Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Крупи в Україні закінчилися - залишилося одне просо
 
18-04-2011, 12:23  Суспільство

Крупи в Україні закінчилися - залишилося одне просо

 
Зовсім скоро у нас не залишиться дешевих круп, та й взагалі незрозуміло - чи буде у продажу хоч яке-небудь зерно.

Крупи в Україні закінчилися - залишилося одне просо



Після гречки і вівсянки пропало пшоно

Те, що сьогодні відбувається в Україні зі всілякими злаками та продуктами, виготовленими з них, складно описати цензурними висловами. Після рекордного подорожчання, а потім і зникнення з полиць магазинів та супермаркетів гречки і вівсянки, дійшла черга до пшона. У більшості регіонів його вже складно знайти - так, тільки на Сході нашої країни його вже немає в роздрібній торгівлі, при цьому ціна на нього сягнула 15 грн. (Порівняйте із зимовими цінами в 7-8 грн).

На думку частини експертів, головна причина триваючого дефіциту на крупи та пшоно - підвищений попит на всілякі природні замінники гречки, яким просто користуються торговці. Мовляв, штучний дефіцит - це найкращий спосіб підняти свій прибуток. Інші аналітики впевнені, що в України пшоно дорожчає через його дефіцит в сусідній з нами Росії - там його вартість уже досягла 18-20 грн. за кілограм у перекладі з рублів.

Крупи в Україні закінчилися, їжте просо

Втім, як би не намагалися знайти раціональні пояснення тому що відбувається експерти, і як не звинувачували саме населення у створенні штучного дефіциту політики, всі можливі види круп продовжують або дорожчати, або ж пропадати з прилавків. Щоправда, як виявилося, є в нашій державі один вид зерна, вартість якого до цих пір залишається «найнижчою серед країн-сусідів».

Ніколи не здогадаєтеся, але це ... просо! Саме воно, як заявив днями директор департаменту розвитку аграрного ринку Міністерства аграрної політики і продовольства Сергій Кваша, залишається таким «дешевим». За його словами, вся справа в тому, що врожай 2010 року був досить непоганим, що дозволило створити необхідні запаси проса.

Тобто, судячи з цієї заяви чиновника, всім нам потрібно сміливо вимкнути з свого раціону вже зниклі гречку, вівсянку, пшоно, і переключитися на масове вживання проса! Адже скільки всього смачного можна приготувати з цього злаку! Можна запарити окропом просо, можна зробити котлети з проса, відбивні з проса, можна ..., а втім, вистачить жартів. Насправді, те розмаїття їжі, яку можна приготувати з проса, дуже невелике – по великому рахунку воно обмежується просяною кашею.

Свого часу, пару тижнів тому, міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк вже заявляв - частка споживання населенням вівсяної крупи майже втричі нижче, ніж гречаної, а вівса в Україні виробляється набагато більше від потреби. «Ми виростили 600 тис. тонн вівса в 2010 році, а для споживання в продовольчому харчуванні необхідно всього 80 тис. тонн», - заспокійливо сказав він. Чим це закінчилося, ви вже знаєте - вівсянка подорожчала в 3-4 рази, і зникла з більшості магазинів країни. Судячи з усього, просо чекає те ж майбутнє.

Довідка для просоїдов

Просяне пшоно - цінний продукт харчування. За змістом білка пшоно перевершує рис і ячмінь, а за вмістом жиру поступається тільки вівсяній крупі. Білки пшона включають незамінні амінокислоти - третнін, валін, лейцин, лізин, гістидин, а також жирні кислоти, мікроелементи, ферменти. Вітамінів групи В у ньому більше, ніж в зернах всіх інших злакових культур, фолієвої кислоти вдвічі більше, ніж у пшениці і кукурудзі. Фосфору в 1,5 рази більше, ніж у м'ясі. Пшоно містить значну кількість цинку, йоду, калію, натрію, магнію і брому.

Сергій Омельченко, ukrhome.net

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!