Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » В УКРАЇНІ ЧЕКАЮТЬ ПОДОРОЖЧАННЯ ЧАЮ У БЕРЕЗНІ І В ТРАВНІ - ЧЕРВНІ
 
21-02-2011, 14:01  Економіка

В УКРАЇНІ ЧЕКАЮТЬ ПОДОРОЖЧАННЯ ЧАЮ У БЕРЕЗНІ І В ТРАВНІ - ЧЕРВНІ

 
Багатьом українцям ще рік-півтора тому довелося переглянути витрати на харчування, відмовитися від одних продуктів і рідше купувати інші. Але однією з недоторканних статей продовольчого бюджету кожної сім'ї залишається чай. Сьогодні кожен українець споживає до 450 г чаю на рік - це більше третини стограмової пачки на місяць. Його купують стабільно, незважаючи на те, що за останні три роки ціни неодноразово підвищувалися. І зараз в Україні чекають чергового подорожчання.

В УКРАЇНІ ЧЕКАЮТЬ ПОДОРОЖЧАННЯ ЧАЮ У БЕРЕЗНІ І В ТРАВНІ - ЧЕРВНІ



Чай в Україні не вирощують, але ... виробляють. Зареєстровані як виробники чаю вітчизняні підприємства, у тому числі представництва великих зарубіжних компаній, фасують листя і створюють власні купажі чаю. Дуже багато фасованого і пакетованого чаю привозять із сусідньої Росії. За даними Держкомстату України, в 2010 році приблизно 20% імпортного чаю надійшло саме звідти. А всього в нашу країну його було імпортовано близько 27 тис. тон. Головні імпортери - Шрі-Ланка (до 30%), Індія і Кенія (по 15%), а також Китай, Індонезія, В'єтнам. При цьому чорного чаю в країну завозять в 6 - 7 разів більше, ніж зеленого, хоча в останні роки зріс попит на нього, а також на екзотичні сорти.

Зараз в Криму вартість самого недорогого вагового чаю в спеціалізованому магазині починається від 35 грн. за 100 г. Пачка чаю розкручених торговельних марок тоієї ж ваги в магазині коштує від 23 грн. У минулому році, розповів «1К» менеджер інформаційно-аналітичної компанії «АК-Економіка груп» Віталій Косовський, чай вже подорожчав на 40 - 50%, ціни на окремі сорти взагалі виросли в два рази, але в Україні тим не менше збільшилася і його виробництво, і імпорт. Це говорить про те, що споживачі не збираються економити на чаї.

Прогнози ж про прийдешнє подорожчання, на жаль, мають під собою економічне підґрунтя. Вже кілька останніх років у країнах - постачальниках сировини скорочуються площі чайних плантацій. Це пов'язано з переходом на більш рентабельні культури, стихійними явищами, браком коштів. Так, в минулому році в Індії зібрали мінімальний урожай чаю за останні 5 років. Крім того, зростає попит на чай, на аукціонах сировина продається все дорожче. Віталій Косовський вважає, що в України, де досить швидко відгукуються луною події на світовому чайному ринку, дорожчати чай буде як мінімум в два етапи. Не виключено, що вже в березні торгують компанії спробують підвищити ціни на 10 - 12% - так вони спробують, працюючи ще з старими запасами, підстрахуватися на випадок, якщо після весняного збору врожаю ціни різко злетять. Другого витка цін можна очікувати в травні - червні.

Фахівці попереджають, що ситуацією з подорожчанням можуть скористатися власники нелегальних фасувальних цехів. У 2010 році в Україні Держспоживстандарт, проводячи перевірки, забракував 33% чаю та кави. Найшкідливіші підробки, які задешево можуть запропонувати покупцям, - це низькосортні чаї під виглядом відомих торгових марок і відходи чайного виробництва в пакетиках. Тут втрати обчислюються лише грошима.

Але в несертифікованій, невідомого походження продукції може бути підвищений вміст солей важких металів, вона може бути оброблена барвниками і хімікатами для надання товарного виду. У такому випадку ризикувати доведеться власним здоров'ям.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!