Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » М"ясу в ковбасі бути!!!
 
2-02-2010, 18:50  Технології

М"ясу в ковбасі бути!!!

 
М"ясу в ковбасі бути!!!


У Журналі «Мясной бизнес» №2-2010 Сергій Пономарьов опублікував статтю про те, що у січні в Україні законодавчо введено в дію чотири ДСТУ на ковбасні вироби, набуття чинності яких переносилося з 2006 року шість разів. Прокоментував дане нововведення Житомирський регіонал Присяжнюк, голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, один з авторів відповідного закону.

За словами Присяжнюка м"ясопереробні підприємства не співпрацювали з органами влади під час підготовки відповідного законопроекту,а згодом, попросили 6 місяців «щоб відпрацювати закуплену сировину, і ми будемо готові до введення ДСТУ». Їм дали на це фактично рік, і з початку 2010 року вони повинні добровільно перейти на ці стандарти.
'М"ясу


Донині близько 70% українських споживачів звикли до ковбасної продукції, виготовленої ще за вимогами радянських ГОСТів. Проте за небажанням деяких виробників працювати за ДСТУ криється зовсім інше. І справа не тільки в тому, що, як свідчать перевірки Держспоживзахисту, в складі тієї ж ковбаси може бути лише 8-10% м’яса. Проблема в тому, що ТУ дозволяють застосовувати у виробництві ковбасної продукції замінники, які є шкідливими або їхній вплив на здоров’я людей ще не вивчено наукою.

Виробники починають говорити про те, що після запровадження ДСТУ ковбаса подорожчає. Та давайте подивимося пильніше. Нині закупівельна ціна яловичини становить 16 грн/кг, а продажна ціна ковбаси, яка містить лише 20% м’яса - 60 грн. Так не може бути! Вже не кажемо про імпортний фарш, який виробники ковбас завозять до України за ціною 1 долар США за кілограм - як з нього виходить ковбаса по 60 гривень? Торік до України було завезено 400 тисяч тонн імпортної м’ясопродукції із заявленою на кордоні митною вартістю 1-2 долари за кг. Звідки тоді взялася ковбаса за 60 гривень?! Вже не говоримо, що діючі норми встановлюють вихід півтора кілограми ковбаси з 1 кілограма м’яса. Оптимізацію ціни треба шукати не за рахунок здоров’я людей, а за рахунок оптимізації виробничих процесів.

Звісно, після введення ДСТУ можуть збільшитися обсяги підпільного виробництва ковбасної продукції. Але це вже справа належного контролю з боку органів влади.

А які ковбасні вирои ми їстимемо надалі – покаже час…

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!