Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » На Житомирщині розпочався сезон грибів: кожна третя лисичка - радіоактивна
 
2-07-2010, 10:33  Суспільство

На Житомирщині розпочався сезон грибів: кожна третя лисичка - радіоактивна

 

На Житомирщині розпочався сезон грибів: кожна третя лисичка - радіоактивна



0



До Києва з Житомирської області везуть радіоактивні гриби. У деяких вміст радіонуклідів перевищує норму втричі.

Завдяки теплій і вологій погоді грибний сезон в Україні почався передчасно. Руді лисички заполонили столичні переходи і зупинки, але після перевірки виявилося - майже кожна третя лисичка радіоактивна.

У лабораторії за цей сезон перевірили тонни грибів - чисті зустрічаються вкрай рідко. Фахівці вже знають, звідки везуть більшість забруднених лисичок - найчастіше це Житомирська, Рівненська та Чернігівська області, де є забруднені місця.

- Також гриби можуть накопичувати свинець, кадмій, миш'як і ртуть, - розповідають фахівці.

Наприклад, у придбаних журналістами на стихійному ринку і перевірених у лабораторії грибах радіоактивність втричі перевищує норму.

Шкоду від радіоактивних грибів відчуємо не одразу. Радіонукліди накопичуються в кістках, а потім опромінюють клітини зсередини. В окремих випадках, кажуть у лабораторії, це викликає онкологічні захворювання.

- Зараз дуже багато грибів, дощі пройшли, - каже Раїса Куца. Вона торгує на ринку лисичками. 500-грамова коробка коштує 24 грн. - Лисички в нашій місцевості зустрічаються часто. Їх можна знайти близько грабів і осик, там багато вологи.

Найбільше грибів Раїса назбирала тиждень тому в лісі під селом Воробіївка Немирівського району, Вінницька область.

- Їздили вчотирьох, з собою був повний мішок сироїжок, мухоморів, трохи бабок, решіток. Особливі місця там знати не потрібно. З якого боку не зайдеш - потрапиш на грибні галявини.

Наталія Тимчук з Гнівані продає гриби на ринку Привокзальний. За 1 кг сироїжок просить 30 грн:

- Ходимо в Сутісківський ліс, там гарні гриби, ті місця мало хто знає. За день збираю до 20 кілограмів.

Наталя та її чоловік прокидаються о четвертій ранку. У ліс добираються на власній машині.

- Краще по гриби їхати раненько, тоді їх легше знайти. Та й у лісі вранці менше грибників. Добре ходити, коли йде дощ. Тоді гриби з'являються прямо на очах. Ну і знати, як шукати. Наприклад, сироїжки ростуть біля зрізаних пнів, вони розташовані ніби купками. Бабки розкидані між деревами. Потрібно добре придивлятися, тому що їх коричневі капелюшки не завжди можна побачити. Якщо знайшов одну бабку, то проти годинникової стрілки через метр-два можна натрапити на цілу купу. Один біля одного ростуть маремухи, їх з одного місця можна нарізати відро. Але їх не всі беруть, тому що на ніжці маремухи є комірець. Люди бояться, що гриб отруйний, часто плутають їх з білим мухомором. Маремух рожевий з рожевими плямами на шапочці. Якщо її надломити - вона не змінить колір, а мухомор потемніє. І ніжка в маремухи груба, м'ясиста, у мухомора - тоненька.

Наталія радить збирати гриби в рукавичках, нічого не їсти в лісі. Тому що якщо торкнутися отруйного гриба, а потім тією ж рукою з'їсти ягоду, можна отруїтися.
За матеріалами «Журнал Житомира».

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!