Фахівці вирішили з'ясувати, які способи приготування овочів зберігають корисні вітаміни і антиоксиданти у продуктах. Дослідники протестували 6 способів. Вони смажили овочі на рослинному маслі і без нього, варили, готували в мікрохвильовій печі, запікали в духовці і готували під пресом.
Відомо, що овочі та фрукти є основними постачальниками антиоксидантів в організм людини. Вони допомагають запобігти розвитку різних хвороб, наприклад, таких як рак. Фахівці рекомендують вживати по кілька порцій овочів і фруктів щодня.
Але тести показали, що користь овочів багато в чому залежить від того, як вони приготовлені. Більшу кількість антиоксидантів зберегли овочі, приготовлені в мікрохвильовій печі і при смаженні на плоскій металевій поверхні або грилі без додавання олії.
Найбільшу кількість антиоксидантів втратила капуста - при варінні і приготуванні в мікрохвильовій печі. Варений і смажений кабачок став практично марним продуктом. Зелений горошок, буряк і часник зберегли більшість корисних речовин при всіх способах приготування. А селера, морква і зелений горошок після термічної обробки стали ще більш корисними.
Вчені з'ясували, що найкраще готувати в мікрохвильовій печі, оскільки при такому способі приготування багато овочів зберігали більшість своїх корисних речовин. А варені і приготовані під пресом овочі практично не містять вітаміни і антиоксиданти.