Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » У Житомирі студенти привели в порядок Польське кладовище
 
6-04-2012, 08:54  Суспільство

У Житомирі студенти привели в порядок Польське кладовище

 
До прибирання Польського цвинтаря, яке в Житомирі щороку організовує Польське наукове товариство, цього року приєдналося понад 60 студентів з різних навчальних закладів міста.

У Житомирі студенти привели в порядок Польське кладовище



Зокрема, на прибирання вийшли студенти з Житомирського коледжу ресторанно-туристичного бізнесу і торгівлі, Житомирського державного технологічного університету та Будівельного коледжу.

Крім них прибиранням кладовища займаються і представники інших польських організацій, зокрема члени Житомирського обласного Союзу поляків, художнього колективу «Поліські соколи», хору ім. Ю. Зарембського та учні шкіл, де вивчається польська мова.

Волонтери з 106 групи факультету будівництва та експлуатації будівель і споруд Будівельного коледжу розповіли, що приймають участь в акції на запрошення дирекції навчального закладу і завжди раді допомогти в такій благородній справі.

Були серед студентської молоді і поляки за походженням, які приєдналися до впорядкування кладовища, щоб зберегти один з найцінніших польських культурних пам'яток Житомира.

- Допомогти прибрати Польське кладовище - це мій обов'язок як поляка, - каже студент першого курсу ЖДТУ Ян Муравський, - сам я родом з Баранівського району. В Україні живе і моя бабуся, теж полька, а в Польщі зараз проживає мій дядько.

Валентина Сапінська, прибиральниця Польського цвинтаря допомогла студентам визначити обсяги їх роботи і висловила подяку всім волонтерам, які допомагають облагороджувати кладовище.

- У мої обов'язки входить ще прибирання Чеського і Старообрядницька кладовищ, але Польське кладовище серед них - саме старовинне. Його прирівнюють до знаменитого «Личаківського» цвинтаря у Львові. Ми дуже вдячні всім небайдужим людям, які приходять вшанувати пам'ять своїх рідних, близьких, відомих поляків і прибирають могили. Це велика нам допомогу, тим більше, коли до благоустрою кладовища приєднується така велика кількість людей, як сьогодні, - повідомила Валентина Сапінська.

- Польське кладовище відомо сімейними похованнями відомих в польському середовищі шляхетних династій Чацких, Монюшка, Домбровських. Тут знаходяться могили першого польського авіатора Броніслава Мацієвича, знаменитого піаніста Юліуша Зарембського, інших видатних діячів польської культури і представників католицького духовенства. Наше суспільство проводить впорядкування кладовища з 2003 року двічі на рік: перед Великоднем і Днем всіх святих, але подібні акції проходили ще з кінця 1980-х. Саме під час здобуття Україною незалежності польська громада почала об'єднуватися, люди масово приходили на цвинтар і упорядковували його. Такі заходи надзвичайно важливі для духовного збагачення суспільства, - розповіла одна з організаторів заходу, голова Польського наукового товариства в Житомирі, Ірина Баладінська.

З 1976 року Польське кладовище закрито для поховань, однак небайдужі жителі Житомира об'єднуються для облагородження місця останнього спочинку своїх предків, видатних польських діячів.

Систематична прибирання кладовища дає значні результати - вже значні території звільнені від чагарників, встановлено деякі зсунуті пам'ятники.

Зараз Польське кладовище безумовно може претендувати на занесення його до переліку пам'яток національної історико-культурної спадщини України.

Нагадаємо, надати статус пам'ятника архітектури Польському кладовищу Житомирські влада збиралася ще в минулому році.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!