Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Сьогодні надвечір'я Хрещення Господнього
 
18-01-2011, 22:04  Релігія

Сьогодні надвечір'я Хрещення Господнього

 
До V століття було прийнято згадувати народження і хрещення Сина Божого в один день - 6 січня і називалося це свято Феофанією - Богоявленням, що говорило про втілення Христа у світ і про явище Трійці у водах Йорданських.

Сьогодні надвечір'я Хрещення Господнього



Перенесено святкування Різдва Христового на 25 грудня (за Юліанським календарем, або старим стилем) було вже пізніше, в V столітті. Так було покладено початок новому церковному явищу - святки, що закінчується надвечір'ям, або святвечором свята Хрещення.



Слово «надвечір'я» означає переддень церковного торжества, а друга назва - святвечір пов'язане з традицією в цей день варити пшеничний узвар з медом і родзинками - сочиво. Зважаючи на важливість в наступаючий день події що сталася в житті Ісуса Христа, Церква встановила піст. Саме звідси і пішла традиція варити сочиво, яка не є обов'язковою, але настільки зручна, що увійшла в традицію повсюдно. Зрозуміло, в наші дні не у всіх є така можливість, але піст дотримати все ж необхідно: «Сице убо окормляемі Божою Благодаттю, хабарництва свободи», говорить нам Типікон. Під хабарництвом розуміється все, що вкушає понад потреби і нехай мірилом тут буде кожному його совість. Міру посту віруючі визначають індивідуально, під силу і благословення духівника. У цей день, як і в Різдвяний святвечір, не споживають їжу до винесення свічки після Літургії вранці і першого причастя водохресної води.

У святвечір, після літургії у храмах здійснюється велике освячення води. Водосвяття називається великим за особливою урочистістю обряду, перейнятого спогадом євангельського події, що стала не тільки первообразом таємничого обмивання гріхів, але і дійсним освяченням самого єства води через занурення в неї Бога у плоті. Вода ця називається Агіасма, або просто водохресною водою. Під впливом Єрусалимського статуту, з XI-XII століть водоосвячення відбувається два рази - і у Водохресний святвечір, і безпосередньо у свято Богоявлення. Освячення в обидва дні проходить однаковим чином, тому вода, освячена в ці дні, нічим не відрізняється.



Є благочестива традиція кропити в цей день водохресною водою своє житло зі співом тропаря Богоявлення. Водохресну воду весь рік вживають натщесерце в невеликих кількостях, звичайно разом зі шматочком просфори «щоб силу, здоров'я підкріплювальну, хвороби цілющу, демонів проганяли і всі вражі наклепи відвертаючі, возмогли ми отримати від Бога». При цьому читається молитва: «Господи Боже мій, нехай буде дар Твій святий і свята Твоя вода на відпущення гріхів моїх, в просвітлення розуму мого, у зміцнення душевних і тілесних сил моїх, во здравіє душі і тіла мого, в підкорення пристрастей і немочі моїх по безкінченому милосерді молитвами Пречистої Твоєї Матері і всіх святих Твоїх. Амінь ». При недугах або нападах злих сил пити воду можна і потрібно, не вагаючись, в будь-який час.



Особливим властивістю святої води є те, що, додана навіть у невеликій кількості до води звичайної, вона повідомляє благодатні властивості і їй, тому в разі нестачі святої води її можна додати просту. Не можна забувати, що освячена вода - це церковна святиня, з якою стикнулася благодать Божа, і яка вимагає до себе побожного ставлення. При шанобливому ставленні свята вода не псується багато років. Зберігати її слід в окремому місці, краще поряд з домашнім іконостасом.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!