Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Чорниця - як російська рулетка
 
11-08-2011, 19:56  Медицина

Чорниця - як російська рулетка

 
Корисні властивості чорниці оспівані безліч разів. Ця ягода багата калієм, кальцієм, фосфором і магнієм. Є в ній також органічні кислоти, натрій, мідь, залізо, вітаміни А, С, B1 і В6, РР. Вживання цього дару природи благотворно впливає на сечостатеву і серцево-судинну системи. Для органів зору ягода взагалі незамінна, оскільки збільшує еластичність очних капілярів, зміцнює стінки судин, запобігає розвитку запалень, стимулює приплив крові до сітківки ока і прискорює регенерацію клітин. Між тим ми забуваємо, що чорниця як ніяка інша ягода накопичує в собі радіонукліди, здатні нанести нашому організму непоправної шкоди.

0



Начинка з стронцію
Ліна Ковтун, провідний інженер радіологічної лабораторії Центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт», розповіла , чим небезпечна чорниця.

- У нашій лабораторії є два прилади - гамма-спектометр, який вимірює кількість цезію-137, і бета-спектрометр, який визначає наявність стронцію-90. Але на ринках другого апарату немає - він коштує сотні тисяч гривень, і для роботи на ньому потрібна спеціально навчена людина. Виходить, що споживач навіть не знає про наявність в чорниці стронцію. Але й це ще не все. Допустима норма цезію в продуктах харчування - 500 беккерелів на кілограм, стронцію - 50 беккерелів. При цьому якщо в ягоді радіонуклідів менше, це зовсім не означає, що вона безпечна для вживання, оскільки виводиться загальний коефіцієнт по радіонуклідах (не більше 1). І, приміром, співвідношення 300 на 40 беккерелів вже небезпечно.

За словами Ліни Олександрівни, в перші роки після Чорнобильської катастрофи стронцію в чорниці не виявляли, а зараз він у цій ягоді зустрічається все частіше.

Звідки товар? З Полісся, звісно ...
- Людський організм по-різному сприймає радіонукліди. Це - як російська рулетка. Тим більше те, що нормально для дорослого, для дітей - неприпустимо. Кожна людина має право вибору, але при цьому вона повинна володіти інформацією, - вважає Ліна Ковтун. - На моє переконання, чорницю краще не їсти. Для проведення досліджень ми закупили ягоди на ринках столиці, при цьому майже всі продавці говорили, що їхня продукція з Волині. А насправді вся чорниця різна, отже, і росла в різних місцях. В результаті з шести зразків три не пройшли тестування за сумою ізотопів, ще два - впритул наблизилися до норми. А в одному зразку виявили значне перевищення показників по стронцію, - попереджає експерт.


НЕБЕЗПЕЧНА НЕВИДИМКА
Стронцій-90, накопичений в кістках, продовжує випромінювати радіацію. Опроміненню піддаються кісткова тканина, кістковий мозок, кровотворна система. Внаслідок цього поступово розвивається анемія, слабшає імунітет, виникає синдром хронічної втоми.

Цезій-137 накопичується в м'язах. Опроміненню піддаються нервова, серцево-судинна і травна системи. Виникають головні болі, розвивається вегето-судинна дистонія, серцева аритмія ...


Анна СПІВАК,
"Вечірні Вісті"

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!