Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Зарплати в нас і в Європі - отримуємо менше, а тратимо стільки ж
 
26-03-2011, 23:30  Економіка

Зарплати в нас і в Європі - отримуємо менше, а тратимо стільки ж

 
Щоб розібратися в справедливості вимог педагогів, «Комсомолка» вирішила порівняти доходи українців і європейців ...

'Зарплати



У вівторок в Києві і інших містах проходили численні акції протесту працівників освіти. Вимагали підняти жебрацьку зарплату вчителів хоча б за рахунок 20-процентної надбавки до окладу. І вже наступного дня цю надбавку уряд дав ...


Не виключено, що слідом за педагогами почнуть обурюватися своїми зарплатами та інші професіонали, які часом не в змозі навіть оплачувати збільшені послуги ЖКГ і нормально харчуватися.


Але ж ми позиціонуємо себе як європейська держава. Давайте тоді порівняємо їх життя і наше, вибачте, існування ...


Доходи відрізняються в десятки разів ...


У відповідь на звинувачення в тому, що ростуть ціни, наші чиновники дуже люблять порівнювати українські цінники і європейські. Мовляв, бачите - у нас дешевше! Однак ніхто не любить порівнювати зарплати в Україні та Європі.


Візьмемо дві стратегічно важливі сфери для будь-якого суспільства - освіту і медицину. Адже, як казали герої культового рязановського фільму, помилки медиків дуже дорого обходяться людям, а прорахунки вчителів менш помітні, але в кінцевому підсумку обходяться суспільству не менш дорого.


Почнемо з вчителів. Наші педагоги в середньому отримують на місяць близько 1200 гривень. Плюс 20 відсотків «свіжоспеченої» надбавки. У сумі виходить близько 175 доларів. Як ви розумієте, утримувати сім'ю на такі гроші непросто.


А ось, наприклад, голландський вчитель заробляє в 30 разів більше - близько 5400 доларів на місяць! Середня ж зарплата вчителя в столиці США Вашингтоні дорівнює $ 4405 на місяць. Навіть у Празі (Чехія) викладач іноземних мов заробляє близько 1400 в перекладі на «зелені». Та й у сусідів, у Росії, вчителі отримують утричі більше наших - майже 500 доларів.


У лікарів та ж історія. Українським медикам, в чиїх руках (і головах, звичайно, теж) життя людей, платять, як і охоронцям в супермаркетах. За даними Держкомстату, середня зарплата наших лікарів - $ 294. При тому що ставка дільничного терапевта менше тисячі гривень (близько $ 125). Надбавки за шкідливість, категорію, науковий ступінь, викладацьку діяльність, безумовно, збільшують доходи ескулапів. Так, анестезіолог вищої категорії, що має ступінь кандидата меднаук, може отримувати до 450 доларів. А досвідчений лікар швидкої допомоги або кардіохірург - близько 300 доларів. Але це максимум. Якщо, звичайно, не брати хабарі.


Для порівняння: мінімальна (!) зарплата лікаря в США становить близько 15 тисяч доларів на місяць. А висококласний лікар заробляє набагато більше: урологи - до $ 33 тисяч, хірурги-ортопеди - до $ 43 тисяч на місяць!


У Євросоюзі зарплати лікарів помітно відрізняються. У Прибалтиці їм платять близько тисячі доларів, а в Швейцарії - $ 8000. Але в середньому медпрацівник з вищою освітою заробляє $ 4-5 тисяч.


Ближче до наших реалій знаходяться російські і білоруські лікарі - їх зарплати близько 400 у. е. Але і вони заробляють більше наших в півтора рази ...


Щось подібне відбувається і в інших галузях української економіки. У більшості своїй наші фахівці отримують у 5-10 разів менше, ніж їхні європейські чи американські колеги.


... А витрати такі ж


Цікаво, що ціни в Україні не набагато нижчі за європейські. Минулого місяця журналісти провели цікаве розслідування, в ході якого попросили жителів Західної Європи, США і Канади зайти у себе в країні в недорогий супермаркет і виписати ціни на 11 основних продуктів харчування. А потім порівняли їх з цінами в українських супермаркетах. Ефект виявився приголомшливим. З'ясувалося, що їжа в Україні, одній з найбідніших країн світу, на сьогодні дорожче, ніж у Португалії, за тією ж ціною, що в США і Великобританії, і трохи дешевше, ніж у Німеччині, Франції та Канаді.


Наприклад, ціни на огірки в Лондоні, на вершкове масло в Парижі, на яловичину в Берліні і на рис у Лісабоні нижче, ніж на відповідні продукти харчування в Києві!


У цілому ж будь-який український турист, прошвирнувшись до звичайного європейського супермаркету, бачить, що основний продуктовий кошик обходиться приблизно в одну і ту ж суму. Якісь продукти у них дорожчі, а якісь дешевше.


А ось наші зарплати дуже сильно відстають від європейських, тому на продукти ми витрачаємо більше половини доходів, у той час як той же американець - всього одну десяту.


Ще одна серйозна стаття витрат українців - послуги ЖКГ. З початку року в багатьох містах помітно подорожчали і квартплата, і вода, і опалення ... У результаті цифри у квитанціях зросли в півтора-два рази. При цьому зарплати і пенсії так різко не підскочили.


На підході ще й подорожчання електрики на 30% з 1 квітня. Також у проекті Меморандуму угоди уряду України з МВФ зазначено, що до 15 квітня цього року повинні на 20% зрости ціни на газ для населення і на 26% - тарифи на опалення. Більш того, газ подорожчає ще раз з 30 червня - на 10%, а опалення додатково стане дорожче на 26% з 1 жовтня.


У Кабміні виправдовуються, мовляв, у Європі комуналка в рази дорожче. Але знову ж таки тут доречно порівнювати тарифи в комплексі з доходами населення. І ось виходить, що згідно з офіційною статистикою в середньому українці витрачають на житлово-комунальні послуги 9% доходів, а, наприклад, французи і данці (у цих країнах найдорожчі ціни на ЖКГ) - 6-7%. Щоправда, у Польщі та Словаччині ця стаття витрат становить навіть більше, ніж у нас - 10-11% від середньої зарплати. Але швидше за все після чергового подорожчання України обжене і західних сусідів.


ДО РЕЧІ


Українці відмовляються від риби і фруктів


Криза 2008 року і девальвація національної валюти істотно скоротили доларовий еквівалент зарплат українців. У зв'язку з цим змінилися і переваги наших співвітчизників.


- За підсумками 9 місяців 2010 року середньомісячні доходи середньостатистичного українця склали 3308 гривень, або 416 доларів, - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - До кризи середньомісячні доходи були 2679 гривень (530 доларів). Виходить, що після кризи доходи середнього українця впали на 21,5% у доларовому еквіваленті.


Змінилися і місячні витрати типового українця. Вони стали на 26% менше в доларовому еквіваленті. До кризи середній українець витрачав на харчування 50% заробітку, а тепер - 53%.


Згідно з даними Держкомстату, за підсумками дев'яти місяців 2010 року за межею бідності живуть 24% населення, тоді як до кризи таких людей було всього 18%. При цьому відповідно до структури споживання продуктів харчування українці стали менше споживати молочних продуктів, риби, овочів і фруктів ...



Скільки витрачають на їжу жителі різних країн *


53,0% - України


14,7% - Італія


13,6% - Франція


11,7% - Нідерланди


11,2% - Німеччина


10,5% - Канада


10,1% - США


9,7% - Великобританія


* Відсоток від доходу.
За матеріалами daily-ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!