Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Грінпіс виявила радіацію в продуктах на території Житомирської області
 
20-04-2011, 22:12  Суспільство

Грінпіс виявила радіацію в продуктах на території Житомирської області

 
Основну дозу опромінення жителі житомирської області отримують через забруднені продукти.

0



Такі результати дослідження, яке провели фахівці міжнародної організації Greenpeace. Дослідження показало, що деякі продукти навіть через 25 років після аварії на Чорнобильській АЕС заражені радіоактивними речовинами.

У Рівненській та Житомирській областях концентрація цезію-137 в молоці, м'ясі, грибах, ягодах, буряку і картоплі перевищує норму у 6 разів. Причина всьому - великі площі торф'яних ґрунтів, які інтенсивно накопичують цей елемент.
Виробники ж запевняють, що заражена продукція не потрапить до споживачів.

- Ми продаємо молочні продукти: сир, вершки, молоко, бринзочку, - говорить Галина Савчук, продавець молочних продуктів на Житньому ринку. - Але радіації в них немає. Справа в тому, що у нас кожен день лабораторія проводить відбір продукції. Перевіряють на радіоактивне зараження, перевищення немає, все в нормі.

- Обов'язково 100% вся молочна продукція перевіряється на апараті РУГ-91. Він через 2 хвилини вже видає дані - скільки радіації, - пояснює Борис Шевченко, спеціаліст лабораторії ветеринарно-саніторної експертизи № 1 м. Житомира.

Ветеринари, які щодня перевіряють у лабораторії продукти на Житньому ринку, кажуть, що радіоактивно забруднені продукти потрапляють до них дуже рідко. Основну небезпеку становлять дичина, гриби і ягоди з північних районів Житомирщини.
Головний санітарний лікар міста Житомира Олександр Шпита наводить такі цифри:

- У минулому році фахівці області дослідили 97 тис. 813 тисяч проб харчової продукції на радіоактивність. Перевищення допустимих рівнів виявили лише в 20 зразках. З них 4 проби на Житньому ринку - ягоди і гриби, 4 - на ринку «Тетерів», інші порушення виявила лабораторія обласної ветеринарної медицини 1 - дичина та 5 - молоко і молочні продукти, 1 - свіжа риба, 5 - ягоди.

Радіацію неможливо відчути на запах або на смак, тому, щоб убезпечити себе, фахівці радять купувати продукти тільки на санкціонованих ринках і вимагати у продавців експертний висновок лабораторій.

Оксана Трокоз, «Журнал Житомира»

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!