Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Великодні яйця: вся правда про барвники
 
18-04-2011, 18:09  Суспільство

Великодні яйця: вся правда про барвники

 
Одна з найдавніших традицій свята весни - фарбування пасхальних яєць. Цей процес можна перетворити на справжнє диво, якщо підключити дітей і не обмежуватися термоплівкою з готовим малюнком. Але тут же постає питання: чим безпечно пофарбувати яйця, щоб їх потім можна було і з'їсти?

Великодні яйця: вся правда про барвники



Барвники розробляються спеціально для того, щоб відновити втрачений у процесі обробки натуральний колір продуктів або зробити безбарвні продукти більш привабливими - йдеться про напої, морозиво, кондитерські вироби. Так що в принципі будь-які харчові барвники відносно нешкідливі - якщо їх використовувати в правильних пропорціях.

На сьогодні існує три типи харчових барвників - сумішеві, синтетичні і натуральні.
Небезпечні барвники

Сумішеві і синтетичні барвники, як правило, використовуються на великих промислових підприємствах і дозволяють отримати будь-який потрібний відтінок. У побуті їх практично не помічали, і саме на них поширюються основні вимоги безпеки та законодавчі стандарти.

Найбільш шкідливий вплив на здоров'я людини роблять наведені нижче барвники, які можна впізнати по маркуванню, - на пачці навіть з солодкою присипкою вони повинні бути вказані. Купуючи пакетики з порошками-барвниками також варто звернути увагу на наявність цих речовин, щоб убезпечити себе і сім'ю: шкаралупа яєць - пориста, і шкідливі речовини можуть проникнути глибше в білок. Отже, варто побоюватися 6 барвників, заборони яких домагаються громадські організації:
Е102 - тартразин;
E104 - жовтий хініліновий (хінолони);
E110 - жовтий «сонячний захід» (сансет);
E122 - азорубін (кармуазін, кармін);
E124 - Понсо 4Р (яскраво-червоний);
E129 - червоний чарівний АС.
В Україні через шкідливого впливу на організм людини заборонено застосування в харчових цілях барвників Е121 - цитрус червоний 2, Е123 - Амарант.
Натуральні барвники

Їх отримують від рослин та інших харчових продуктів: наприклад, червоний бетанін - з буряка, жовтий лукаротін або куркумін - з приправи куркуми чи жирового розчину бета-каротину з моркви та гарбуза.

Антоціани (енобарвники, антоцианіни, екстракт шкірки винограду, екстракт із чорної смородини) отримують з шкірки винограду темних сортів, чорної смородини, чорної бузини, вишні, ожини, чорниці, чорноплідної горобини, сорго. Вони дають темний червоний колір або блакитний.

Коричневого кольору домагаються за допомогою карамелі, солодового екстракту. Натурального чорного просто добитися за допомогою рослинного вугілля, а зеленого і блакитного - з допомогою екстрактів з водоростей і рослин (хлорофілу мідний комплекс).

Всі вони не несуть харчової цінності, але й великої загрози здоров'ю не являють. Так що пофарбовані цими барвниками продукти можна їсти без побоювань. І їх же, як правило, розфасовують як харчові побутові барвники.

Втім, можна використовувати і дідівські методи фарбування - так і цікавіше, і корисніше, а результат дійсно порадує.

5 способів фарбування пасхальних яєць


Цибулиння. Найбільш, мабуть, відомий спосіб, що дозволяє отримати колір від блідо-жовтого до густого коричневого. Колір залежить від концентрації відвару, а щоб малюнок був цікавішим, можна приліпити листочки петрушки або інших їстівних рослин.
Березові листи. Дають чистий золотистий відтінок: листя потрібно залити окропом і витримати півгодини. В отриманому відварі зварити яйця.

Соки буряка, моркви, шпинату. Надають, відповідно, червоний, помаранчевий і зелений колір. Для цього достатньо за добу натерти яйця чистим свіжим соком. Будуть потрібні вже варені яйця. Яйце натирається соком (буряковим, морквяним, соком шпинату). Щоб яйця вийшли блискучими, їх потрібно опустити в олію, а потім добряче натерти чистою сухою тканиною.
Яйця «в цятку». Мокрі яйця обваляти в сухому рисі, щільно загорнути в марлю і відварити в цибулинні.

Яйця «під мармур». Сирі яйця обернути цибулевої лушпинням і примотати ниткою або марлею, відварюють у воді.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!