Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Дари літа: підступність кавунів і грибів
 
18-08-2011, 00:37  Медицина

Дари літа: підступність кавунів і грибів

 
... досить плачевно для всіх членів сім'ї. Отруєння нітратами що містяться в ранніх овочах і фруктах і використовуваними для їх підживлення отрутохімікатами сьогодні стало вже звичною річчю для багатьох українців. Як же в такому випадку вибрати хороший якісний продукт, щоб зберегти здоров'я близьких? І яка кількість королів літнього сезону - кавуна і дині - може бути безпечною для споживання?

Дари літа: підступність кавунів і грибів



Незважаючи на всі побоювання споживачів, статистика харчових отруєнь кавунами і динями все ж залишається досить задовільною: за останні п'ять років кількість випадків отруєнь значно зменшилася і продовжує скорочуватися, відзначають експерти.
«Результатами я як лікар задоволений. Завжди були дуже важкі отруєння ранніми кавунами і динями. Але п'ять років тому ми почали помічати тенденцію зменшення таких отруєнь і вона продовжується і сьогодні », - прокоментував ситуацію глава Українського дитячого центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії НДСЛ« Охматдит » Борис Шейман.
За його словами, це відбувається тому, що санітарно-епідеміологічна служба останнім часом посилила контроль над вмістом нітратів і хімікатів такій продукції. Але й самі виробники опинилися в скрутному становищі: отрутохімікати з року в рік дорожчають, тому є деяка труднощі з їх закупівлею - природно, що в кавунах їх стало менше, що не може не радувати споживчий шлунок.
Звичайно, тривогу з приводу нітратів у ранніх кавунах та динях ніхто не відміняв, але сьогодні їх вже можна спокійно купувати, не боячись за здоров'я сім'ї, запевняє Шейман.
«Цього року у нас ще не було жодного випадку отруєння кавунами, а сьогодні таке поняття, як ранні фрукти вже не актуально. Моя родина в цьому році вже їла кавуни », - каже лікар.

Набагато складніше йде ситуація з грибами - для отруєння блідою поганкою і іншими підступними грибами, які часто схожі на своїх їстівних побратимів, часто достатньо навіть самого маленького шматочка або навіть спори, що потрапила в одну сковорідку з звичайними сироїжками. За словами Бориса Шеймана, цього року в їхній клініці спостерігалися чотири випадки важкого отруєння грибами, серед постраждалих навіть вагітна жінка. Тому лікар наполягає, щоб люди утрималися від збору грибів, особливо в лісах, які прилягають до жвавих автострад, адже гриби - це дуже хороший адсорбент, вони накопичують всі шкідливі для організму людини речовини. Зібрані поблизу доріг гриби небезпечні тим, що містять велику кількість важких металів.
Те ж стосується і кавунів з динями: утримайтеся від покупки баштану в місцях, що знаходяться поблизу доріг. Якщо вам дороге ваше здоров'я і життя ваших близьких, краще не купувати нарізані кавуни, адже навіть якщо в них дуже низький вміст нітратів, не виключено, що в м'якоть плоду при нарізуванні потрапили небезпечні бактерії, в такому випадку вам загрожує вже інфекційне отруєння.
При цьому немає ніякої гарантії, що вибираючи кавун за кольором, запахом або іншими зовнішніми ознаками, ви отримаєте на руки якісний, нічим не забруднений продукт. Борис Шейман акцентує: жодна з методик вибору баштану за зовнішніми ознаками поки не доведена. Тому прислухайтеся до рекомендацій експертів з цього приводу - наприклад, зараз купувати кавуни і дині можна сміливо.



Але переїдання ще ніхто не відміняв, та й хто утримається від зайвої часточки ароматного кавуна після зимової сплячки? Тому, якщо вже так сталося, що ви з'їли занадто багато і після цього відчули явні ознаки отруєння, такі як нудота, блювання, печіння і біль у шлунку, вам не чекаючи швидкої необхідно промити шлунок.

Зробити це можна так (радить лікар):

дати хворому стільки води, скільки він зможе випити, при цьому підсоливши кожну склянку рідини однією столовою ложкою солі. Потім, натискаючи на корінь язика викликати блювоту, і проробити процедуру з водою ще кілька разів. Чим менше ще не засвоєної отрути залишиться в організмі, тим менше шкоди буде завдано вашому здоров'ю. Іноді швидка реакція на подібні отруєння здатна врятувати життя вашим близьким, адже бувають і смертельні випадки отруєння, як кавунами, так і грибами.

Джерело: FromUa

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!