Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Шовковиця - лікарська рослина
 
14-08-2011, 02:09  Суспільство

Шовковиця - лікарська рослина

 
У шовковиці - південної плодової і лікарської рослини - дуже давня історія обробітку в культурному середовищі. Шовковиця (тутового дерева) - дерева або великі чагарники, що належать до сімейства тутових. У дикій природі шовковиця виростає, в основному, у Східній та Південно-Східної Азії, в Африці, в Південній Америці, в південних широтах Євразійського континенту.

Шовковиця - лікарська рослина



На островах Сахалін, Кунашир і Шикотан зустрічається дикоростучий вид шовковиці - шовковиця атласна. У культурі шовковицю обробляють на Кавказі, в Україні, Криму, Середньої Азії. Рослину культивують через їстівні плоди і листя, яке є основою корму для гусениць тутового шовкопряда. Деякі види шовковиці дуже декоративні і використовуються в озелененні, висаджуються полезахисними живими смугами. У дикій природі Євразійського континенту ростуть два види шовковиці - біла і чорна.

За формою плодів шовковиця схожа на малину, тільки вони менші і довгасто-циліндричні, глянцево-чорні або рожево-білі (залежно від виду), дуже солодкі або кисло-солодкі, соковиті й ароматні.

Дозрівають плоди в липні-серпні. Плоди шовковиці містять до 25% цукрів (сахарозу, глюкозу, фруктозу), жири, мінеральні речовини (залізо, мідь та інші), дубильні і фарбувальні речовини, органічні кислоти (винна, лимонна та інші), вітамін С та інші вітаміни.

У народній медицині шовковиця застосовується давно й успішно. Плоди шовковиці рекомендують вживати у свіжому вигляді при недокрів'ї, шлунково-кишкових захворюваннях, при хворобах печінки і нирок, при гіпертонічній хворобі та хворобах серця.

Сік і відвар з плодів рекомендують для полоскань при захворюваннях горла. Сироп з плодів шовковиці - хороший і ефективний потогінний засіб. Настій кори коренів рослини використовують як глистогінний засіб.

В офіційній медицині листя шовковиці застосовують для лікування легких форм діабету, а настоянку кори - для лікування деяких шкірних захворювань.

Плоди шовковиці вживають в свіжому вигляді, сушать, варять варення, готують сік, компоти, киселі і так далі. Напої з плодів шовковиці мають солодкий, з невеликою кислинкою, смак і медовий аромато. Шовковицю використовують як начинку для пирогів.

На Кавказі з соку шовковиці варять "бекмез" - фруктову патоку, а також роблять лаваш з плодів або підмішують їх в аличевий лаваш для солодощі. У Середній Азії із сушених плодів шовковиці готують муку для "тут-толокна", печуть печиво, яке за смаком нагадує цукати. З соку шовковиці отримують оцет, сироп, вино, яке, в невеликих дозах, має м'яку послаблюючу дію.

Для сушіння збирають стиглі ягоди. Їх сушать на сонці на протязі протягом 1-2 тижнів. Плоди шовковиці та малини сушать до 10% вмісту в них вологи. Тому плоди, після сушіння на відкритому повітрі, досушують в духовці на деку, при температурі 30-40 С. Сушені плоди шовковиці додають в компот разом з іншими сухофруктами, вони додають напою невелику кислотність і насичений рожевий колір.

Сік шовковиці містить стійкий рослинний барвник і плями від нього дуже важко вивести з одягу.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!