Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Українці вже не будуть здавати відбитки пальців для отримання візи.
 
31-03-2010, 13:36  Суспільство

Українці вже не будуть здавати відбитки пальців для отримання візи.

 
Українці вже не будуть здавати відбитки пальців для отримання візи.

Українці вже не будуть здавати відбитки пальців для отримання візи.


З моменту вступу в силу нового візового кодексу Європейського Союзу 5 квітня 2010 громадянам України не потрібно буде надавати відбитки пальців для отримання візи.

Про це сказала під час бесіди з кореспондентом ЛІГАБізнесІнформ координатор програм преси та інформації Представництва ЄС в Україні Ольга Максименко.

За її словами, останнім часом у ЗМІ з'явилася не зовсім коректна інформація про візовий кодекс Євросоюзу. Деякі видання повідомляли, що з 5 квітня всім бажаючим отримати візу в консульствах країн-членів ЄС доведеться надати свої біометричні дані. "Є візовий кодекс, він набуває чинності з 5 квітня. А є так звана інформаційна візова система - це пов'язано з біометричними даними і це дещо інше. Вимога надавати відбитки пальців при оформленні віз вступить в силу в Україні тільки тоді, коли почне працювати візова інформаційна система. Однак це буде пізніше. Необхідно підкреслити, що якого-небудь кінцевого терміну впровадження такої системи в консульствах, які працюють в Україні, в даний момент не передбачено ", - підкреслила О. Максименко.


Вона пояснила, що для того, щоб інформаційна візова система почала функціонувати, всі консульства країн ЄС повинні встановити необхідне обладнання. Крім того, в першу чергу така система буде застосована в країнах Північної Африки, Перської затоки, а також на Близькому Сході. Про Україну зараз мова не йде.

Торкаючись візового кодексу, О. Максименко наголосила, що його головна мета - раціоналізувати і гармонізувати візові процедури. З цього випливає, що процедура надання віз стане більш прозорою. Також відбудеться гармонізація норм щодо кількості документів, що надаються у візовий відділ, а також аплікаційної форми. "Серед позитивних змін, які несе з собою візовий кодекс для громадян України, можна відзначити обов'язкове пояснення консульствами причин відмови у наданні візи. Також візовий кодекс надає громадянам України право подавати апеляцію на рішення консульств, які відмовили в наданні візи", - сказала О. Максименко.
У той же час, всіма цими інструментами українці зможуть скористатися не раніше 2011 року.

"Надання письмової відмови в оформленні візи (з поясненням причин), а також можливість апеляційних дій з цього приводу будуть реалізовані тільки через рік, після початку дії візового кодексу. Це поступовий процес, який з часом стане більш зрозумілим. Такий механізм почне повністю діяти з 5 квітня 2011. Це пов'язано з тим, що ці механізми - мотивовану відмову і апеляція - необхідно детально продумати ", - резюмувала О. Максименко.

За словами співробітниці Представництва ЄС, важливим моментом для України є і та обставина, що між Києвом і ЄС укладена угода про спрощення оформлення віз, яке продовжує діяти і дозволяє спростити ряд правил візового кодексу. "Завдяки цій угоді Україна має низку переваг. Наприклад, в кодексі оформлення візи коштує 60 євро, а для громадян України, за угодою з ЄС, ця сума становитиме 35 євро. Крім того, пункти угоди, які звільняють від оплати за оформлення віз певні категорії громадян, також діятимуть і для візового кодексу. Також термін оформлення документів на отримання візи буде складати для українців 10 днів, а не 15. Іншими словами, ті переваги, які зараз мають українці, залишаються ", - розповіла О. Максименко.

Також вона прокоментувала ситуацію із зовнішніми посередниками - візовими центрами. Кодекс регулює питання їх статусу і умови, яким вони повинні відповідати, а також максимально допустиму оплату за їх послуги - 30 євро. "Фактично заявник будуть мати вибір - звертатися зі своїми заявками або в такі центри, або безпосередньо до консульства", - сказала О. Максименко.

Нагадаємо, 5 квітня набуває чинності візовий кодекс Євросоюзу. Він стосується як країн ЄС, так і третіх країн, до нього не входять, зокрема, Україна. Згідно з кодексом правила подачі документів будуть уніфіковані, незалежно від того, через консульство якої країни оформляється шенгенська віза.
За матеріалами ЛІГАБізнесІнформ.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!