Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Мармелад - корисний продукт для дорослих і маленьких ласунів
 
24-05-2011, 22:02  Суспільство

Мармелад - корисний продукт для дорослих і маленьких ласунів

 
Цей мармелад - це натуральні й корисні ласощі. Його готують з фруктового варення з додаванням желеутворюючої речовини пектину.

Мармелад - корисний продукт для дорослих і маленьких ласунів



Мармелад: історія походження

Слово мармелад походить від португальського marmelada. Означає воно виключно варення з айви, тобто айвовий мармелад. Ну, а в світі ці ласощі стали відомі завдяки англійському густому варенню з апельсинів, яке назвали мармеладом. А в Німеччині не тільки студенеподібні цукерки, але і будь-яке варення називають мармеладом. Близький Схід - батьківщина мармеладу. Щоб зберегти багатий урожай фруктів, там уварювали до згущення сік.

Рецепт мармеладу потрапив в Європу з Малої Азії в період хрестових походів, перші мармелади варили з айви і яблук. Кожна країна має свій спосіб приготування фруктового мармеладу. У Європі XVI століття, після знайомства зі смаком американського цукру, модним стало варити варення. Конфітюри готували в романомовних країнах, а джеми - в англомовних країнах.

Склад і користь мармеладу

Крім фруктів, до складу мармеладу обов'язково входять желеутворюючі компоненти: агар-агар, желатин, карагінан, пектин, фурцелларан, яблучне пюре та інші. На сьогоднішній день стандартний склад мармеладу виглядає так: цукор, ароматизатори, цукровий сироп з патокою, фруктові соки, барвники.

Користь мармеладу обумовлена наявністю в ньому у великих кількостях пектину. Пектин - це природний полісахарид, який є природним очищувачем організму від шлаків. Саме наявність пектину в мармеладі робить цей продукт корисним і таким мармеладним. Висока желююча здатність пектинів, їхня властивість збирати, як губка, і обволікати всі шкідливі шлаки в організмі дозволяють вживати мармелад в якості дезинфікуючого засобу. Агар-агар, що отримується з бурої морської водорості, покращує травлення, нормалізує роботу печінки. Желатин здатний поліпшити стан волосся і шкіри, він є продуктом тваринного походження і являє собою суміш білкових речовин.

Мармелад є низькокалорійним кондитерським виробом, він не містить жиру, а тому вважається дієтичним продуктом. Крім того, широко відомо, що мармелад, так само як і чорний шоколад, є прекрасним антидепресантом, оскільки сприяє зняттю стресу і поліпшенню настрою. Мармелад вважається одним з найбезпечніших для дітей солодощів, тому його рекомендується включати в раціон дітей, починаючи з дворічного віку. Але слід пам'ятати, що для дітей краще вибирати мармелад натуральних, не яскравих відтінків.

Види мармеладу

За способом виготовлення мармелад можна розділити на: фруктово-ягідний, мармеладні пласти, желейний, мармеладні часточки або фігурки, желейно-фруктовий, жувальний.

- Фруктово-ягідний мармелад отримують традиційним уварюванням фруктового пюре з цукром. Як желюючу основу використовують пектин та фруктове пюре, для якого, як правило, використовуються яблука зимових сортів.

- Мармелад у вигляді пластів, не дивлячись на втрату колишньої популярності, можна покуштувати і сьогодні. Виглядає зазвичай невигадливо: темно-бурий пласт, схожий на твердий джем або повидло. Такий мармелад багатий вітаміном С.

- Желейний мармелад складається з желюючих компонентів, в якості яких може бути використаний желатин, агар чи пектин. Крім того, желейний мармелад включає в себе фруктовий сік, цукрово-патоковий сироп, цукор або його замінники, а також ароматизатори та барвники.

- Жувальний мармелад з'явився порівняно недавно і став популярний не тільки завдяки своїм смаковим якостям, але і здатністю зберігати їх протягом тривалого часу, що давало можливість брати його з собою на прогулянку або навіть в дорогу. В основі жувального мармеладу - желатин, що надає йому пружну структуру. Зазвичай ці ласощі випускаються у вигляді маленьких барвистих фігурок, і батьки нерідко купують його дітям замість жувальної гумки.

Готуємо мармелад вдома

Приготування мармеладу вдома - це досить важке і клопітке заняття. Для приготування мармеладу буде потрібно 1 кг вишні і 2,4 склянки цукру. Ягоди промити, видалити кісточки, розпарити в каструлі на слабкому вогні до появи соку. У гарячому вигляді вишню протерти через сито і змішати отримане пюре з цукром, після чого варити на слабкому вогні до отримання мармеладної маси. Посуд з вмістом періодично зважувати. Мармелад готовий, коли чиста маса його буде рівна 1 кг. Готовий мармелад розкласти в банки в гарячому вигляді і герметично закрити.

Цікаві факти про мармелад

Навіщо мармелад посипають цукром? При застиганні у формах верхня скоринка солодкої маси набуває неапетитний вигляд. Цукрове покривало прикриває таку корочку і робить її нерозрізненою. Ще й користь такого посипання полягає в тому, що воно допомагає швидкому висушуванню мармеладних пластів, що прискорює процес виробництва. Цукор має підвищену гігроскопічністю, витягає зайву вологу з мармеладу, прискорює дозрівання цукерок.

Знаменитий тришаровий мармелад представляє собою різнобарвне тріо різних фруктових смаків. Як правило, між прозорими шарами присутній білий матовий шар, це пастила, яка готується звичайно з яблучного пюре з додаванням збитого білка курячих яєць. Уварене фруктове пюре виливаються в спеціальні форми в строгій черговості, так виходять рівні, красиві шари.

Мармелад желейного типу, прозорий, життєрадісних відтінків і кольорів, ніколи не готується на основі натуральних інгредієнтів, фруктових соків і пюре. Саме тому його називають мармеладом штучного походження. Тому пропонувати дітям не бажано.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!