Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Молодь знайшла новий доступний наркотик… на аптечному прилавку.
 
8-02-2010, 17:40  Суспільство

Молодь знайшла новий доступний наркотик… на аптечному прилавку.

 
'Молодь

Молодь знайшла новий доступний наркотик… на аптечному прилавку.

Слідом за «Трамадолом» незліченна кількість бажаючих покайфувати знайшли собі інший медичний, що знаходиться у вільному аптечному продажу, засіб: таблетований препарат під назвою «Спазмолекс».


Іноді для того, щоб побачити велику і серйозну проблему, досить уважно поглядати собі під ноги. Так свого часу виявилася і потрапила на сторінки газет проблема з препаратом Трамадол - потужним знеболюючим засобом, який вільно продавалося в аптечних мережах. Порожніми пелюстками з-під Трамадолу були посипані все підворіття, під'їзди, парки, пришкільні території ...

З'ясувалося, що проблема - загальноукраїнського масштабу: буквально за копійки, цілком законно, можна придбати препарат, який успішно «конкурував» з традиційною «ширкою», і, в силу різних причин, миттєво став суперпопулярним саме серед молоді. Підсумок - натовп дебілів, тисячі смертей.


'Молодь

На те, щоб докричатися, достукатися до уряду і внести, нарешті, Трамадол у список заборонених до вільного продажу препаратів, газетам, громадським, політичним та релігійним організаціям знадобилися роки і роки. Причина - на виробництві Трамадолу годувалися дуже серйозні дядьки, у тому числі ті, що засідають у Верховній Раді України. Але - таки заборонили. Можу вас «привітати»: слідом за Трамадолом незліченна кількість бажаючих покайфувати знайшли собі інший медичний, що знаходиться у вільному аптечному продажу, засіб: таблетований препарат під назвою «Спазмолекс».

Подивіться, читачу, під ноги. Уважно подивіться. Бачите порожні таблеткові пелюстки? Не полінуйтеся, ковирніть їх ногою, придивіться. Перед вами - не упаковка з-під якого-небудь «Орбіта». Запевняю вас: у 90% випадків це - він, «Спазмолекс».

Що це таке? 5-хвилинний візит до інтернетівськго шукача дає сотні й сотні повідомлень з усіх регіонів країни: вживання препарату «Спазмолекс» стало бичем для всієї України.

Довідка:

Спазмолекс - це комбінований анальгетик, дія якого зумовлена діючими компонентами, які входять до його складу. Одна таблетка містить парацетамолу - 500 мг, діцікломена гідрохлориду - 10 мг, декстропропоксіфена гідрохлориду - 50 мг. Фірма-виробник Дженом Биотэк Пвт.Лтд, Індія.

Постановою Кабінету міністрів України № 1203 від 10.10.2007 року була встановлена гранично допустима концентрація наркотичних засобів, що містяться в медичних препаратах. Гранична доза декстропропоксіфена - 65 мг на одиницю дози. Таким чином, прийнявши дві таблетки, можна перевищити граничну дозу в півтора рази. Разова ж доза таблеткового наркомана - 8 таблеток.

За оцінкою медекспертів, Спазмолекс за своєю дією на організм токсичні ший за героїн в 6-7 разів. Той, хто регулярно вживає цей препарат, живе півроку. Максимум - рік.

На сайті «Медична література» можна знайти інструкцію із застосування «Спазмолекс», в якій чітко написано: Декстропропоксіфена гідрохлорид є наркотичним анальгетиком центральної дії, який структурно подібний до метадону. Підвищені дози та тривале використання можуть викликати психічну і фізичну залежність. «Спазмолекс» призначає лікар. Але в інструкції, що вкладається в упаковки «Спазмолекс», немає ні слова про вміст в препараті наркотичної речовини. Крім того, відповідно до тієї ж інструкції, «Спазмолекс» відпускається без рецепта лікаря. Питання: як це розуміти? Як чиюсь вигоду і прикорм певного кола споживачів? ..

Прогулянка по вулиці. Буквально за 10 хвилин пошуків в пакеті набирається більше 2 десятків порожніх упаковок з-під Спазмолекс.

Молодь знайшла новий доступний наркотик… на аптечному прилавку.



Тому наношу візити в довколишні аптеки. І. .. ніде не можу купити заповітних таблеток! Більше того, всі продавці, до яких звертаюся з питанням про наявність Спазмолекс, дивляться на мене з дивним виразом облич. Нарешті, наважуюся розкрити інкогніто і пред'являють продавцю журналістське посвідчення, пояснюючи інтерес до препарату. «Вибачте, ці тварюки нас уже так дістали, що аптека взагалі відмовилася замовляти у постачальників Спазмолекс для свого асортименту», - пояснює дівчина-продавець. - «Які« тварі »? - Запитую. - «Нарики, які ще», - роздратовано кидає продавець.

В іншій аптеці, так само роздратовано, але все ж таки погоджується поспілкуватися на задану тему завідувачка. І відразу збентежить фразою про те, що, мовляв, нацисти у фашистській Німеччині були праві, коли просто масово розстрілювали наркоманів, як безнадійно-шкідливих для суспільства. За словами завідуючої, через постійні візитів особистостей, які шукають «С-Вітамін» - так на жаргоні любителів зветься Спазмолекс - аптека ризикувала втратити «нормальних» клієнтів. «Спазмолекс у нас є, - зізнається завідувач, - але я його « цим » не продаю принципово. Дістали ... »

Протягом нашого 10-хвилинного спілкування, Спазмолекс запитують троє (!) Відвідувачів. Все - молоді хлопці. «Це ви тут, тому вони просто розвертаються і йдуть, - каже завідуюча. - А буває, що і матом криють, і загрожують ... »



Моя співрозмовниця розмірковує вголос: взагалі, держава відносно Спазмолекс та інших медпрепаратів, великі дози яких викликають наркотичне сп'яніння, і список яких добре відомий не тільки їй, займає дивну позицію. В особливий список препаратів, що відпускаються тільки рецептом, їх не вносять. Таким чином, аптечні працівники змушені самостійно обмежувати відпустку цих препаратів. Тому-то не зміг купити Спазмалекс і я. Хоча, за великим рахунком, заборонили Трамадол - знайшовся Спазмолекс, почнуть боротися з ним - наркомани «розсмакують» щось інше. Свиня, як то кажуть, бруд завжди знайде ...

Чи відомо про проблему тим, кому «слід»? Знають. «Складність у тому, що Спазмалекс не внесено до списку наркотичних препаратів, і тому, по суті, як-то« боротися »з ним просто ... незаконно, - заявив мені співробітник Відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотичних засобів.

- На який, питається, підставі? Звичайно, ми розуміємо, про що йде мова, і яку небезпеку наркомани становлять для суспільства. Тому спілкуємося з аптекарями, вилучаємо препарат при особистому огляді підозрюваних ... Але для того, щоб боротися з явищем по-справжньому, потрібна законодавча база. Прийняли рішення по Трамадолу - і правоохоронна система запрацювала на повну силу. А так ... »

Що ж, картина зрозуміла: нічого нового. Хтось знову робить гроші, Міністерству охорони здоров'я з боку (?), А свині знову знайшли свою калюжу. І так - без кінця і краю ...

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!