Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Малюк і кольори: вчимося дружити
 
5-12-2011, 20:07  Суспільство

Малюк і кольори: вчимося дружити

 
Дослідження показали, що малюк починає розрізняти колір ще до народження. Так, у перинатальному періоді його життя забарвлена в радісний помаранчевий. Світло, проходячи крізь шкіру маминого животика, набуває відтінок стиглих апельсинів ... Саме він надовго залишиться самим знайомим і улюбленим. Після народження зір малюка поступово вдосконалюється. Розпливчасті обриси знаходять чіткість контурів. З кожним місяцем крихітка розрізняє все більше кольорів: жовтий, червоний, ближче до напівроку - зелений, синій, фіолетовий. Саме час знайомити дитину з веселкою.

'Малюк



Весь спектр

Дехто радить починати знайомство з кольором після року: мовляв, дитина більш активна, рухлива, сама прагне пізнати світ довкола. Так от, малюк і на півроку має ті ж особистісні якості. А це означає, що твої коментарі і пояснення знайдуть відгук. Або, принаймні, стануть тим міцним базисом, на якому буде будуватися хмарочос знання. Пам'ятай про те, що твоя мета - розвивати не навантажуючи. Поки крихті не потрібні пояснення кшталт на «властивості і характеристики предметів». Почни з найпростішого. Не лінуйся називати колір іграшки, з якою грає малюк. Він швидко запам'ятає, що його улюблений бегемотик - рожевий, а ведмедик клишоногий - коричневий. Трохи пізніше «закадровий текст» можна змінити спрямованими коментарями. Ти береш іграшку, показуєш крихітці і називаєш її колір. «Це гномик. У нього синя шапочка і червоні черевички ». Обов'язково вкажи жестом на предмети одягу, про які йде мова. Так, все виглядає просто. Зате ефективно! Багато дидактичного матеріалу ви з дитиною знайдете на прогулянці. Це лише з першого погляду весь зимовий світ - білосніжний. Грона горобини, небо і гілки ялин - навколо стільки яскравих акцентів! Зверни увагу дитини на все це колірне багатство, а потім запропонуй гру. Наприклад, показати три предмети червоного кольору. Хто ж швидше знайде жовтенький? А блакитний? Хто після цього скаже, що вивчати кольори - заняття нудне? Додай до цього тренування уваги і спостережливості.
Дізнатися кожен

Вже після року малюк знає як мінімум 4 основних кольори. Закріпити пройдений матеріал і примножити знання допоможуть прості заняття.

- Одне із завдань - аналіз. З кошики з іграшками потрібно вийняти ті, в розфарбовуванні яких присутній зелений (жовтий, червоний). Можливий і інший варіант: розрізати пару листів картону різних кольорів так, щоб вийшли квадрати. Завдання - скласти цілий лист одного кольору. Важлива не швидкість, а результат.

- Корисно розглядати репродукції картин таких майстрів, як Ван Гог, Клімт, Муха, Пікассо, Левітан ... Поєднання кольорів, відтінків точно не залишать байдужою тонку дитячу душу.

- Розширюй спектр кольорів. Покажи дитині, що є не тільки червоний, але і малиновий, бордовий, рожевий, бурий. Нехай дитина поки не запам'ятає назви, але в тому, що вона впізнає відтінок, можеш не сумніватися!

- Запам'ятати деякі кольори допоможуть асоціації. Так, соковитий вишневий отримав назву від стиглих ягід, баклажановий - від плодів цього ж кольору. Так само, як і салатний, шоколадний, бузковий ... А ось деякі аналогії краще не проводити, щоб не вийшло плутанини. Наприклад, блакитний краще не пов'язувати з кольором неба. Адже воно може бути і сірим, і білим, і навіть фіолетовим. Точно так само, залежно від обставин, змінюють колір і сніг, і трава, і листя дерев. Звернути увагу дитини на те, в які кольори пофарбовано кожна пора року - цікаво і дуже важливо. Наглядово малюк швидко визначить, що зима - білосніжна, весна - рожева, літо - смарагдове, а осінь - золота! Ось вона, сила абстрактного мислення!
З чистого аркуша

Фломастери, олівці, гуаш - так для дитини виглядає квінтесенція кольору!

МАЛЮЄМО

Дитина створює на аркуші щось, схоже на бузковий смерч. І ще, ще, ще ... На перевірку виявляється, що картини різні. На першій - тато, на другий - мама. А на третій - кішка Марта.

Розмальовуємо

Заповнити контур кольором - для цього необхідні і твердість руки, і посидючість. Твої підказки на кшталт «а якого кольору грудка Снігура?» допоможуть створити картину в реалістичному стилі.

ЗМІШУВАТИ

Для початку з'єднай білий і чорний. Вийде ... сірий! А якщо поєднати жовтий і синій? Так ти штовхаєш малюка на шлях експериментів. Адже йти по ньому ніколи не буває нудно! Тому не дивуйся продуктивності свого художника, кожна картина якого буде яскравішою ніж попередня. Нічого дивного, оскільки майстер перебуває в райдужному настрої!
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!