Давайте розберемося в користі молочнокислих продуктів. Такі вони чудодійні? І що краще пити: традиційні напої чи нові? Про те, що ці продукти корисні, навіть діти знають і з задоволенням п'ють і кефір, і йогурти.
Властивості кисломолочних продуктів вивчаються дуже давно. Основоположник сучасної мікробіології та імунології француз Луї Пастер першим виявив їх мікрофлору. Дослідження вченого викликали великий інтерес до цієї теми. Слідом за Пастером вчені-мікробіологи почали вивчати не тільки фізіологію самих мікроорганізмів, але і біохімічні процеси бродіння і гниття, викликані бактеріями.
Відомий російський біолог І.І. Мечников прийшов до висновку, що однією з причин передчасного старіння є постійне отруєння організму продуктами розпаду їжі.
Вживання кисломолочних продуктів - запорука довголіття. Вони нормалізують травлення, очищають кишечник від токсинів, сприяють схудненню, знижують рівень холестерину і цукру в крові, перешкоджають виникненню каменів у нирках і проблем з серцем, позитивно впливають на обмін речовин, зміцнюють кістки і нормалізують сон. Це основні корисні дії, а всі інші просто неможливо перерахувати.
Давайте спочатку поговоримо про традиційні кисломолочні напої. Вони діляться на дві групи:
Перша. Продукти, одержувані в результаті молочнокислого бродіння (кисляк, ацидофільне молоко та ін.)
Друга. Продукти, отримані в результаті змішаного молочнокислого та спиртового бродіння (кефір, кумис, айран та ін.)
Останнім часом існує думка, що в традиційних кисломолочних напоях корисні бактерії знищуються ще в процесі приготування або їх зберігання. Звичайні штами дуже делікатні і ніжні і часто гинуть від температури тіла, взаємодії з жовчю або шлунковим соком.
Однак, звернувшись до досліджень учених, можна з упевненістю сказати, що бактерії в кінцевому продукті живі, цілком відповідають міжнародним стандартам, відповідають вимогам дієтичного та лікувального впливу на організм людини і зберігають свою біологічну активність протягом усього терміну придатності.
До слова, живі організми кефірів і болгарська паличка І.І. Мечникова надовго в організмі людини не затримуються, але навіть на короткочасному етапі користь їх величезна. А особливий приємний кислуватий смак, який надає молочна кислота, збуджує апетит, викликає рясне виділення слини, покращує секрецію шлункового соку, що сприяє якнайшвидшому переварюванню вмісту шлунка, підсилює перистальтику шлунково-кишкового тракту і покращує роботу нирок.
При хронічних хворобах шлунково-кишкового тракту кефір є одним з найнадійніших не тільки лікувальних, але і поживних засобів: очищається язик, припиняється блювота, зникають біль і відчуття тиску в підшлунковій області. Та й сама діяльність кишечника нормалізується, поліпшується живлення тіла, міцніють сили хворого. Кефір надає корисну дію і при загальних розладах організму, недокрів'ї, золотусі, після важких захворювань.
Найчастіше мікрофлора кишечника порушується при прийомі антибіотиків, які вбивають необхідні організму бактерії. Цьому ж явищу сприяють стреси, несприятлива екологічна обстановка, неякісні питна вода і їжа. Розвивається дисбактеріоз. Запобігти захворюванню допомагають кисломолочні продукти. Перш за все, кефір і приготовані на його основі біокефір і біфідок. Ці рівноцінні за складом напої представляють собою поліпшений кефір з добавками біфідобактерій - мікроорганізмів, які допомагають процесу травлення.
Слід зауважити, що поряд з усіма корисними властивостями, існують і невеликі протипоказання. Кефір не рекомендується пити при загальному повнокров'ї, ожирінні, ревматизмі, подагрі і рахіті, коли небажано введення в організм надлишку кислоти.
Поряд з традиційними, споживчий ринок і наші смаки завоювали нові кисломолочні продукти. До них відноситься йогурт. Смачний, поживний, освіжаючий і надзвичайно корисний. Чи так це насправді?
В Україні цей напій з'явився порівняно недавно і швидко завоював популярність у широкого кола споживачів.
Відомо, що в даний час йогурти включають в свій харчовий раціон більше 3% населення земної кулі. Тепер і ми вживаємо його не просто як десерт, а й для профілактики кишкових розладів і зміцнення імунної системи, в першу чергу, завдяки винятково корисним властивостям болгарської палички І.І. Мечникова.
Вчені стверджують, що в баночках з йогуртом живуть особливо стійкі молочнокислі, спеціально виведені біфідо-і лактобактерії. При попаданні в організм вони зустрічають інші бактерії, що становлять мікрофлору кишечника, від чого ефект корисного впливу значно підвищується. І справді ці молочні бактерії допомагають ослабленому кишечнику відновити власну мікрофлору і повноцінні функції.
Як будь-який кисломолочний продукт, йогурт, безумовно, корисний (особливо з біодобавками), але живі бактерії зберігаються в ньому, як правило, не більше 1-2 тижнів.
Розрізняють «живі» йогурти, які не піддаються термічній обробці, і «неживі», які проходять термічну обробку. Цей процес вбиває живі болгарські палички та стрептококи. А фізіологічна роль йогуртів якраз пов'язана з наявністю живих культур.
Окремо варто сказати про біо-йогурти. У них, крім болгарської палички і стрептокока, додаються біфідобактерії, що робить продукт набагато корисніше. Такі йогурти особливо позитивно впливають на кишечник дитячого організму і сприяють нормальному травленню.
А як корисний йогурт жінкам! Він є незамінним продуктом для зниження ваги. На сьогоднішній день існує безліч ефективних йогуртових дієт, але це вже окрема тема.
Правда, є один момент у виробництві новомодних кисломолочних продуктів, що викликає тривогу вчених. Останнім часом багато виробників виводять на ринок продукти з власними живими бактеріями. Їх вплив на організм людини остаточно не вивчено. Безумовно, істотної шкоди вони не принесуть. Але надлишок навіть дуже хороших і корисних бактерій не завжди зображений організму, в якому мікрофлора кишечника сформована ще з дитинства.
Вам вирішувати, яким напоям віддати перевагу. Але не забувайте про необхідність розмаїття в харчуванні. Я лише хочу нагадати, що кисломолочні продукти різної закваски надають різний вплив на мікрофлору кишечника. Значить, для здоров'я дітей необхідно поєднувати йогурт, кефір, кисле молоко і ряжанку, а дорослим будуть корисні кумис, айран, тан та інші.
Вживайте на здоров'я ті продукти, які вам до смаку і не викликають дискомфорт, і отримуйте не тільки істотну користь для організму, а й величезне задоволення.
За матеріалами: ШколаЖизни.ру
|