Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Любіть йогурти? Дізнайтеся про них правду!
 
25-02-2011, 13:22  Суспільство

Любіть йогурти? Дізнайтеся про них правду!

 
Експерти компанії Danone зруйнували міфи про питні йогурти.

Любіть йогурти? Дізнайтеся про них правду!



Питний йогурт - це кисломолочний продукт, в якому міститься дві традиційні для йогуртів кисломолочні бактерії - болгарська паличка і термофільний стрептокок. Але є також питні йогурти, збагачені спеціальними штамами корисних пробіотичних бактерій, які так чи інакше надають корисну дію або на шлунково-кишковий тракт людини, або на імунну систему. Таких бактерій повинно бути в продукті не менш 106 колоно утворюючих одиниць на 1 мл продукту на кінець терміну придатності, а краще, коли їх 108! Перевірити це можна в будь-якій лабораторії.

Міф.1. Термін придатності: "Живий йогурт" не може зберігатися місяць.

Найбільш поширений споживчий міф, глибокі коріння якого ростуть з Радянського Союзу, з його консервними заводами, запашними гнилими фруктами, кислим молоком і всіма іншими "совковими" принадами. Прогрес не стоїть на місці, все змінюється і розвивається.

Ще не так давно наші батьки раділи чорно-білим телевізорам, а зараз у багатьох будинках висять сучасні плазми. Так і з технологіями виробництва молочних продуктів. Прогрес прийшов і сюди разом з великими і відомими по всьому світу компаніями. Все дуже просто: необхідно лише забезпечити якісне молоко, чисту тару, в яку це молоко потрапляє, контроль сторонніх домішок, яких не повинно бути в молоці, так би мовити "не відходячи від каси", температуру молока не вище 6 ° С, з часу доїння до потрапляння молока на виробництво. І звичайно якщо компанія піклується про свій імідж, вона дбає і про свій продукт. Так, вимоги до молока, що приймається на заводі повинні бути не просто жорсткими, а дуже жорсткими. Молоко тестується по більш ніж 10 різними критеріям. Потім починається етап виробництва, де основний фактор - це чистота всього (ліній, повітря, форми одягу співробітників). Закриті лінії виробництва мінімізують доступ людини, яка управляє виробництвом з допомогою комп'ютера, таким чином, забезпечується стерильність виробництва.

І холод на всіх етапах, який дозволяє при дотриманні всіх норм для молока та виробництва зробити "живий" продукт з терміном придатності близько місяця. Не забувайте також зберігати продукт у холодильнику у стерильній упаковці, і якщо ви його відкрили, з'їжте його в той же день, а не чекайте, поки при контакті з повітрям, середовищем холодильника в ньому щось виросте.

2. Пробіотики - небезпечні

Пробіотики - це живі мікроорганізми: молочнокислі бактерії, частіше біфідо-або лактобактерії, які відносяться до нормальних "мешканців" кишкового тракту здорової людини. Ці мікроорганізми покращують травлення і загальний стан шлунково-кишкового тракту, а також зміцнюють імунний захист організму. Застосування пробіотиків призводить до збільшення в організмі числа молочнокислих бактерій, природних мешканців кишечника. Мікроорганізми, які входять до складу пробіотиків, не хвороботворні і не токсичні, зберігають життєздатність при проходженні через шлунково-кишковий тракт. Пробіотики не вважаються лікарськими препаратами і розглядаються як засоби, які сприятливо впливають на стан здоров'я людей. До речі, ідея вживання в їжу живих молочнокислих бактерій, які надають сприятливий ефект на організм людини, належить І. І. Мечнікову (1908), нашому відомому співвітчизнику, який вперше обґрунтував концепцію "пробіотиків".

Користь пробіотиків була підтверджена міжнародною конвенцією, яка пройшла в кінці 2009 року і на якій були присутні провідні вчені в цій області.

3. При непереносимості лактози йогурт вживати не можна.


Непереносимість лактози - це генетично обумовлений фактор, і відсоток такої патології різний у різних народів. У слов'ян такий відсоток порівняно невисокий - до 15%. Дослідження показують, що при непереносимості лактози незбираного молока часто саме кисломолочні продукти здатні виправити таке порушення.

4. Смак і колір: у йогурти додають барвники та ароматизатори, які шкідливі для здоров'я, щоб поліпшити і підсилити колір і смак продукту.

Давайте уявимо, що ми вдома готуємо святковий торт і нам для крему потрібні різні кольори. Ми будемо додавати буряковий сік для рожевих / фіолетових відтінків, морквяний - для жовтих / помаранчевих. Дійсно, серед фруктів, які ми любимо в йогуртах, мало тих, які б мали стабільний колір, тому ми використовуємо натуральні барвники, такі як, наприклад, буряковий сік або сік морква. Ароматизатори також потрібні, одним з них є ваніль, лимонна і апельсинова цедра, які ми використовуємо вдома в кондитерських цілях.

5. У йогурти додають антибіотики для запобігання неконтрольованого розмноження бактерій.

Термін "антибіотик" у перекладі - "проти життя", на противагу йому "пробіотик" - "для життя". Бактерії йогурту - це пробіотики, призначені для життя і її продовження. Таким чином, в одній пляшці дані два терміни несумісні. Антибіотик вбиває всі живі бактерії - і погані і хороші.

6. "Актімель" / "Активіа" можна приготувати в домашніх умовах в йогуртниці.

У одній баночці "Актімель" / "Активіа" міститься вивірена концентрація живих бактерій, які приносять гарантовану користь для людського здоров'я. Коли йогурт готується в домашніх умовах з додаванням баночки Актімель (або Активії), концентрація корисних бактерій зменшується, отриманий продукт буде позбавлений позитивного ефекту Актімель (або Активіа), який створюється високою концентрацією бактерій. Але, незважаючи на це, він буде мати корисні властивості в цілому властивим кисломолочним продуктам. Головне, не забувайте, що такий "хенд мейд" продукт не може зберігатися більше 3-х діб у холодильнику. Крім того, намагайтеся робити його не з молока, купленого на ринку. Гарантувати його якість вам ніхто не зможе, а ось напоротися на антибіотики або пральний порошок в його складі можна запросто.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!