Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Чи варто боятися нітратів в овочах і фруктах? Повітря, вода і їжа
 
27-03-2011, 23:21  Суспільство

Чи варто боятися нітратів в овочах і фруктах? Повітря, вода і їжа

 
Те, що нітрати шкідливі, знають усі. Про це пишуть газети і розповідає телебачення. Суворі тітки в білих халатах видають довідки про безпеку зелені тим хто продає на ринках, в гучномовцях періодично звучать заклики перевіряти наявність сертифікатів перед покупкою.

Чи варто боятися нітратів в овочах і фруктах? Повітря, вода і їжа



Чи так вже важлива ця метушня? Адже в багатьох країнах взагалі не існує жодних обмежень за вмістом нітратів в овочах. Спробуємо розібратися.

Нітрати - одна з форм азоту. Для здорової людини безпечної вважається доза до 2000 міліграмів, що надійшли в організм протягом доби, але не одноразово і не впродовж тривалого періоду. Надлишок виводиться нирками. Підкреслю, що твердження справедливе лише для здорових людей.

Яким чином нітрати потрапляють до організму? «Вітамінна продукція» - не єдиний шлях. Без будь-якої фільтрації та переробки в травній системі з'єднання азоту потрапляють в кров з повітря, забрудненого викидами промислових підприємств.

Про цей шлях засоби масової інформації пишуть менше, але він цілком реальний, що підтверджують дослідження корів. У тварин, що утримуються в приміщеннях з підвищеним вмістом аміаку в повітрі, знижуються надої, а молоко гірше, ніж у тих, які дихають свіжим повітрям, при однаковому раціоні.

Небезпека в тому, що практично жодна людина не може вплинути на кількість нітратів, що надходять з повітрям, а найчастіше навіть не має уявлення про ступінь забруднення атмосфери за місцем проживання.

Особливо небезпечні нітрати, що потрапляють в організм з водою, адже ми споживаємо її щодня. Якщо городяни користуються водопровідною водою, якість якої контролюється постійно, то сільським жителям пощастило менше. На склад криничної води вплинути дуже важко.

Дослідження показують, що вміст нітратів у літрі питної води більше 100 міліграмів викликає зростання числа захворювань дітей в декілька разів у порівнянні з місцями, де нітратів у воді менше 10 мг / літр. Джерела забруднення колодязної води нітратами відомі, це добрива на полях, вигрібні ями сільських туалетів і відстійники тваринницьких ферм.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує загальну норму надходження нітратів в організм з їжею і водою не більше 300 міліграмів на добу. Норми європейських країн обмежують вміст нітратів у питній воді дев'ятьма міліграмами на літр. На просторах СНД обмеження м'якше, до 45 мг / л.

Відомий засіб для купірування серцевих болів нітрогліцерин - теж джерело нітратів, як і інші ліки. Суха лікарська трава, куплена в аптеці, може містити в собі шкідливі сполуки азоту до 250 міліграмів на кожні 100 грам збору. До ліків додайте ковбасу та м'ясопродукти, пиво та інші продукти харчування поставлені до нашого столу харчовою промисловістю.

Як бачимо, весняна зелень зовсім не єдине джерело, з якого організм насичується шкідливими нітратами. На такому тлі «боротьба з овочами» виглядає дивною, спрямованою скоріше на показуху, ніж на досягнення результату.

За матеріалами shkolazhizni.ru

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!