Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Вибираємо кавун правильно.
 
28-07-2010, 13:30  Суспільство

Вибираємо кавун правильно.

 
Вибрати гарний кавун - що зіграти в лотерею. Інший раз, озброївшись усіма відомими прийомчиками, ми «вдало» вибираємо ягоду без смаку, кольору і запаху. А, буває, поспіхом, беремо перший-ліпший і потрапляємо в «точку». Але деякі правила вибору кавуна знати не завадить - не тільки з міркувань смаку, а й безпеки. Як слід вибирати кавун?

'Вибираємо



Правило 1. Кавун потрібно купувати в «правильних» місцях

Вибирати кавун (або диню) слід в магазині або спеціально обладнаних наметах, каже лікар-дієтолог Надія Мельничук.

У таких наметів повинен бути навісний тент, а плоди повинні лежати на настилі (підтоварнику) не нижче 15 см над землею - подалі від пилу, бруду і мікробів, які дуже люблять розмножуватися в соковитої м'якоті кавуна.

Не купуйте кавуни на стихійних ринках - якість такого товару сумнівна, і ви не зможете в разі чого повернути її назад. Тим більше не купуйте кавун на трасі (або поблизу дороги) - такі плоди просочені вихлопними газами, і ними легко отруїтися.

Правило 2. У кавуна повинен бути документ

Продукція, кавуни (як і дині) повинні мати сертифікат якості, що ягоду без побоювання можна їсти. Такий сертифікат ви маєте право вимагати у продавця завжди, а той, у свою чергу, зобов'язаний вам його надати.

Тут доречно бути зухвалим, а не сором'язливим.

Правило 3. Кавун повинен бути цілим

«При купівлі кавуна (або дині) уважно огляньте його цілісність, - радить лікар-дієтолог Надія МЕЛЬНИЧУК. - Плід повинен бути без тріщин, не битим, не прим'ятих і вже тим більше не підгнившим ».

Через тріщини й інші пошкоджені місця в кавун потрапляють бактерії, які, як уже говорилося, «люблять» кавунову м'якоть, і таким кавуном можна отруїтися.

Це ж стосується і розрізаних кавунів (навіть упакованих в харчову плівку) - на зрізі утворюється сприятливе середовище для розвитку хвороботворних бактерій, які можуть викликати харчові отруєння.

Правило 4. Кавун повинен бути середньої величини

Зовнішність часто оманлива. І у кавунів теж.

Великий кавун - не обов'язково смачний. Ягода не повинна бути дуже великою або дуже маленькою. З однієї партії і сорту вибирайте кавуни середньої величини.

Правило 5. Чим «смугастіші» - тим смачніші

Колір кірки кавуна повинен бути контрастним. Це говорить про стиглості плоду.

Правило 6. Пляма на боці повинно бути жовтою або оранжевою

Пляма, яка утворюється на боці кавуна, яким він лежав на землі, повинен бути як можна жовтішою або навіть помаранчевою. Це також ознака стиглості ягоди.

Правило 7. Кавуни-«дівчинки» солодший

Солодкість кавуна деякі обчислюють за «статевою ознакою». З протилежного боку хвостика у ягоди є кружечок - «кавуниха».

У кавунів-«хлопчиків» вона маленька і опукла, а у «дівчаток» - плоска і широка. Так ось - «дівчатка» солодші.

Правило 8. Кавун повинен «дзвеніти»

Якщо все вищеописане ви виконали з кавуном, залишилося по ньому постукати. Стиглий плід при стукоті буде давати не глухий, а дзвінкий звук.

Іноді радять здавити кавун обома руками і послухати: не тріщить? Якщо вистачає сил - можете спробувати.

Кавунові «нюанси»

1. Перед тим, як розрізати кавун (або диню), плід треба помити щіточкою під проточною водою.

2. Зберігати розрізаний плід слід в холодильнику.

'Вибираємо



3. При правильному зберіганні кавун може лежати до Нового року. Краще для цього вибрати не дуже великий кавун з невеликою жовтою плямою на боці. Ягоду поміщають в сітку і підвішують у темному місці при температурі не вище +5 ˚ С так, щоб вона ні до чого не торкалася. Ідеальним місцем для цього буде льох.
До речі, вживати кавун можна не тільки в його первозданному вигляді, а й готувати з нього фреші і салати. Спробуйте, наприклад, фруктовий салат з апельсиновим соусом, пише Smachno.ua.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!