Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Які продукти з українських супермаркетів спотворюють ДНК
 
15-08-2010, 21:47  Суспільство

Які продукти з українських супермаркетів спотворюють ДНК

 
Чутки про те, що українців годують неякісними продуктами, схоже, підтверджуються. Ще в січні вчені Держспоживстандарту почали вперше досліджувати їжу, яка продається в супермаркетах Києва. Фахівці шукали в продуктах скандально відомі генетично-модифіковані організми - ГМО.

Які продукти з українських супермаркетів спотворюють ДНК



У Європі їжу з їх змістом вже давно відзначають особливим маркіруванням, і люди, стурбовані своїм здоров'ям, її не купують. Нещодавно в іншому кінці Європи - Москві - також зібралися вводити мітки на продукти-мутанти. Схоже, ланцюгова реакція боротьби за здорове харчування торкнулася і України.

За даними фахівців Держспоживстандарту, ГМО можуть викликати алергію, порушення обміну речовин, стійкість людини до антибіотиків і хвороби шлунку. З найбільш важких наслідків - мутагенні ефекти. Тобто, людина і її потомство можуть одержати змінену ДНК. Звідки, до речі, і виникають найчастіше вроджені каліцтва у немовлят.

"Групу ризику представляють і діти, які протягом свого життя споживають продукти з ГМО, - упевнений Володимир Семенович, начальник Науково-дослідного центру випробувань продукції Держстандарту. - Адже ще невідомо, який вплив зроблять модифіковані продукти на організм через 5-10 років".

В якості прикладу поганого повального вживання ГМО експерт назвав Росію. "Світова статистика показала, що в РФ за останні 10 років харчові захворювання зросли в 5-7 разів. У Швеції і США - в 3-5 разів. Вчені пов'язують це з вживанням ГМ-продуктів", - розповів Семенович.

За півтора місяця досліджень вчені виявили ГМО в половині продуктів харчування на полицях столичних супермаркетів. При чому в 42% з них вміст мутагенних організмів перевищує безпечну норму (0,9%) у 5 разів.

Особливо небезпечними виявилися сосиски, ковбаси, пельмені і шинка. Як правило, саме в ці продукти найчастіше потрапляє генетично-модифікована соя.

В Україні майже немає правил, що регулюють ввезення і дослідження ГМО. Це ще одна наша відмінність від країн ЄС, США, Канади, Австралії, Японії та інших. На папері проблеми не існує, хоча тільки в 2005 році ГМ-соєю в Україні було засіяно 45% площ цієї культури. Щоправда, стверджують у Держспоживстандарті, ці дані поки неофіційні.

Не шанують фахівці і законопроект по ГМО, який сьогодні знаходиться на розгляді парламенту. Вони назвали його недопрацьованим і пообіцяли відправити свої пропозиції прем'єр-міністру.

За матеріалами http://novosti.dn.ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!