Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Як навчитися висипатися
 
10-06-2011, 00:40  Суспільство

Як навчитися висипатися

 
Відомий парадокс: ввечері, як не намагаєшся, а заснути не вдається, зате потім на роботі постійно очі злипаються. Особливо важко восени і взимку, коли ночі довгі і доводиться вставати затемна. Як же навчитися не спати на роботі, але зате нормально спати ночами?

Як навчитися висипатися



Якщо постійно недосипати, то ніякі техніки і ніяка хімія не допоможуть підтримувати бадьорість духу в робочий час. Тому почнемо, мабуть, з налагодження сну.

В першу чергу треба налагодити фізіологію. Спати треба в темряві, і щоб організм якісно підготувався до відпочинку, хоча б за годину до сну треба приглушити світло в кімнаті і по можливості на яскраве світло вже не виходити. Також вкрай небажано вмикати світло серед ночі.

Настільки ж важливо і тепло. Ви не повинні мерзнути як під час сну, так і за 1-2 години до нього. З іншого боку, повітря не повинен бути важким, тому перед сном провітрюємо спальню, а самі гріємося де-небудь в іншій частині квартири.

В останню годину перед сном важливо прибрати подразники на кшталт телевізора і комп'ютера. По-перше, вони самі по собі заважають гармонізації мозкових процесів і створюють несприятливий «засмиканий» емоційний фон. По-друге, звичайно комп'ютер і телевізор використовуються як спосіб відмовитися від роботи, а коли лягаєш спати - всі робочі проблеми навалюються з новою силою.

Тому проблеми по роботі потрібно або вирішити до сну, або дати собі чітку установку ними не займатися - але не намагатися їх витіснити за допомогою телевізора. Якщо думки про справи все-таки не дають заснути, треба відразу встати і записати їх, замість того, щоб по 10 разів обмірковувати, перевертаючись у темряві. Заради такої справи можна навіть і світло включити.

Ритуали перед відходом до сну - штука двояка. Зазвичай вони непогано допомагають налаштуватися на відпочинок. Але якщо у вас вже виникла фіксація на проблемі сну (тобто спати не виходить тому, що ви занадто сильно хвилюєтеся про те, що потрібно спати), то ритуали тільки заважають. У такому випадку всі необхідні гігієнічні процедури краще зробити за 2-3 години до сну, а лягти спати в найнесподіваніший момент. А краще взагалі не лягати спати цілеспрямовано, а заснути, займаючись цікавою справою.

Отже, вам вдалося заснути на годину або навіть на два раніше звичайного, і ви навіть майже виспалися. Але оскільки вставати довелося в холодних сутінках, то ви все одно засинаєте під час роботи. Що робити?

Можна, звичайно, пити каву. Але кава нормальна тільки у вигляді разових доз (2-3-4 мається на увазі чашки на тиждень). Інакше рано чи пізно отримаєте кофеїнову залежність і безліч проблем зі здоров'ям. Це ж стосується і будь-яких інших натуральних, і тим більше хімічних, стимуляторів.

Як варіант можна використовувати зелений чай, особливо з лимоном, і особливо якщо видавити часточку лимона прямо на язик - щоб від кислоти поморщитися.

Дуже корисно буває прогулятися на вулиці, або хоча б подихати свіжим повітрям (не тютюновим димом) стоячи біля вікна. Це, з одного боку, заспокоює, а з іншого - сприяє створенню робочого настрою.

Також непогано в цьому сенсі працює споглядання акваріума, кімнатних квітів, або навіть стелі. Головне - не відволікатися на форуми, чати та інші інтернети, а також не дивитися стороннє відео. Ці заняття тільки відбирають час, але не сприяють створенню робочого настрою.

У якості радикального методу можна порадити навіть поспати замість роботи. Якщо влягтися в теплому і зручному місці, то зазвичай достатньо подрімати на півгодини-годину, щоб повернутися в тонус. Хоча такий метод, звичайно, доступний тільки вільним від контролю і особисто відповідальним людям.

Джерело: http://w2w.com.ua/

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!