Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Кавуновий місяць: як насолодитися ягодою і не потрапити на лікарняне ліжко
 
2-08-2011, 22:45  Суспільство

Кавуновий місяць: як насолодитися ягодою і не потрапити на лікарняне ліжко

 
Смачні «полосатики» підтримають серце, але можуть нашкодити ниркам

0



Соковиті кавуни вже щосили продаються на ринках країни, але українці поки не поспішають затарюватися цією ягодою. Причина в тому, що люди не дуже «довіряють» закордонним кавунам і чекають вітчизняного продукту. Але не залежно від того, звідки привезли ягоду, до вибору соковитого криниці вітамінів і мікроелементів потрібно підходити дуже уважно. А биті і лежані ягоди, незважаючи на знижену ціну, потрібно і зовсім обходити стороною, радить лікар-дієтолог науково-технічного центру «ВІРІА» Світлана Фус.

Справа в тому, що окрім нітратів та інших хімікатів кавун може нашкодити навіть через те, що злегка вдарився і почав гнити. І в чистій від хімікатів ягоді гнильні компоненти розвиваються дуже швидко, а впливають на організм дуже погано. З'ївши таку ягідку, можна «заробити» як мінімум розлад шлунка.

Кавуни - ранковий продукт

Час для кавунового перекусу краще вибирати в першій половині дня, оскільки цей продукт - хороший сечогінний засіб. Тому наїдатися соковитою ягодою на ніч не бажано. До речі, любителі кавунів і ті, хто хоче схуднути, можуть влаштовувати для себе спеціальні «кавунові» дні. Таке розвантаження позитивно позначиться не тільки на талії, а й на стані всього організму. Для цього раз або два в тиждень потрібно протягом дня їсти м'якоть кавуна. Всього можна з'їсти близько 1,5 кг м'якоті.

Як розповіла лікар-дієтолог Світлана Фус, в кавунах міститься багато магнію, який дуже корисний для серця. Крім цього, до складу смачної ягоди входять фруктоза, кальцій, калій, натрій і вітамін С. Завдяки цілому вітамінному набору кавуни виступають як гарний жовчогінний, протизапальний і сечогінний засіб.

М'якоть ягоди добре впливає на травлення. Фахівці часто радять їсти кавун при недокрів'ї і при хворобах печінки. А от дітям і дорослим, у яких проблеми з нирками, краще замінити кавун іншими ласощами.

Поради «кавуноманам»

Вибираючи соковиту ягоду, в першу чергу зверніть увагу, де саме розташована точка продажу. Від покупки кавунів біля дороги варто відмовитися, оскільки вони дуже добре вбирають в себе різні мікроелементи та шкідливі речовини, які є у вихлопних газах, буквально «в'їдаються» в соковиту ягоду, тим самим роблячи її шкідливою для здоров'я.

Не забудьте постукати по кавуну - звук повинен бути дзвінким. Як розповідає дієтолог Світлана Фус, на кавуні не повинно бути ніяких плям, вм'ятин.

Відрізану половинку кавуна також краще обходити стороною. Купуючи розрізану ягоду, не можна з точністю сказати, чи не потрапили якісь бактерії на ніж або ж на сам кавун.

Зверніть увагу на прожилки у м'якоті - вони повинні бути тонкими і білими. Їсти кавун потрібно обережно особливо тим, у кого проблеми з нирками. На скоринці потрібно залишити хоча б кілька сантиметрів м'якоті, щоб уберегти себе від нітратів, оскільки саме біля скоринки їх концентрація вище всього.

Вікторія Устименко

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!