Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Профільна комісія Житомирської облради запропонувала зняти з розгляду сесії питання про титанове родовище
 
13-11-2012, 19:21  Суспільство

Профільна комісія Житомирської облради запропонувала зняти з розгляду сесії питання про титанове родовище

 
На найближчій сесії Житомирська обласна рада розглядатиме проект рішення про отримання спеціального дозволу на користування надрами Торчинського родовища титанових руд на території Радомишльського, Черняхівського, Коростишівського районів загальною площею 6129 га. Про такий дозвіл просить національна акціонерна компанія «Надра України» «Жітомірбуррозвідка».

'Профільна


Сьогодні, 13 листопада, питання про надання дозволу на користування цим родовищем розглядала постійна комісія обласної ради з питань Чорнобильської катастрофи, екології та використання природних ресурсів.

Комісія одноголосно вирішила відправити питання на доопрацювання, оскільки відсутні рішення районних та сільських рад, угоди землевласників і немає дозволу Держгірпромнагляду.

На засіданні комісії були представники всіх районів, в яких знаходиться родовище титанових руд. Люди активно виступають за зняття цього питання з розгляду, але побоюються, що він може бути винесений повторно одним з депутатів, який лобіює це рішення.

Люди, що живуть в населених пунктах, на території Радомишльського, Черняхівського, Коростишівського районів, де знаходиться родовище, хочуть, щоб це питання взагалі не розглядалося. За їх словами, коли почнеться розробка цього родовища, то кілька сіл, які знаходяться прямо на його місці, доведеться просто стерти з лиця землі, а навколишнє середовище буде повністю знищене.

"Торчинське родовище - це, звичайно, дуже "смачний "шматок землі, 6 тисяч гектарів із величезними покладами титанових руд. Якщо там почнуть розробку надр, то буде знищена ціла екосистема. Родовища знаходитися прямо під вікнами будинків, під городами і т.д. 10 населених пунктів опиняться під загрозою знищення ", - говорить Станіслав Гуменюк, голова організації" Захистимо Полісся ".

За словами Гуменюка, видобутку ільменітових-титанових руд загрожує зневоднення цих територій, землі втратять свою родючість. Також він зазначає, що люди не вірять в мільйонні інвестиції, які їм обіцяють.

"Людей навіть ніхто не запитав чи бажають вони бачити на своїй прекрасній землі ці кар'єри. В першу чергу необхідно провести громадські слухання з цього питання. Хочу додати, що вирубка лісів і видобуток копалин в Житомирській області зросла на 154%, а прибуток до обласного бюджету всього на 10%. Про які мільйонні інвестиції може йти мова. Адже компанії, які будуть займатися видобутком, податки будуть платити не в бюджет нашої області, а до бюджетів тих областей, де вони зареєстровані ", - говорить Гуменюк.

Люди бояться, що облрада спробує проштовхнути це питання, як в червні 2012 року, рішення про виділення 30 тисяч гектарів Стремигородського ільменітового родовища.

За словами Миколи Олещенка першого заступника губернатора області, голови комісії з питань Чорнобильської катастрофи, екології та використання природних ресурсів, на сесії 22 листопада, він озвучить рішення комісії, про зняття питання з розгляду, але заборонити піднімати повторно це питання на сесії він не може.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!