Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Як зберегти зір при щоденній тривалій роботі з комп'ютером?
 
3-07-2011, 17:56  Суспільство

Як зберегти зір при щоденній тривалій роботі з комп'ютером?

 
Важливість зору не можна переоцінити. Зелень листя, блиск снігу, чарівні фарби заходу і світанку, живопис і малюнок, звичні обриси осіб друзів і знайомих - все це людина пізнає завдяки зору.

0



Відомо, що близько 80, а за деякими даними - близько 90 відсотків інформації про навколишній світ, в мозок передають саме очі. І чим надійніше працює наша зорова система, тим повніше наше життя.

На жаль, при сучасному способі життя кількість людей, у яких щороку виникають проблеми із зором, збільшується. Різноманітних хвороб очей і розладів зору безліч, але основна увага в цій статті буде приділено короткозорості, адже в основному, до виникнення цієї хвороби в наші дні призводить тривала робота з монітором комп'ютера.

Сучасний міський житель більшу частину свого життя проводить у приміщенні і, працюючи за блакитним екраном і з документами, дивиться на дуже близькі об'єкти. Виявляється, очі найбільше напружуються, фокусуючись на прилеглих об'єктах, і набагато менше зусиль витрачають, щоб показати нам те, що знаходиться далеко. Звичайно, негативний вплив на очі надає не стільки папір, скільки екран монітора який світиться.

Зосередження зору на близьких об'єктах викликає звикання. Очні м'язи пристосовуються до фокусування зорової системи саме на предмети, які знаходяться поруч. Як наслідок, на далекі об'єкти фокусуватися очам стає складніше і розвивається короткозорість.

Звичайно, це лише одна з причин виникнення короткозорості, але вона основна і подібний механізм викликає поява цього дефекту зору у представників багатьох професій, навіть не пов'язаних з комп'ютером, наприклад, у вчителів через напружену роботу зорової системи при такому банальному занятті, як перевірка зошитів.

Крім того, саме завдяки роботі з монітором:
очі перенапружуються, фокусуючись на дрібних символах;
людина моргає набагато рідше, ніж у звичайних умовах, бо тривала робота за монітором призводить до сухості очей;
сидіння за столом викликає погіршення кровообігу, у тому числі і кровопостачання зорової системи;
очі страждають через розглядання екрану який світиться - природою не продуманий варіант тривалого споглядання людиною випромінюючих світло об'єктів.

Існує безліч способів вирішення проблем з очима. Це і лазерна хірургія, і окуляри разом з контактними лінзами, і комплекси різних вправ, і навіть не фізіологічні, а скоріше емоційно-психологічні методи (наприклад, викладені в книзі «Досвід дурня або ключ до прозріння»).

Дуже часто короткозорість дійсно можна попередити або вилікувати, вправляючи очі. Очима ж теж керують м'язи, які піддаються «дресируванню» за допомогою тренування. Кожен, у прагненні зберегти зір, може слідувати декільком простим рекомендаціям:
5, а краще 10 хвилин кожної робочої години присвячувати розслабленню очей, яке передбачає повний відрив від роботи.
Приступаємо до справи: зробіть десяток-другий кругових рухів очима, не повертаючи голови, подивіться максимально вправо, потім вліво, теж десяток разів, кілька разів міцно примружтеся, легко-легко, як метелик крилами, поморгайте - відчуйте, як динамічно рухаються повіки.
Зробіть очам будиночок: міцно притисніть долоні одна до одної, потріть їх, прикладіть долоні до очей так, щоб центр долонь був напроти очей, і потримайте їх так декілька хвилин. Завдяки цій нехитрій процедурі, очі відпочивають від світла, поліпшується їх кровообіг.
Виберіть будь-який предмет на віддалі. Постарайтеся поперемінно сфокусуватися на ньому і на щось близьке. Десятка-двох повторень буде достатньо.

При постійній сидячій роботі трапляються зміщення хребців, інші деформації хребта, які призводять до стиснення спинного мозку, що також негативно впливає на роботу органів зору. Тому під час «п'ятихвилинок» не забувайте і про легку розминку всього тіла.

Наостанок - кілька цікавих фактів про зір:
всього хвилина перебування в темряві - і чутливість людського ока до світла збільшується в 10 разів, а через 20 хвилин - приблизно в 6 тисяч разів;
очі людини, яка за комп'ютером проводить близько 4 годин на день, близько 20 тисяч разів перефокусовуються з екрану на клавіатуру або папір;
очі людини здатні побачити в темноті полум'я свічки, що горить з відстані в 20 кілометрів!

Тим більше неприємно, коли настільки важлива, складна і необхідна система виходить з ладу і починає функціонувати помітно гірше.

Бережіть очі, і вони віддячать вам хорошим зором і всіма фарбами світу!
За матеріалами: ШколаЖизни.ру

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!