Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Букіністи Житомира чекають допомоги від влади
 
18-03-2011, 22:50  Суспільство

Букіністи Житомира чекають допомоги від влади

 
Попит на книги в Житомирі завжди був. Але як бути читачам, коли ціна на нову книгу в середньому становить 60-80 грн, а рівень заробітної плати - близько 1800-2000 грн.? Букіністична література в такому випадку - не найкращий вихід. Адже «використані» книги в хорошому стані можна придбати в три-чотири рази дешевше, а при можливості - і обміняти. Однак з букіністичних центрами в Житомирі поки що проблематично. Останній магазин уживаних книг, що знаходився на центральній пішохідній вулиці міста - Михайлівської, - закрили близько десяти років тому. З тих пір протягом багатьох років нічого більш суттєвого, ніж дрібні книги на розкладках в районі Житнього ринку, не було. Та й вони могли порадувати хіба що любителів ширвжитку дамськими романчиками та заяложеними детективами.

Букіністи Житомира чекають допомоги від влади



Півтора роки тому на радість місцевих незаможних інтелектуалів на вулиці Московській відкрився магазин уживаних книг «Букініст'». За словами співвласника магазину Анатолія Дороніна, саме падіння попиту на нові книги і змусило задуматися: як дати книги за доступною ціною незаможних читачам. Адже після закриття останнього букіністичного магазину попит на недорогу літературу в Житомирі не зник.

ЗАПИТИ ЖИТОМИРСЬКИХ ЧИТАЧІВ ДУЖЕ РІЗНІ

«Коли ми обдумували відкриття букіністичного магазину, одна клієнтка розповіла, що в Нью-Йорку на один магазин нових книг припадає десять букіністичних ...» - згадує Анатолій Доронін. Що житомиряни найчастіше купують у букіністичному книжковому магазині? У першу чергу нестаріючу класику: Франко, Рильського, Лесю Українку, Кобилянську. Не менший попит - і на російських класиків. Купують також дитячі книжки та енциклопедії. Крім того, мешканці обласного центру активно цікавляться спеціалізованою літературою з різних галузей знань - історії, математики, машинобудування, географії, археології, нумізматики, боністики ... Нерідко це книги, які не видаються зараз. Цікавляться історією Житомира та Житомирської області. «Багато книг з надрукованих у 1920-1930-і роки минулого століття незабаром були заборонені. Завдяки цим джерелам люди, які цікавляться історією, прагнуть відтворити справжні історичні події. Там можна знайти правду про минуле, якою не можуть похвалитися сучасні видання », - зазначив букініст.

Букіністичні розкладки на МИХАЙЛІВСЬКІЙ ПРИКРАСИЛИ БИ ЖИТОМИР

Продаж букіністичної літератури - важлива для будь-якого міста. Книга розвиває інтелектуальний потенціал суспільства і повинна бути доступною. Бюджетні книги важливі не тільки для небагатих інтелектуалів і любителів книжкового ширвжитку, а й для учнів і студентів, чия стипендія не дозволяє купувати нову літературу. Тому місцева влада має максимально сприяти розвитку букіністичних продажів.

«У Львові книжкові магазини комунальної власності, які продають українські книги, платять за оренду символічну плату - всього одну гривню на місяць. А в Москві цілі вулиці віддають під книжкові павільйони. На жаль, в Житомирі поки що ніякого сприяння з боку влади не відчувається, - ділиться Анатолій враженням. - Сподіваюся, що в майбутньому вони підтримають поширення букіністичної літератури посильною допомогою ».

На думку букініста, непогано було б виділити спеціалізовані книжкові ряди на Житньому ринку чи на Михайлівській, де кожен житомирянин міг би вільно продавати непотрібні йому прочитані книги і недорого купувати. Книга - нова або стара - завжди матиме попит. Недарма кажуть, що ті, хто читає книги, керують тими, хто дивиться телевізор.

КОМЕНТАР

Іван КОЛОДЮК, книголюб, Житомир:

Книжкові магазини, що знаходилися в комунальній власності, в Житомирі знищили десь у середині 1990-х. На Михайлівській вулиці поступово були ліквідовані всі книжкові та книжково-газетні кіоски: міська влада прийняла спеціальне рішення про те, що тимчасових малих торгових точок на ній не повинно бути. У районі Житнього ринку старими книгами торгують і зараз на розкладних столах. А ось біля колишнього дитячого універмагу продавців старих книг з подачі влади «загнали» з вулиці в закуток за будинками.

На мою думку, дозволити книжкові ряди і на Михайлівській вулиці, і близько Житнього ринку дійсно варто, тому що є попит на літературу і є люди, які хочуть її продати, - і стару, і нову, і підручники, наприклад. Є постійні продавці, яких книголюби знають. Деякі з них торгують навчальними посібниками перед початком навчального року. І є постійні покупці, які шукають у них книги. Але треба, щоб міська влада прийняла відповідне рішення.


Газета «День» Автор Людмила САЙКО


Ви ЗДЕРЛИ статтю з сайту газети "ДЕНЬ" і навіть не спромоглися ПРІЗВИЩЕ АВТОРА там подивитися! Це не Костюкевича стаття!!! Він написав лише коментар до неї!
http://www.day.kiev.ua/206922

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!