Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » » Які методи використовуються в неруйнівному контролі
 
8-12-2023, 11:21  Бізнес / Власна справа

Які методи використовуються в неруйнівному контролі

 

Неруйнівним контролем (НК) називається перевірка надійності та властивостей як цілого об'єкта, так і його складових. При неруйнівному контролі застосовуються спеціальні методи, що дозволяють провести дослідження без розбирання обладнання або виведення його з експлуатації. При цьому використовуються далекоміри, товщиноміри, відеобороскопи та інші сучасні прилади, вибір яких залежить від певного методу. Які види та методи застосовуються при неруйнівному контролі — розповідаємо далі.


Для чого потрібний неруйнівний контроль


Контроль за якістю продукції є однією з важливих частин виробничого процесу у різних галузях промисловості. Він дозволяє покращити характеристики продуктів виробництва, зробити їх використання надійнішим та безпечнішим. Забезпечити якісний контроль може застосування приладів неруйнівного контролю, який дозволяє швидко обстежити об’єкт та з максимальною точністю визначити його відповідність стандартам.


Ультразвуковий контроль


Ультразвукова дефектоскопія охоплює багато сфер, перевіряючи зварні з'єднання, трубопроводи, апарати високого тиску тощо. Таке дослідження є вкрай важливим, оскільки існує безліч виробів, від яких залежить безпека людей.Таким методом досліджуються елементи залізничного полотна, авіаційних двигунів, трубопроводів, атомних реакторів та ін. У виробництві та експлуатації такого складного обладнання ультразвуковий контроль є обов’язковою складовою.


Ультразвуковий метод має значні переваги порівняно з іншими засобами НК. До основних можна віднести:




  • підвищену чутливість;




  • економічність;




  • безпечність для здоров'я;




  • збереження цілісності обладнання, яке досліджується;




  • можливість обстежувати різні за походженням матеріали.




Однак ультразвуковий метод не завжди доцільно використовувати, оскільки він не дає вичерпної інформації про характер та розміри дефектів в пористих матеріалах.


Акустичний контроль


Такий метод заснований на випромінюванні та фіксації акустичних хвиль. Метод дає можливість визначити показники пружності, щільності, анізотропії матеріалів.


Радіографічний контроль


При радіографічному контролі використовується гамма-випромінювання, яке в залежності від інтенсивності проходження через досліджуваний об'єкт вказує на показники товщини матеріалу. За наявності дефектів відповідний пристрій сигналізує про нерівномірність випромінювання, що вказує на виникнення проблем в певному місці. Завдяки методу можна виявити тріщини, пори, сторонні включення.


Тепловий контроль


Метод заснований на фіксації та перетворенні інфрачервоного випромінювання у видимий спектр. Сьогодні тепловий метод є базовим для оцінки стану об'єктів. Завдяки методу можна здійснювати контроль за густиною теплових потоків, температурою, теплопровідністю матеріалів.


Які методи використовуються в неруйнівному контролі


Де застосовується неруйнівний контроль


Неруйнівний контроль знайшов застосування при оцінці відповідності об'єктів у наступних сферах:




  • котлонагляд;




  • газопостачання;




  • гірничорудна промисловість;




  • нафтогазова галузь;




  • металургійна промисловість;




  • вибухонебезпечні та хімічно небезпечні підприємства;




  • залізничний транспорт;




  • зберігання та перероблення зерна;




  • будівництво.




Усі методи та прилади неруйнівного контролю застосовуються заради однієї мети — виявлення навіть незначних дефектів, що дозволяє виготовленій продукції відповідати стандартам та бути безпечною для використовування. В магазині Simvolt можна придбати якісне сучасне обладнання для проведення неруйнівного контролю із застосуванням різних методів.


Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!