Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Хурма омолоджує!
 
8-03-2011, 22:42  Суспільство

Хурма омолоджує!

 
Багато людей люблять хурму за її солодкий смак, інші, навпаки, не сприймають її через в'язкість. Але і тим і іншим доведеться визнати: вітамінів та інших корисних речовина в ній просто безліч.

Хурма омолоджує!



Ми вже настільки звикли до цього зимового фрукту, що здається, ніби хурма завжди була присутня на нашому столі. А тим часом у Росії дізналися про існування хурми всього сто років тому, коли колекція з 12 саджанців була завезена на Кавказ з Японії, пише sunhome.ru.

Жителі Сходу знали хурму давно і незмінно ставилися до неї з великою пошаною. У Китаї хурму називали «їжею богів», вважаючи, що першими хурму спробували давні божества, в Японії хурма називалася «плід сонця». Китайці вважали хурму символом радості, а у японців цей фрукт означав перемогу. Таке шанобливе ставлення до хурми не випадково, адже крім дивного смаку хурма має ще й чудовий набір вітамінів, які так необхідні нашому організму в зимовий період.
Солодко, але корисно

Помаранчевий колір м'якоті хурми свідчить про наявність великої кількості бета-каротину, що зміцнює зір і перешкоджає передчасному старінню. Цей вітамін особливо важливий для курців, адже давно відомо, що бета-каротин перешкоджає виникненню захворювань легень.

Крім бета-каротину плоди хурми містять досить багато вітаміну С (допомагає організму справитися з вірусами), вітаміну РР (бореться з втомою, депресією, а також відповідає за здоров'я шкіри і волосся), магнію, необхідного для хорошої роботи серця, заліза (відповідає за гарний колір обличчя і правильний склад крові), калію (зміцнює стінки судин) та йоду.

Але головне багатство хурми - рослинний цукор, який корисний при захворюваннях серцево-судинної системи. Крім того, хурма має легку сечогінну дію, тому її рекомендують включати в раціон при гіпертонії. Всього три-чотири хурми в день допомагають нормалізувати тиск без застосування лікарських засобів.

У народній медицині хурму використовують при хворобах шлунка, особливо при розладах кишечника. Вона володіє відмінним в'яжучою і бактерицидною дією, тому стиглі плоди хурми можна прикладати до опіків і ран для швидкого загоєння. У її листі містяться майже всі мікроелементи та вітаміни, тому чай з них служить профілактичним і лікувальним засобом при анемії.

Солодкі плоди хурми чудово втамовують голод, але при цьому містять зовсім небагато калорій, тому дієтологи рекомендують включати її в раціон тим, хто хоче впоратися із зайвими кілограмами.
Що смачніше?

Вважається, що хурма обов'язково повинна бути в'язкою, проте це не зовсім так. У деяких сортів хурми терпкість відсутня. Втім, навіть відомий всім сорт «корольок» може бути різним. Якщо відбулося запилення й утворилося насіння, то дозріває коричневий корольок - міцний, солодкий і смачний. А не було запилення - на світ з'являється яскраво-оранжевий плід з в'язкою м'якоттю.

Втім, від в'язкості можна позбутися, якщо заморозити плоди хурми або потримати їх пару годин у горілці.

А щоб не помилитися і купити стиглу хурму, слід звертати увагу на коричневі смужки на шкірочці плодів. Чим більше смужок, тим солодше фрукт.

Відомо, що хурма смачна як у свіжому, так і в сушеному вигляді. Сушена хурма за смаком нагадує інжир. Для сушіння придатні всі сорти хурми, але кращі сухофрукти виходять з плодів без насіння. Плоди для сушіння вибирають тверді, з них знімають шкіру, нарізають шматочками і сушать при температурі не вище 45 ° С, тому що при більш високій температурі плоди темніють.
За матеріалами E-NEWS

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!