Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Натуральні вітаміни з овочів і фруктів
 
20-09-2010, 02:21  Медицина

Натуральні вітаміни з овочів і фруктів

 
Нікого зайвий раз не треба переконувати в тому, що в овочах і фруктах повно натуральних вітамінів. Але традиційні уявлення про вітаміни у дарах природи нерідко обмежуються "великими дозами вітаміну С у лимоні".

0



А адже овочі, фрукти та ягоди - незамінне джерело абсолютно унікальних вітамінів, яких ні з яких інших продуктів більше не отримати. Крім аскорбінової кислоти - вітаміну С - в них є рідкісний і дуже важливий вітамін К і біофлавоноїди, об'єднані загальною назвою "вітамін Р".

Причому, щоб отримати достатню кількість "рослинних" вітамінів, зовсім не обов'язково налягати на екзотичні овочі та фрукти. Директор Клініки харчування РАМН Віктор Тутельян вважає, що достатньо регулярно їсти моркву, капусту, яблука, груші та інші звичайні продукти - все те, що виросло в Україні.

До речі, горезвісний водорозчинний вітамін С, якого організму в добу потрібно близько 100 мг, в достатній кількості з цитрусових отримати важко. Для того, щоб набрати цю дозу, доведеться з'їдати приблизно півкіло апельсинів або грейпфрутів в день - без урахування шкірки, перегородок і насіння.

А, якщо згадати, що зміст аскорбінки знижується в продуктах під час тривалого транспортування і зберігання, то завдання стає і зовсім нездійсненним.

Але цитрусові, як не дивно, не входять навіть в перший десяток багатих вітаміном С продуктів. Набагато більше його в звичайному солодкому червоному перці, брокколі, цвітній капусті, шпинаті, помідорах і навіть - зелені петрушки і картоплі.

Щоправда, ці овочі, за винятком картоплі, краще з'їсти сирими або, в крайньому випадку, приготувати на пару в мікрохвильовці - 60-90 відсотків вітаміну С руйнується при термічній обробці.

Треба зауважити, що курцям для заповнення дефіциту вітаміну С доведеться докласти воістину титанічних зусиль - при викурюванні однієї сигарети організм втрачає до 25 мг аскорбінової кислоти. Так що за день організм може втратити кілька добових доз цього вітаміну - і це ще одна причина відмовитися від куріння.

Вітамін для крові і кісток


Для синтезу білків, які регулюють згортання крові, необхідний жиророзчинний вітамін К. Крім того, він допомагає взаємодії вітаміну D і кальцію і регулює обмін речовин у кістках і сполучної тканини.

Для того, щоб отримувати його в достатній кількості, варто полюбити зелені листові овочі: шпинат і різні види салатів. Тим, хто "траву" не поважає, підійде капуста брокколі, томати та зелений горошок. Тільки не той, що в банці, а його яскраво-зелений побратим прямо з стручка або швидкої заморозки - тільки при такій техніці заморожування зберігається достатня кількість вітамінів.

Вітамінні фарби


Якого кольору буде лист, плід або квітка, визначають природні барвники - пігменти. Серед найяскравіших рослинних фарб - жовтих - є сильні антиоксиданти. Це біофлавоноїди, найвідоміші з яких кахетін, рутин, кверцетин та гесперидин.

Біофлавоноїди беруть участь у зміцненні стінок капілярів, попереджають кровотечі і знижують артеріальний тиск, захищаючи від гіпертонії. Крім того, вони допомагають організму в боротьбі з алергією і пухлинними процесами.

В організмі ці корисні речовини не синтезуються, і отримати їх можна тільки з продуктів рослинного походження.

Але не обов'язково шукати біофлавоноїди в екзотичних фруктах. Дуже багаті ними звичайні яблука всіх кольорів і сезонні ягоди на зразок чорної смородини, чорниці або винограду. Наприклад, всього в невеликий жмені незаслужено обійденої увагою гурманів чорноплідної горобини міститься 4000 мг біофлавоноїдів - добова доза для середньостатистичної людини.
За матеріалами: takzdorovo.ru

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!