Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Міфи про сон вдень
 
28-05-2011, 00:46  Суспільство

Міфи про сон вдень

 
Багато хто помилково вважає, що вдень сонливість з'являється через ситний обід. Насправді ж ніякої залежності тут немає. Навіть якщо нічого в обід не їсти, сонливість все одно виявляється.
Не відповідає дійсності і широко поширена думка про те, що причиною полуденного дрімотного стану є кліматичні умови. Жителі південних країн в спекотний полудень у такій же мірі схильні до сонливості, як і сіверяни.

0


Багато хто думає, що спати вдень - це шкідливо для здоров'я. Проте вчені з інституту Макса Планка в Мюнхені стверджують, що сонливий полуденний стан багатьох людей і потреба хоча б на короткий час прихилити голову до подушки повністю відповідає людській природі. Той, хто свідомо бореться в цей період з дрімотою, піддає своє життя цілком реальним небезпекам. Статистика свідчить, що близько чверті всіх автодорожніх пригод трапляється відразу після полудня.



Вчені відзначають, що продуктивність діяльності людського організму і його витривалість можуть бути значно збільшені, якщо поряд з нічним відпочинком у людини буде можливість подрімати і вдень. 15-20-хвилинний полуденнийй сон благотворно впливає на головний мозок, покращує настрій, стимулює роботу серця. За даними наукових досліджень, у жителів Середземномор'я інфаркт трапляється значно рідше, ніж у жителів інших країн. Пояснення надзвичайно просте - традиційна сієста (післяобідній відпочинок).



Недавні дослідження, проведені Канадським інститутом сну, показали, що протягом робочого дня корисно трохи поспати. 20-хвилинний сон не тільки чудово відновлює сили, але й може навіть привести до подальшого підвищення продуктивності праці. Деякі великі корпорації в Північній Америці вже зробили відповідні висновки, і службовцям створюються умови для нормального відпочинку.



Відзначають учені і той факт, що ті, хто часто бачить сни, нічим не чутливіші тих, які їх ніколи не бачать. Сни бачать абсолютно всі люди без винятку. І навіть ті, хто вважає, що їх не бачить. Насправді, вони просто забувають все, що бачили вночі. Це підтверджують енцефалограми, зняті під час сну. Дослідники відзначають, що лише в одного пацієнта військового госпіталю в Ізраїлі, пораненого в голову, енцефалограма не показала присутності сновидінь.



Пам'ятають ж сни лише ті, хто неспокійно спить і часто прокидається. Всупереч поширеній думці, відсутність спогадів про сни аж ніяк не є ознакою приземленості й сірості. На думку деяких фахівців, це всього лише означає, що у людини поки ще нерви в повному порядку, що не завжди можна сказати про сновидіння.



Любителі брикатися уві сні зовсім не агресивні, як це прийнято вважати. Інколи жінка, яку чоловік штовхає під час сну ногами, начитавшись популярної літератури з психоаналізу, починає думати, що таким способом її чоловік несвідомо реалізує істинне підсвідоме ставлення до неї. Однак такий підхід невірний. Що ж стосується синдрому неспокійних ніг, то це насправді неврологічна проблема. Фахівці відзначають, що воно може бути властиве людям,що подовгу сидять за комп'ютером. І тоді вночі нероби ноги просто шукають можливість проявити активність. І щоб уві сні брикання не було, цілком достатньо навантажити ноги хоча б трохи фізичними вправами.



Останнім часом стає модним вивчення іноземних мов у сні. Проте багато лікарів цього робити не рекомендують, оскільки це не тільки марно, але й небезпечно. Нашому мозку періодично потрібен відпочинок, який він отримує у сні, і небажано йому заважати. В іншому випадку він може і збунтуватися, позбавивши нас найсолодшого фізичного задоволення - сну.

Фото з сайту physioson.ru

За матеріалами E-NEWS

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!