Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Куди пропала гречка?
 
12-02-2011, 22:58  Суспільство

Куди пропала гречка?

 
Гречана плутанина. Після того, як уряд встановив граничну ціну на гречану крупу, вона зникла з магазинів. Практично неможливо знайти цей продукт ні в супермаркетах, ні на базарах. Одні споживачі кинулися шукати залишки запасів гречки, інші - роздумувати, якими ж продуктами можна замінити корисну кашу.

Куди пропала гречка?



Гречана паніка набирає обертів. Слідом за небувалим подорожчанням, в супермаркетах ввели ліміт на цей продукт - видавали не більше однієї пачки в руки. Обмеження викликало ще більший ажіотаж, і незабаром гречка зникла з магазинів.

- Гречка є?
- Ні.
- З чим це пов'язано може бути?
- Її ніде немає.
- Давно?
- Тиждень.
- Тобто, знайти її в магазинах нереально?
- Ви навіть її на Привозі не знайдете.

Незадовго до таємничого зникнення, вартість кілограма гречки доходила до 24 гривень. У ході державної перевірки з'ясувалося: ціни ростуть аж ніяк не через дефіцит. Просто деякі виробники захотіли отримати надприбутки. Тоді уряд встановив граничну ціну на цей продукт. Гречка подешевшала на 10 гривень.

Микола Азаров, Прем'єр-міністр України: це дасть можливість зафіксувати ціну на гречку для споживачів. Проте в столичних супермаркетах ми зіткнулися з такою ситуацією, почали обмежувати кількість товару, яку може придбати один покупець. У нас достатньо запасів, щоб виключити такі заходи.

Гречана криза - і на ринках. Щоб відшукати крупу на базарі, доведеться потрудитися. Продавець єдиного лотка з гречкою йде на хитрощі: віддає крупу по 14,50. Але в пачці всього 900-т грамів. Люди розбирають - більше тут вони ні в кого не куплять.

- У вас гречка є?
- Ні.
- Давно так?
- Яка різниця?
- Її можна взагалі знайти?
- Там, в контейнерах.

- Здрастуйте! А гречка є?
- Ні.
- Гречку десь можна знайти?
- Без поняття, дівчинка.
- А чому так відбувається?
- Звідки ж я знаю? Була гречка 8 рублів - розібрали.

Хто знищив запаси крупи в лічені дні? Покупці звинувачують в дефіциті гречки супермаркети. Кажуть: власники магазинів навмисне прибрали її з прилавків ... приховали до чергового подорожчання.

- О! Я сам шукаю. Я знайшов тільки пластівці, але це не гречка. Ось тут: пластівці гречані. Я сам уже втретє ходжу. Але це не гречка.

Багатодітна мати Галина чаклує на кухні - варить гречану кашу. Крупа у неї залишилася зі старих запасів.

- Я на таку ораву її не перебираю, а її взагалі не завадило б, звичайно, перебирати. Але це ось спливає - те, що не треба, а решту ми собі чудово смакуємо.

Мама 18 дітей впевнена: цей цінний для зростаючого організму продукт не замінити нічим. На харчуванні Галина не економить.

Галина Мартинова, багатодітна мати: ось у нас рагу овочеве, борщик з бараниною. Намагаюся якось їх годувати, бо вони і так худі. Бачите, як вони сидять, ледве-ледве їдять. Гречка дуже потрібна, ми з молоком її дуже любимо. Я вважаю, що не можна гречку замінити. Гречка це гречка. Вона дуже корисна, вона корисна для росту волосся, для судин мозку дуже добре, тому я думаю, що гречка повинна бути.

На прилавках магазинів гречка буде відсутня недовго, запевняють чиновники. Вже навесні українці будуть жувати китайську крупу. 20 тисяч тон зерна гречки з Китаю доставлять в березні.

Юрій Тюрдьо, економіст: є зростання цін на гречку, виходячи з того, що недостатній запас в Україні. Але, в принципі, я думаю, що після інтернаціональних викидів, гречки на ринок, закупівель, ціни знизяться до рівня рентабельності, які зараз десь на показнику 13-14 гривень.

Гречана крупа дорожчає у всіх країнах колишнього Радянського Союзу.

Анатолій, любить гречку:
- А ви гречку любите?
- Так, звичайно, люблю.
- А за що?
- Вона поживна, смачна, нормальна каша. Завжди її вживав, зараз трошки менше доведеться. Втім, поживну і смачну гречану кашу завжди можна замінити. Такі ж речовини, як і в гречці, можна знайти у вівсянці, рисі і пшеничного крупі. А також - у молоці, хлібі, рибі і картоплі.

- Це нормальна гречка?
- Звичайна.
- Мені два кульки.
- Давати?

Ціни на бензин не вплинуть на вартість гречки в майбутньому році. Експерти прогнозують: ціни на паливо стабілізуються, і знизяться вже до посівної. Отже, зростання вартості бензину сільськогосподарські виробники не відчують.

Юрій Тюрдьо, економіст: це пов'язано із зростанням цін на нафту на світовому ринку, які зараз коливаються від 92, 98 і навіть 100 доларів за барель. Другий момент у тому, що, відповідно до Податкового кодексу, збільшено податкове навантаження на імпорт нафтопродуктів. Тому ціна зростає. Ну, і третій аспект: уряд розглядає можливість введення мита на ввезення готових нафтопродуктів. І очікування цього - станеться, не станеться - теж підігріває зростання цін.

Відзначу, за перший тиждень лютого ціни на бензин практично на всіх автозаправках підвищилися в середньому на тринадцять копійок.
Свытлана Меркулова

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!