Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Кількість хворих на цукровий діабет в Житомирі щорічно збільшується на 250 чоловік!!!
 
Голосування   Ви та епідемія!
 
Як Ви особисто збираєтеся рятуватися від «свинячого» грипу?
Всього проголосувало: 4

 
15-11-2009, 00:41  Медицина

Кількість хворих на цукровий діабет в Житомирі щорічно збільшується на 250 чоловік!!!

 
'Кількість

Щорічно в усьому світі 14 листопада відзначається Міжнародний день боротьби з цукровим діабетом.

Кількість хворих на цукровий діабет в Житомирі щорічно збільшується на 200-250 чоловік.

Станом на жовтень 2009 року в м. Житомирі на цукровий діабет хворіють 7286 людей, ще майже 6 тисяч людей перебувають у групі ризику на виникнення цієї хвороби.

Із загальної кількості хворих - 7245 дорослих і 41 дитина.

У Житомирі діє міська програма «Цукровий діабет», яка спрямована, перш за все, на раннє виявлення хвороби. Відповідно до Програми, в лікувально-профілактичних закладах міста створені умови для виявлення осіб з підвищеним рівнем цукру в крові: є необхідне обладнання та реактиви, підготовлений медичний персонал, лаборанти. З метою раннього виявлення судинних і неврологічних ускладнень, хворі на цукровий діабет консультуються окулістом, невропатологом, хірургом, фтизіатром. Реабілітація хворих з судинними ускладненнями проводиться в хірургічних відділеннях, у міському центрі невідкладної допомоги хворим з гострими порушеннями мозкового кровообігу та у денних стаціонарах. У терапевтичних відділеннях стаціонарів виділені ліжка для ендокринологічних хворих.

Та не дивлячись на все це забезпечення препаратами (інсулінами) хворих на цукровий діабет є в Житомирі непростою проблемою. Вживати інсулін змушений кожен п'ятий з діабетиків. В основному інсуліни надходять за рахунок державної програми. Однак недосконалість законодавчої бази періодично призводить до перебоїв у постачанні необхідних ліків.

У 2007 році хворі на цукровий та нецукровий діабет, що проживають у Житомирі, отримали лікарські засоби на загальну суму 2188,2 тис. грн., у тому числі за рахунок коштів міського бюджету на суму 1627,7 тис. грн.
У 2008 році на забезпечення хворих на цукровий діабет медпрепаратами було спрямоване 2051,4 тис. грн. з обласного бюджету та 527,9 тис. грн. з міського бюджету.
У 2009 році забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну здійснюється за рахунок державних централізованих поставок через Обласну базу спеціального медичного постачання.


Передбачаючи проблеми з поставками інсулінів за державною програмою на початку 2009 року, з метою забезпечення найбільш вразливої категорії хворих на цукровий діабет - дітей, були передбачені в міському бюджеті видатки в сумі 120,0 тис. грн. на інсуліни саме для маленьких пацієнтів.


Довідка


Міжнародний день боротьби з цукровим діабетом відзначається з 1991 року на честь Фредеріка Гранта Бантінга, канадського фізіолога, який відкрив гормон інсуліну.
У січні 1922 року Грант Бантінг вперше в історії зробив ін'єкцію інсуліну 14-річному хлопчикові, завдяки чому дитина вижила. Відкриття Фредеріка Бантінга спільно з Джоном Маклеод врятувало життя мільйонам людей.
Всесвітня організація охорони здоров'я визнала цукровий діабет неінфекційної епідемією. А 20 грудня 2006 року ООН прийняла резолюцію, в якій наголошується на небезпеці цього захворювання в усьому світі.
Слід зазначити, що тільки в Україні на обліку перебувають приблизно мільйон хворих цукровим діабетом, хоча, як стверджують експерти, ця цифра дуже занижена, і насправді таких хворих в 2,5 рази більше.
Цукровий діабет досі вважається невиліковною хворобою, але завдяки інсуліну люди навчилися тримати цю хворобу під контролем. Діабет після серцево-судинних і онкологічних захворювань стоїть на третьому місці безпосередніх причин смерті. Через постійно підвищений вміст цукру в крові розвиваються важкі ускладнення, такі як сліпота, гангрена кінцівок, ниркова недостатність, інфаркти та інсульти. Тому велике значення для тривалості та якості життя має своєчасне виявлення та адекватне лікування цієї хвороби.
Одна з проблем, яка сприяє поширенню цукрового діабету в Україні, - незнання багатьох людей про його загрозу. Потенційною жертвою хвороби може бути кожен.
Серед причин виникнення цукрового діабету є і спадкові чинники, і недбале ставлення людей до стану свого організму. Надмірна вага, малорухливий спосіб життя, переїдання, шкідливі звички сприяють розвитку хвороби. Найбільш типовими ознаками цукрового діабету є спрага, відчуття сухості в ротовій порожнині, виділення значної кількості сечі, зниження ваги. Проте, досить часто першими симптомами цукрового діабету можуть бути фурункули на шкірі, прояви стоматиту, загальна слабкість, знижена працездатність.
Люди повинні знати, що з діабетом можна жити, жити нормально і багато років, просто треба вести правильний спосіб життя.
Всесвітня організація охорони здоров'я прогнозує, що кількість хворих на цукровий діабет до 2025 року зросте в світі вдвічі.


Бердичівський анекдот:


Когда ваш компьютеp говоpит "Вставьте диск #2", не тоpопитесь,
сначала выньте диск номеp один...
Даже если вы yвеpены, что сможете засyнyть тyда оба.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!