Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Українські моря - розсадники смертельних хвороб і зарази
 
14-06-2011, 01:15  Суспільство

Українські моря - розсадники смертельних хвороб і зарази

 
У водах українських морів стрімко зменшується чисельність чорноморської мідії - основного санітара моря. Саме біологічна катастрофа випустила на холеру сушу, пише Olio.in.ua.

'Українські



Чисельність українців, госпіталізованих з холерою, збільшилася до п'яти осіб. Між тим, на посилений режим роботи перейшли не тільки санепідстанції південних регіонів, але і СЕС Києва. І хоча боротьба з холерою в Україні все більше схожа на чергову піар-акцію влади, немає жодних гарантій, що чутки про епідемію хвороби не зірвуть курортний сезон.

Втім, набагато цікавіше інше питання - звідки холерний вібріон взагалі з'явився в українських водах? Адже медики стверджують, що джерелом хвороби стала виловлена в Азовському морі риба. Як розповів «Коментарям» заступник голови "Української молодіжної екологічної ліги", морський еколог Олександр Заклецький, ще кілька років тому фахівці почали говорити про катастрофу, що насувається. У минулому році холерний вібріон був знайдений в Ялті, сьогодні чутки про холерний вібріон в акваторії бухти гуляють по Севастополю. «Мало того, вже кілька років по курортних містах і селищах влітку гуляє захворювання, яке місцеві лікарі називають" кишковий грип ", хоча насправді це не що інше, як кишковий розлад бактеріального, а не вірусного характеру, викликаний кишковою паличкою», - відзначає експерт. За його словами, крім кишкових розладів ось вже кілька років по всьому узбережжю спостерігаються спалахи отиту і кон'юнктивіту. І якщо раніше вони спостерігалися в середині-наприкінці серпня, то тепер спалахи починаються в липні, а цього року взагалі в травні.

Олександр Заклецький зазначає, що ще в 90-і роки вчені стали констатувати зменшення чисельності тварин-фільтраторів (перш за все, мідії) і водоростей-макрофітів - основних санітарів моря. Одні поглинають з води органіку, другі ще і збагачують воду киснем.

Пов'язано це відразу з декількома факторами. По-перше, з завезеною у води Чорного моря устричною і мідійною «чумою» - інфекційним захворюванням грибкового характеру, яке послаблює популяції мідії та устриці. Крім цього устриці, а зараз і мідії, активно виїдає вселенець - рапан (хижий черевоногий молюскк), у якого немає в Чорному морі природного ворога. Нарешті, мідій активно збирають прибережні ресторани і знищують донні трали. Крім того, з кожним роком зменшується концентрація розчиненого у воді кисню. Перш за все, через деградацію донної рослинності, яку викошують донними тралами, і просто цькують неочищеними стоками каналізації.

За словами еколога, саме каналізаційні стоки, які сьогодні скидаються в море без очищення, стали однією з головних проблем для екології регіону. «Ще з часів СРСР повелося вирішувати проблему каналізаційних стоків дуже просто і по-варварськи -виводити трубу в море кілометрів на 10 і зливати все підряд з надією, що море все «переварить». Очисні споруди стояли тільки на деяких промислових об'єктах », - зазначає Заклецький. Наприклад, станом на 1988 рік у Ялті - головній оздоровниці СРСР - лише на 15% каналізаційних колекторів стояли грати для механічного очищення вод. З тих пір ситуація тільки погіршилася - старі труби почали протікати, каналізаційні колектори переповнюються і прориваються прямо на пляжі, а нові готельні комплекси і ресторани взагалі зливають стоки прямо біля берега. Наприклад, в минулому році в Кіровському районі Криму стічні води скидалися у водоймища без обробки. Просто тому, що жоден з п'яти комплексів очисних споруд не працював. В результаті вода з кожним роком стає мутніше, в ній накопичується все більше органіки, а значить - збільшується кількість бактерій. «Море з здравниці перетворюється на стічну канаву - розсадник хвороб і зарази», - зазначає еколог.

Варіантів вирішення проблеми декілька. Перш за все, необхідно зобов'язати всі готельні комплекси і ресторани підключитися або побудувати очисні споруди. «Врешті-решт, вартість таких споруд починається з 100 тисяч грн, що цілком по плечу як міні-готелю, так і ресторану», - каже Заклецький. Крім того, необхідно застосовувати жорсткі санкції до браконьєрів, які займаються донним траленням. «В ідеалі варто було б взагалі заборонити тральний і мережевий лов, а замість нього розробити і впроваджувати марикультури і морське фермерство», - упевнений експерт. Ще один спосіб вирішити проблему - розробити програму відродження донних екосистем і популяцій тварин фільтраторів, використовуючи, в тому числі, і штучні рифи. І, звичайно, необхідно ввести жорсткий санітарний і екологічний контроль за станом акваторії.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!