Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Українські супермаркети: способи обману покупців
 
17-06-2011, 23:02  Суспільство

Українські супермаркети: способи обману покупців

 
Купуючи товар в супермаркеті, ти навіть не підозрюєш, скільки існує всіляких способів тебе "надути". Таким чином магазинні шахраї (це можуть бути і касири, і охорона, і контролери) намагаються не тільки заробити, але і приховати недостачу.

Українські супермаркети: способи обману покупців



Зайва покупка

Частий випадок при великій покупці: тобі пробивають товар, який ти не брала. Будь уважна, перевіряй чек безпосередньо біля каси, інакше за межами торгового залу нічого не доведеш.

Імітація крадіжки

Схема проста: касир не пробив один товар, і контролер зафіксував неоплачену «вкрадену» покупку. Якщо контролер вимагатиме заплатити штраф (а це незаконно) наполягай на виклику міліції.

Обважування

Зважуй повторно фасований товар. Найчастіше його маса не відповідає дійсності. Якщо в супермаркеті немає контрольних ваг (що є порушенням), повідом про це в Управління у справах захисту прав споживачів.

Різниця в ціні

Звертай увагу на вартість, зазначену на ціннику і касовому чеку. Якщо цифри не збігаються, супермаркет зобов'язаний повернути тобі різницю. Якщо менеджер відмовляється це зробити, вимагай скласти акт про подію. Збери документальні докази - копію цінника (якщо є можливість - сфотографуйте його) касовий чек, акт. Ти можеш написати заяву в Управління у справах захисту прав споживачів або навіть подати позов до суду. У такому випадку магазин заплатить в державну казну штраф - 30% від вартості реалізації всієї партії.

Головне управління у справах захисту прав споживачів знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Сагайдачного, 29-а, тел. (044) 463-70-30, 425-77-60, 425-77-67.

Охорона супермаркету не має права тебе обшукувати, штрафувати або вимагати компенсацію. Вона може тільки затримати на деякий час (не викручуючи руки і не відбираючи сумку) і дочекатися міліції. Охоронці також можуть попросити тебе показати, що знаходиться в сумці або в кишенях. Але до прибуття міліції ти маєш право їм відмовити.

Досвід показує, що до суду подібні справи доходять рідко. Якщо ти знаєш свої права і грамотно користуєшся ними, адміністрація супермаркету, швидше за все, постарається залагодити справу миром.

Тебе звинувачують в крадіжці

Часом у стресовій ситуації ми губимося і не знаємо, як себе вести. Наші поради, можливо, тобі знадобляться.

• Якщо касир порахував не всі твої покупки, обов'язково скажи йому про це, інакше тебе можуть звинуватити в крадіжці. Якщо ти не помітила, що якийсь товар не враховано, наполягай на прорахунку касира, який його пропустив.
• Не бійся загроз: до кримінальної відповідальності за крадіжку (цим, то і лякають) можуть залучити, якщо вартість товару перевищує 1,5 мінімальної заробітної плати (на сьогоднішній день вона становить 375 грн), якщо ж вартість «вкраденого» товару нижче, можуть оштрафувати, але тільки за рішенням суду, а не охоронців або адміністрації.
• Погрожуй зверненням до суду або в пресу, часом це дієвіше.

За матеріалами журналу "Поліна"

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!