Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » 27 листопада – День чорної кішки
 
27-11-2012, 11:12  Суспільство

27 листопада – День чорної кішки

 
А як житомиряни ставляться до чорної кішки, яка випадково перетнула їхню стежку? Ангел удачі або виплодок пекла? Чорна кішка викликає у людини негайну реакцію - або любов, або ненависть.

'27



Деякі люди вважають, що такі кішки приносять удачу, інші, навпаки, вважають, що чорні коти - втілення злих сил. Але, геть забобони, чорна кішка - дуже привабливе істота, любляча, емоційна, товариська. Вони володіють веселою вдачею, здатні постояти за себе і прекрасно знають своє місце в житті.

Інтенсивність пігментного обміну визначає високий рівень захисних речовин в організмі, що сприяє міцному здоров'ю і високому імунітету до вірусних захворювань. В більшості своїй чорна коти активні, але не агресивні. Їх у всі часи вважали кращими мисливцями на мишей і щурів, навіть у міській квартирі вони не дадуть проходу мухам і тарганам.

Чорне забарвлення у перській і британської породах вважається найстарішим різновидом. На першій великій виставці кішок в Лондоні в 1871 році про них писалося як про тих, що "... користуються найбільшим попитом". Дійсно, серед безпородних котів (домашніх кішок) мало хто може похвалитися ідеально чорної шубкою. Часто можна зустріти котів з манишкою, білими бакенбардами і кумедними білими чобітками.

Предки чорних кішок були ввезені древніми фінікійцями з Єгипту, де ті утримувались у вигляді храмових тварин. Під час поневірянь популярність чорних кішок сильно зросла, тому що завдяки своєму камуфляжеві вони практично не помітні вночі і з приголомшливою ефективністю ловили гризунів. В середні віки популяції чорних кішок піддавалися гонінням. Справді: блискуча чорна шерсть, що світяться у темряві очі, нічні вилазки по дахах - хіба це не ознака зв'язку з чорними силами? Вважалося, що саме чорні тварини мали право бути присутніми на відьомський шабаші, а самі відьми у разі необхідності приймають вигляд чорних котів. Християнська церква спалювала мирних бабусь, що мали нещастя обрати собі компаньйоном чорну кицьку і навіть влаштовувала щорічне спалення чорних кішок живцем в день Святого Іоанна. Але, на думку ревних служителів культу, слуги диявола повинні бути абсолютно чорні. Будь же білий волосок трактувався як рятівний для кішки божественний знак. Таким чином релігія змінила шлях природного добору.

У ХVII столітті, коли переслідування стали сходити нанівець, чорних кішок спіткала нова небезпека: набрало чинності повір'я, що вони - універсальний засіб від цілої купи всіляких недуг і хвороб. Наприклад, хвіст чорної кішки, заритий у землю під порогом дому, нібито охороняв всіх членів сім'ї від погіршення здоров'я і нещасних випадків. Едуард Топселл, англійський натураліст в 1658 році писав, що для лікування сліпоти необхідно приготувати зілля з голови чорного кота. Таким чином, на зміну релігійному терору прийшло медичне шарлатанство. Чи варто дивуватися, що на сьогоднішній день більшість чорних кішок є володарем білих плямок - надійного засобу від людської дурості.

Тепер, на щастя, єдиним дійшли до наших днів спадщиною похмурого періоду в історії чорних кішок є прикмета про кішку, яка переходить дорогу. Відомі випадки, коли навіть поліцейський патруль боявся перетнути вулицю, яку перебігла чорна кішка. Але іноді сенс змінюється аж до протилежного. На Сході вважають, що чорна кішка дотиком виліковує різні хвороби і допомагає в рибній ловлі.

У наші дні багато енерготерапевти рекомендують тримати в будинку чорну кішку: володіючи високою енергетикою, чорні кішки охоче спілкуються з гіпертоніками, забираючи надлишок негативної енергії. Вони особливо люблять спати на грудях або голові власника, що можна прописувати як ліки: 10-15 хвилин перед сном знімуть головний біль і втому.

Забобони глибоко вкоренилися в серцях людей. Так, у англійського короля Карла 1 була чорна кішка, яка, як він вважав, благотворно впливала на його долю. Він так боявся втратити улюблена тварина, що змушував варту вартувати її. Але одного разу кішка все таки померла. "У мене більше не буде щастя" - вигукнув король. На наступний день його заарештували і через кілька місяців відрубали голову.

Особливість чорних кішок створювати неповторний затишок в домі зробила їх незамінними супутниками моряків. Маленькі, охайні мисливці на гризунів, особливо привабливі для моряків через своїх таємничих звичок стали ідеальними тваринами для кораблів. На кораблі Колумба плив до Америки перший чорний кіт, який нібито міг провіщати шторм, передбачати погоду і допомагав в довгому подорожі уникати багатьох небезпек. Навіть у наші дні багато моряки вірять, що кішка завжди спить у того борта, який звернений до будинку.


Старе англійське прислів'я говорить: «Якщо вдома чорний кіт, в ньому не переведуться коханці». Тут кішка відіграє роль символу сексуальної привабливості. Під час тічки вона залучає натовп захоплених котів, тому будинок, в якому живе кішка, вважається місцем, де будь-яка особа жіночої статі буде користуватися увагою такої ж кількості чоловіків.

Чорний колір у всіх цих випадках вважається особливо щасливим, однак по інший бік Атлантики, в Америці, все навпаки: там вважається, що успіх приносить біла кішка, а від чорної - одні неприємності. Це відбувається тому, що за часів піонерів, перших переселенців, чорна кішка асоціювалася з дияволом так сильно, що беззастережно стала уособленням зла і злих сил. Ніхто не хотів мати з ними справи, ніхто навіть не намагався умиротворити їх. Біла ж кішка, зважаючи на свій явного контрасту з чорною, розглядалася як сила світла, що протистоїть темряві, і таким чином перетворилася на знак удачі.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!