Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Перший осінній нежить: причини та способи боротьби
 
18-09-2011, 21:16  Суспільство

Перший осінній нежить: причини та способи боротьби

 
Все літо ми їли вітаміни у вигляді ягід, фруктів і овочів, купалися в морі, відпочивали у відпустці, словом, набиралися сил. Але перше ж легке похолодання все одно для багатьох обернулося першою осінньою застудою. Звідки ж узявся цей нежить і як його позбутися?

Перший осінній нежить: причини та способи боротьби



Малюємо букву "Т"

Вчені стверджують, що навіть у тих регіонах, де осінь тепла (наприклад, в Криму), вереснева застуда - звичайна справа. Адже саме в цей час року багатьом доводиться міняти життєвий ритм: дорослим - повертатися з відпусток на роботу, дітям - у школу або інститут. Новий розпорядок дня - стрес для організму. А важкі думки про те, що попереду сльота і холод, викликають пригнічений настрій. У результаті всіх цих переживань імунна система навіть людини яка добре відпочила слабшає: достатньо трохи легше одягнутися - і ніс вже закладений.

При перших же ознаках застуди, як тільки закладе ніс, негайно приймайте заходи у відповідь. Перше і найпростіше, що можна зробити, - це попарити руки. Все, що необхідно для процедури, - кран з гарячою водою і 10 хвилин часу. Підставте руки по лікоть під струмінь. Початкова температура води - приємно тепла, а потім потрібно зробити погарячіше. Після цього обов'язково витріть руки і одягніться тепліше (підійде вовняний светр з довгими рукавами). На ніч зробіть гарячу ванну для ніг з гірчицею або з морською сіллю (ст. ложка на 5-8 л води). Занурте ноги на 5-7 хвилин по щиколотки у воду (але це протипоказано при варикозі, підвищеному тиску!). Потім розітріть підошви смерековим маслом і надіньте шерстяні шкарпетки. Ще більш ефективним вважається втирання в'єтнамського бальзаму "Зірочка". Їм потрібно намалювати на стопах букву "Т": широка горизонтальна смуга біля основи пальців, вертикальна - по довжині стопи, від пальців до п'яти.

Дуже корисно пити гарячий чай з лимоном, медом, липою, малиновим варенням, відвар шипшини. Добре допомагає часник, а тим, хто побоюється запаху, можна нарізати часник шматочками і відразу проковтнути, а потім прополоскати рот водою, в яку потрібно додати сік лимона.

Якщо ніс вже потік, не варто зловживати судинозвужувальними краплями (нафтизин і подібні). Використовувати такі краплі довше тижня не можна - ніс стане "наркоманом" і не зможе обходитися без крапель, а на зміну простудного нежиті прийде медикаментозний. Не варто закопувати в ніс чистий цибульний сік - він спалює слизову. Його треба розводити кип'яченою водою в співвідношенні 1:10 і капати по 2 краплі. А краще просто розрізати цибулину і вдихати запах, видихаючи ротом. Такі 5-10-хвилинні інгаляції слід повторювати 3-4 рази на день.


Закриваємо вікна і надягаємо окуляри

Але далеко не завжди вересневий нежить пов'язаний із застудою. Кінець літа - початок осені - час цвітіння амброзії, алергією на пилок якої страждають багато людей. Алергічний нежить протікає у вигляді нападів, супроводжується чханням, рясними водянистими виділеннями, сльозотечею, свербінням в області носа і повік, кашлем. Навіть якщо амброзія не росте у вас під вікнами, то шанс отримати алергію все одно є - її пилок переноситься по повітрю на багато кілометрів. Хоча б частково захиститися від амброзії допоможе виконання деяких правил:

1. Повернувшись додому з вулиці, промивайте ніс і очі теплою водою з додаванням солі, приймайте душ і мийте голову (цю процедуру потрібно робити двічі на день).

2. Як можна частіше умивайтеся, а на вулиці протирайте обличчя вологими серветками гіпоалергенними.

3. Носіть сонцезахисні окуляри, щоб пилок не потрапляв в очі.

4. Щодня робіть вологе прибирання будинку, на робочому місці розпилюйте воду і частіше протирайте вологою серветкою стіл.

5. По можливості сушіть випраний одяг у приміщенні (закривайте на балконі вікна) - на ньому осідає пилок.

6. Намагайтеся тримати вікна закритими, провітрюючи приміщення після дощу, ввечері або в безвітряну погоду; завішуйте вікна вологою тканиною або багатошарової марлею, зволожуйте фіранки водою з пульверизатора.

7. Закривайте вікна в автомобілі під час поїздок.

8. Тимчасово відмовтеся від свинини, яловичини, сої, арахісу, ягід червоного кольору, сиру з цвіллю, копченостей, лосося. Людям з алергією на амброзію в будь-який час року, і особливо в період загострення, не можна вживати в їжу мед, банани, диню, буряк, шпинат.

9. Виключіть фітотерапію. Особливо обережними потрібно бути з такими травами, як полин, ромашка, чебрець, календула, мати-й-мачуха, оман, низка, деревій, пижмо, кульбаба. Категорично заборонені будь-які відхаркувальні збори.

Що стосується всіляких препаратів від алергії, то використовувати їх можна тільки після консультації з лікарем-алергологом - самолікування може посилити ситуацію і додати до вже існуючих симптомів алергії нові.
Анна Зіміна

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!