Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Було відчуття, що цокає таймер зі зворотнім відліком!!!
 
9-01-2010, 13:58  Суспільство / Випадки / Медицина

Було відчуття, що цокає таймер зі зворотнім відліком!!!

 
Під час ДТП дівчинка отримала 14 переломів!
Сьогодні медики вже впевнені: дівчинка не буде інвалідом


... Чотирирічна Даша Залізько вирвалася з рук бабусі й побігла через дорогу. Водій автомобіля не встиг загальмувати, і машина буквально розпластала дівчинку по асфальту. Вона отримала 14 (!) складних переломів. З районної лікарні її, підключену до апарата штучного дихання, транспортували до Житомира. Лікарі з тривогою чекали: чи зможе дівчинка прийти до тями і самостійно дихати? І диво сталося - Даша відкрила очі. Значить, можна оперувати, причому терміново!..
'Було

Оперували одночасно дві бригади медиків. Зламане тіло дівчинки збирали буквально по шматочках. «Якщо чесно, було страшно: а раптом організм дівчинки не витримає і відмовиться від боротьби, - зізнався тоді один з хірургів, що оперував Дашу, Олександр Гудименко. - Було відчуття, що цокає таймер зі зворотнім відліком - дійде до нуля, і Даша загине». На щастя, операції пройшли успішно. Це була перша перемога. Але що буде з дитиною далі? Не залишиться вона інвалідом? Точної відповіді на це питання тоді не знав ніхто - лікарі ще не стикалися з такою кількістю травм в однієї дитини. Потягнулися тижні в гіпсі, місяці реабілітації. Дівчинка заново вчилася ходити і сприймати світ відповідно до її віку – по-дитячому.

17 грудня минулого року Даша знову опинилася на операційному столі - необхідно було видалити з кісток металеві фіксатори. Після операції по виразу обличчя завідувача травматологічного відділення Житомирської обласної дитячої лікарні Віктора Федоровича Панчишина було зрозуміло, що все добре - його очі світилися радістю.

«Ми - хірурги Олександр Сергієнко, Олександр Гудименко, Ігор Жидецький і я, а також анестезіологи Сергій Зубенко та Юрій Ніколаєв - вилучили у Даші всі металеві фіксатори кісток, - розповів завідувач відділенням. - Операція пройшла успішно, і я з усією впевненістю заявляю, що Даша не буде інвалідом! Крім того, я впевнений, що ми зуміли після всіх перенесених дівчинкою випробувань реабілітувати її психологічно».

«У тому, що Даша буде реабілітована повністю, величезна заслуга її батьків, - додав анестезіолог Юрій Ніколаєв. - Усі наші рекомендації вони виконували скрупульозно. Але самі потужні ліки для хворої дитини - батьківська любов, і Даша отримує її в повному обсязі».

Через кілька днів після операції, під час відвідування у палаті обласної лікарні Даші та її мами Яни, було помітно, що дівчинка була дуже активною, а в її ході лише трохи вгадувалося шкутильгання, яке, за словами лікарів, повинно пройти. Крім бинтів на місці швів, ніщо не нагадувало про те, що Даша зуміла пережити страшну пригода.

«Коли після першого операцій нас з донькою виписали і ми повернулися додому до Овруча, - розповідає Яна, - вся родина перейшла на "військове" положення. У лікарні нам пояснили, як доглядати за дитиною і чим годувати. Даша повинна була одержувати білки, овочі і фрукти - щоб нарощувати вкрай знеможені м'язи і піднімати гемаглобін. Я давала їй сир з домашнього молока, глазуровані сирки (вона їх дуже любить), червону ікру, домашні яйця і курятину. Їла Даша добре. Ми їй пояснили, що, якщо вона хоче ходити і бути як всі діти, потрібно добре їсти. Так що стимул у неї був дуже серйозний».
'Було

У серпні минулого року дівчинку на три тижні знову поклали в дитячу обласну лікарню. Тут їй розробляли суглоби, робили масаж, фізіопроцедури. І тоді ж вона зробила перші кроки. А ходити почала в середині вересня. До цього п'ять місяців донька пролежала в ліжку!

«Я до кінця своїх днів буду дякувати лікарів, які врятували мою дитину, - додає молода жінка зі сльозами на очах. - Вони незвичайні люди. Адже і не тільки до Даші у них таке ставлення. Вони кожній дитині всю душу віддають. Золоті руки і золоті серця...»

17 грудня 2009 Житомирська дитяча обласна лікарня відзначала своє 25-річчя. На ювілей з'їхалися медики з усієї України. І всі дружно аплодували житомирським колегам, коли дізналися про те, що остання операція, яку довелося пережити Даші Залізько, пройшла успішно.

А 25 грудня Дашу виписали з лікарні. Вдома на неї чекали красива ялинка і подарунки від Діда Мороза.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!