Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » На чому ми спимо? Ще раз про постільну білизну
 
3-10-2011, 00:19  Суспільство

На чому ми спимо? Ще раз про постільну білизну

 
Сон неминуче ділить наше життя на дві частини. Третину доби людина проводить уві сні, дві третини - не спить.

0



Сон допомагає нам відновитися після довгого, часом важкого і нервового робочого дня. Він освіжає і стає іноді найефективнішими ліками. Впевнена, що кожен читач погодиться зі мною: для того щоб виглядати на всі сто, необхідно добре висипатися, сон - відмінний засіб для продовження краси та молодості.

Багато в чому якість сну залежить від якості білизни, на якій ми спимо. З якого ж матеріалу повинні бути зшиті наволочки, простирадла і підковдри?

Як правило, постільна білизна, або, як тепер її називають, комплект постільної білизни (КПБ) шиється з натуральних (ситець, бязь, сатин, льон, шовк) і штучних тканин (це коли до ниток з натуральних волокон додаються нитки з поліестеру, а іноді білизну шиють тільки з поліестеру).

Білизна з натуральних тканин


Ситець. Білизна, зшита з ситцю, відрізняється дешевизною, практичністю, легкістю у догляді, не викликає алергії, добре проводить повітря, не накопичує статичної електрики, швидко сохне.

Але, на жаль, служить недовго: линяє, швидко зношується від частих прань і, як наслідок, виглядає неохайно. До речі, слово «ситець» переходило з мови в мову кілька століть, перш ніж вкоренитися в нашій. Батьківщиною «ситцю» філологи вважають Індію, в перекладі з санскритського воно означає «строкатий». Так тут називали строкато забарвлену тканину з бавовни.

Бязь. Так називають бавовняну тканину (з бавовни на 100%), яка завдяки своїй міцності і щільності переплетення ниток вважається універсальною (з неї шиють як постільну білизну, так і одяг). Тканина ця разом з назвою прийшла до нас зі Сходу приблизно в XV столітті. Слово «бязь» зустрічається як в арабській, так і в тюркських мовах. Кращий сорт бязі називався «хапочай» гірший - «шиля» (обидва слова, на жаль, давно забуті).

Повернемося до постільної білизни, пошитої з бязі: вона служить набагато довше, ніж білизна з ситцю, приємна на дотик, практично не линяє і не деформується. Легко переносить машинне прання навіть при температурі води в 60 градусів, але важко прасується (особливо якщо білизна пересохне).

Батист. Зараз батист виробляється з бавовни, а колись це була лляна тканина. Свою назву отримала вона на ім'я Фландрского майстра Батіста, йому першому у світі вдалося виткати високоякісне, тонке, напівпрозоре і при цьому дуже міцне полотно.

Льон для батисту вирощувався особливим способом, приблизно так само, як зараз вирощується виноград. На полі, де ріс льон, забивалися сотні кілочків і робилися поперечні перекладини. Ці грати не давала рослинам льону вилягати від вітру та дощу. Дотримання таких умов дозволяло отримати в результаті особливо тонке і міцне полотно.

Ткали батист в сирих підвалах і льохах, так як лляну пряжу потрібно весь час тримати у вологому стані. Не дивно, що ткачі, які виробляли батист, жили недовго, вмираючи від туберкульозу. Білизну з батисту могли дозволити собі тільки дуже багаті люди, навіть батистовий носовичок коштував чималих грошей.

Сучасний батист - це бавовняна тканина. Наволочки, простирадла і підковдри, зшиті з нього, відрізняються легкістю, прозорістю текстури, міцністю, дуже приємні до тіла. Однак не переносять частих прань і досить дорогі.

Сатин ще називають єгипетською бавовною. Білизна з сатину відрізняться високою міцністю, добре переносить прання у машині, практично не мнеться, не линяє, спати на ній одне задоволення. Правда, ціна комплекту постільної білизни з сатину на порядок вище, ніж з бязі і ситцю, а з часом тканина втрачає гладкість і блиск.

Поплін - це шовкова, напівшовкові або бавовняна тканина з дрібними поперечними рубчиками. З нього шиють як постільну білизну, так і сукні, блузи, чоловічі сорочки, дитячі речі.

Саме слово - «поплін» - родом з Італії і означає «католицька». Здавалося б, що спільного у тканини з католицькою церквою? На це питання може відповісти одна історична подія: У XIV столітті між французьким королем Філіппом IV і римським папою Боніфацієм VIII йшла "війна". Король вимагав від папи невтручання церкви в справи «мирські». Папа ж добивався повного підпорядкування Філіпа IV. Король підкорятися не побажав, захопив римського папу в полон і домігся, щоб на його місце було обрано більш поступливу людину, що пам'ятає, кому він зобов'язаний «теплим містечком». А для більшої надійності король переніс папську резиденцію з Риму до французького міста Авіньон. Ця подія увійшла в історію під назвою Авіньйонського полону пап (1309-1377).

Кілька століть Авіньйон залишався папською власністю, що не могло не накласти відбиток католицизму на всі сторони життя французького міста. В Авіньйоні здавна процвітало бавовняне виробництво і шовкоткацтво. Саме тут була створена легка, тонка шовковиста тканина, а щоб відрізняти від її багатьох подібних, назвали за місцем виготовлення – «поплін», тобто «папський» або «католицький». У нашу мову слово потрапило разом з тканиною яку, зрозуміло, привозили з Франції.

Постільна білизна з попліну - тонка, ніжна, відрізняється міцністю, легко прасується. Прати його краще при температурі води не вище 30 градусів, від більш гарячої води поплін може сісти.
Льон. Льняні простирадла і наволочки екологічні, гіпоалергенні, відрізняються міцністю, на них комфортно спати і взимку, і жарким літом. Добре переносять машинне прання, не линяють (якщо льон забарвлений) не жовтіють (навпроти: чим довше служить льон, тим біліше він стає) і не деформуються. Але льняна білизна сильно мнеться і погано прасується, та й коштує недешево.

Шовк, що йде на виготовлення постільної білизни, може бути родом з Китаю, Туреччини та Японії. Кращою вважається білизна, зшита з японського шовку. Така білизна дуже комфортна, оскільки створює оптимальний баланс між температурою нашого тіла і зовнішнім середовищем. Коштує білизна з шовку набагато дорожче, ніж з бавовни або льону. І хоча шовк - це дуже міцна і стійка до зношування тканина, прати білизну з нього краще вручну і водою не вище 30 градусів, сушити не віджимаючи.

Білизна з синтетичних тканин

Штучний шовк на 85% складається з поліестеру і на 15% з сатину. Білизна, зшита зі штучного шовку, на вигляд і на дотик практично не відрізняється від білизни з цього шовку. Однак погано проводить повітря і майже не вбирає вологу. Штучний шовк легкий у догляді, не линяє, не дає усадок при частих праннях, добре прасується. Та й за ціною такі комплекти цілком доступні.

Полікотон - ця сумішева тканина, вона може бути декількох видів (залежно від кількості поліефірних волокон, що входять до її складу)
35% 65% поліестер і бавовна;
85% 15% поліестер і бавовна;
65% 35% поліестер і бавовна;
50% 50% поліестер і бавовна.

Відповідно, чим більше в тканині штучного волокна, тим дешевше білизна, зшита з неї. Полікотон практично не мнеться, за ним просто доглядати, такі комплекти надійні і зносостійкі, надовго зберігають яскраві кольори. З недоліків можна назвати низьку гігроскопічність і здатність накопичувати статичну електрику.

Вибираючи постільна білизна, покладайтеся на свій смак і свої переваги, зрештою, у що б не були «одягнені» наші подушки, матраци і ковдри, головне їхнє завдання - подарувати нам комфортний, повноцінний, глибокий сон.

Щоб, прокинувшись вранці бадьорими і відпочивши, ми знову (що робити!) були готові до чергового робочого дня.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!