Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » У Житомирі вийшла друга книга третього тому "Книга Скорботи України. Житомирська область"
 
31-01-2010, 22:18  Суспільство

У Житомирі вийшла друга книга третього тому "Книга Скорботи України. Житомирська область"

 
У Житомирі вийшла друга книга третього тому "Книга Скорботи України. Житомирська область"

У Житомирі вийшла друга книга третього тому "Книга Скорботи України. Житомирська область"

У Житомирському книжково-газетному видавництві "Полісся" вийшла друга книга 3 тому "Книга Скорботи України. Житомирська область", повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

У виданні увічнена пам'ять понад 6100 прізвищ земляків, уродженців м. Житомира, які стали жертвами Другої світової війни 1939-1945 років.

Випуском цього тому обласної Книги Скорботи України завершено виконання обласної Програми з випуску серіалу "Книга Скорботи України", який є складовою історико-меморіального видання "Книга Пам'яті України".

До обласної Книги Скорботи занесені імена мирних громадян, розстріляних, повішених, спалених живими і замучених в гітлерівських концтаборах та катівнях гестапо, які загинули від ворожих бомб і артобстрілів, які померли на каторзі в Німеччині, зниклих безвісти в роки окупації Житомирської області фашистськими загарбниками у 1941 - 1944 роках, а також імена військовослужбовців, партизанів, підпільників і мирних громадян, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни та з різних причин не були внесені до Книги Пам'яті, імена воїнів з інших регіонів, загиблих і похованих на території області.

Всього на сторінки обласної Книги Скорботи занесені імена 60800 жителів Житомирщини. Книга Скорботи Житомирщини є продовженням обласної Книги Пам'яті в 12 томах, яка повернула із забуття імена воїнів-земляків, які загинули зі зброєю в руках, захищаючи Батьківщину.

За змістом і обсягом ця книга третього тому істотно доповнює дані 1 і 2 томів обласної Книги Скорботи про втрати мирних громадян під час окупації ворогом Житомирської області. Наводяться прізвища жертв фашистського терору і основні відомості про них: рік народження, дата та обставини загибелі, якщо вони відомі. У виданні опубліковані імена воїнів-євреїв, уродженців Житомирської області, мобілізованих військкоматами Києва і загиблих на фронтах Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, мирних громадян, які загинули в роки окупації області фашистськими загарбниками і з різних причин не внесених до "Книги Скорботи України. Житомирська область ".

Вперше в обласній Книзі Пам'яті в розділі "Пам'ятаємо про земляків, які залишилися в снігах Суомі" наводяться додаткові списки воїнів-житомирян, які загинули в роки радянсько-фінської війни 1939-1940 років, які не були занесені до Книги Пам'яті України "Полягли в снігах Суомі ", т.2-3.

Протягом 10 років тривала робота над створенням Книги Пам'яті. Були уважно вивчені наявні архівні матеріали, акти комісій про злодіяння окупантів, публікації в засобах масової інформації, матеріали музеїв, свідчення очевидців, спогади родичів. Однак редколегія та обласне відділення пошуково-видавничого агентства "Книга Пам'яті України" усвідомлюють, що оприлюднені в томах списки жертв війни ще не повні, оскільки з часу подій пройшло понад шість десятиліть. Фахівці закликають повідомляти імена батьків, родичів, близьких, сусідів, які загинули (пропали безвісти) в роки Великої Вітчизняної 1941-1945 рр.. та Другої світової воєн, для увічнення їх пам'яті на сторінках томів історико-меморіального серіалу "Книга Скорботи України. Житомирська область".

Наталія МІЖИГУРСЬКА - УКРІНФОРМ.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!