Не слід плутати вечерю, приготовлену на Святий вечір, і сімейну вечеря на Різдво Христове. Знайте і поважайте православні традиції!!!
6 січня - Різдвяний святвечір - ще піст. Церква приписувала строгий піст до вечірнього богослужіння, і в цей день це перша трапеза, якою закінчується передріздвяний піст. За традицією вечірня трапеза напередодні Різдва починається з появою першої зірки, в пам'ять Віфліємської зірки, яка сповістила пастухам про народження Христа.
На Святий вечір (6 січня - Святвечір) готують 12 пісних страв: кутя, узвар, горох, капусняк, рибні страви, пісний борщ з грибами, вареники з капустою, кашу гречану, голубці з рисом, пісні млинці, гриби, пироги. Після вечері, яка зазвичай триває 3-4 години, кутю та деякі інші страви не прибирають, а залишали для духів.
Трапеза повинна бути безалкогольною! Усі страви - пісні: смажені і заправлені рослинною олією, без м'ясної основи, без молока та сметани. Не подавалися також гарячі страви, щоб господиня постійно перебувала за столом.
Порядок прийому їжі регламентувався строгими правилами: спочатку подавалися закуски (оселедець, риба, салати), потім червоний (злегка підігрітий) борщ, грибний або рибний суп. До борщу, грибного супу подавалися вушка або пиріжки з грибами, а у православних соковиті - смажені на конопляній олії борошняні коржики.
Під кінець трапези на стіл подавалися солодкі страви: рулет з маком, пряники, медівники, журавлинний кисіль, компот із сухофруктів, яблука, горіхи.
|