Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Нацкомісія заборонить показ поранених і мертвих в денний час.
 
2-04-2010, 12:57  Культура / Суспільство

Нацкомісія заборонить показ поранених і мертвих в денний час.

 
Нацкомісія заборонить показ поранених і мертвих в денний час.



'Нацкомісія



Оприлюднені зміни до закону Про захист суспільної моралі, якими пропонується заборонити вираження сцен насильства, а також показ тіл убитих або поранених людей в телепрограмах, які виходять в ефір з 6:00 до 23:00, прийняті Національною експертною комісією з питань захисту суспільної моралі.

Нацкомісія заборонить показ поранених і мертвих в денний час.


Ще в січні було винесено для громадського обговорення перший варіант законопроекту про внесення змін до закону Про захист суспільної моралі Національна експертною комісією з питань захисту суспільної моралі (НЕК). Експерти заявили, що такі обмеження порушують права ЗМІ на об'єктивне висвітлення інформації.

Комісія пропонувала заборонити оборот аудіо-, відео-та друкованої продукції, що пропагує тероризм, релігійну ворожнечу, ксенофобію, українофобію, антисемітизм, вживання токсичних і наркотичних речовин, алкогольних напоїв, куріння, проституцію, торгівлю людьми, а також продукції, яка містить ненормативну лексику.
Нацкомісія заборонить показ поранених і мертвих в денний час.

Крім того, НЕК розширювала свої повноваження, маючи намір ввести в навчально-виховних закладах програми, спрямовані на розвиток духовності. Друга редакція законопроекту, опублікована після громадського обговорення на сайті НЕК 31 березня, доповнена новими обмеженнями. Так, комісія запропонувала заборонити демонстрацію сцен насильства, тіл померлих чи важко поранених людей в телепрограмах, які транслюються з 6:00 до 23:00. Відповідно до запропонованого законопроекту, для порушників вводиться нова стаття в Адміністративному кодексі, яка передбачає штраф у розмірі від 50 до 100 не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (850-1700 грн.) з конфіскацією прибутку, отриманого від реалізації або демонстрації такої продукції.

Медіаексперти вважають, що такі обмеження, які намагається ввести НЕК, порушують право журналістів на об'єктивне висвітлення подій. "Якщо в законі з'явиться пункт про заборону кримінальних сюжетів, ЗМІ будуть змушені при описі події підбирати синоніми і закривати в кадрі спірні місця чорними квадратами. Це погіршить якість подачі новин", - заявив головний радник міністра внутрішніх справ, автор проекту Надзвичайні новини на каналі ICTV Костянтин Стогній.

У свою чергу народний депутат від НУ-НС, телеведуча Ольга Герасим'юк вважає, що, вводячи подібні обмеження, НЕК перевищує свої повноваження. "Держава не може контролювати моральні аспекти, хіба що на рівні рекомендацій, а заборони НЕК формують деструктивний погляд на життя", - вважає Герасим'юк. За її словами, політикам слід розглянути питання доцільності організації, функції якої дублюють роботу Національної ради з телебачення і радіомовлення. Експерти, що брали участь в обговоренні законопроекту, вважають, що НЕК не врахувала запропоновані зауваження і ще більше розширила свої повноваження.

За словами виконавчого директора Індустріального телевізійного комітету Катерини Котенко, у документі вказується, що фільми з елементами еротики, насильства і жорстокості перед видачею прокатного посвідчення підлягають експертизі НЕК, хоча це входить до компетенції Державного комітету з питань кінематографії.

"Якщо НЕК введе запропоновані обмеження, ні ми, ні наші діти просто не будемо розуміти, що відбувається довкола! Це тоталітарна цензура! Якщо НЕК і далі буде ігнорувати думку експертного співтовариства, ми звернемося до віце-прем'єра з гуманітарних питань Володимира Семиноженка з проханням переглянути повноваження комісії ", - заявила Котенко.
За матеріалами rynok.biz.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!