Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » На Житомирщині з 29 лютого по 12 березня пройдуть дні боротьби з глаукомою
 
1-03-2016, 10:47  Медицина

На Житомирщині з 29 лютого по 12 березня пройдуть дні боротьби з глаукомою

 
На Житомирщині з 29 лютого по 12 березня пройдуть дні боротьби з глаукомою

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з глаукомою, який відзначається 6 березня, медичні заклади Житомирщини запрошують усіх бажаючих безкоштовно та без попередніх записів виміряти внутрішньоочний тиск.

Управління охорони здоровя Житомирської ОДА інформує, що впродовж тижня з 29 лютого по 4 березня з 9-ї до 14-ї години, у кабінеті № 523 консультативно-діагностичної поліклініки обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського безкоштовно та без будь-яких направлень і попереднього запису в реєстратурі усі бажаючі можуть взяти участь у традиційній акції з вимірювання внутрішньоочного тиску. Дослідження як звичайним, так і безконтактним (дистанційним) методом за допомогою сучасного обладнання буде проводити лікар-офтальмолог Юлія Вікторівна Дудко.

6 березня відзначається Всесвітній день боротьби з глаукомою, який започатковано у 2008 році за ініціативи Всесвітньої асоціації глаукоми та Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою.

За даними Міжрегіональної громадської організації «Асоціація хворих глаукомою», в даний час глаукома – одна з основних причин сліпоти та слабкозорості. Кількість глаукомних хворих у світі вже сягає 100 млн. чоловік. При цьому з 28 млн. сліпих у світі майже кожен п’ятий втратив зір саме через глаукому.

Глаукома – захворювання очей, що характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску. Початок недуги підступний і протікає безсимптомно. Якщо лікування цього захворювання не проводиться, то поступово починає звужуватися поле зору – людина перестає помічати розташовані збоку об’єкти, надалі хвороба призводить до прогресуючого зниження зору, причому з часом можлива повна його втрата. На жаль зір, втрачений внаслідок глаукоми, не підлягає відновленню.

Факторами, які сприяють розвитку глаукоми є: розлад нервової, серцево-судинної систем, ендокринні та спадкові захворювання. Наприклад, 40 % пацієнтів із патологією дна ока складають люди, хворі на діабет.

Розрізняють відкритокутову чи закритокутову форми глаукоми. Відкритокутова форма найчастіше довго протікає безсимптомно і виявляється на пізній стадії. Закритокутова більш виражена при значному підвищенні тиску і проявляється гострим приступом: виникає біль в оці, надбровній дузі, скронях, уражене око заслане туманом, при погляді на лампу з’являються райдужні кола.

Реєструються випадки розвитку глаукоми з нормальним внутрішньо-очним тиском. У таких випадках тиск тримається в зоні верхньої границі норми, але кровообіг в зоровому нерві різко погіршується, а значить його функції порушуються. Ознаками захворювання можуть бути затуманення очей, райдужні кола навколо джерела світла, вологість очей. При наявності таких ознак та для своєчасного виявлення цієї хвороби радимо всім, кому виповнилося 40 років, вимірювати внутрішньоочний тиск (ВОТ) раз на рік в долікарських кабінетах в поліклініках за місцем проживання.

Процедура тонометрії доступна для населення. Проводиться вимірювання ВОТ середнім медичним працівником первинної ланки з надання медичної допомоги у кабінеті сімейного лікаря або дільничного терапевта. При підозрі на підвищення ВОТ пацієнт спрямовується до офтальмолога для дообстеження в очному кабінеті.

Для кваліфікованого надання допомоги населенню з підвищеним ВОТ в нашій області працюють спеціалізовані глаукомні кабінети. Загалом у 2015 році в області функціонувало 24 долікарських та 6 глаукомних кабінетів, де вимірюється внутрішньоочний тиск.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!