Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Десятка самих агресивних загарбників світу. №1. Кудзу.
 
20-02-2010, 16:58  Суспільство

Десятка самих агресивних загарбників світу. №1. Кудзу.

 
'Десятка


Десятка самих агресивних загарбників світу.

№1. Кудзу.
Десятка самих агресивних загарбників світу.     №1. Кудзу.



На цвинтарях зустрічаються таблички: «Знищуйте плющ, він губить дерева». Але наш плющ - петрушка в порівнянні з японською рослиною кудзу. Якщо вірити теорій змови, атака кудзу на Сполучені Штати була одним з перших етапів помсти Японії за Хіросіму.
Десятка самих агресивних загарбників світу.     №1. Кудзу.


На початку 1950-х років кудзу широко рекламувалося в східних штатах, як засіб від ерозії ґрунту. Американці, які виросли в теплі, не зуміли налаштуватися на регулярний догляд за бадьорою японської ліаною, і в результаті кудзу підкорило 11 тисяч квадратних миль американського сходу. Якщо за будинком не доглядали, за рік він перетворювався на зелений пагорб. Нещодавно кудзу бачили в Орегоні, це далекий Захід, до батьківщини - Японії вже гілкою подати ...
Десятка самих агресивних загарбників світу.     №1. Кудзу.


Якщо б це вторгнення сталося 200 років тому, не було б сьогоднішньої Америки. А тепер зростає кудзу - ну й нехай росте. Але через кілька років фермерам доведеться напружитися.


Довідка.


У дикому вигляді зустрічається в тропічних і субтопічних регіонах Східної та Південно-Східної Азії. Після успішної акліматизації в Росії зустрічається на Чорноморському узбережжі Кавказу, де фактично є бур'яном, а також на півдні Примор'я - де є споконвічним рослиною; вирощується аматорами і в інших, більш північних регіонах. У США була завезена для боротьби з ерозією глинистих ґрунтів півдня, також здичавіла і стала невід'ємною частиною ландшафту півдня США, фактично також перетворившись на злісний бур’ян.
'Десятка


Характеристика.


Пуерарія являє собою ліанооподібну рослину, схожу на в'юн або скоріше плющ з густою кроною, яка повністю заплітає предмети, що трапляються на її шляху (інші дерева, чагарники, ЛЕП, занедбані будинки і т. д.) в радіусі до 100 метрів. Ліани також люблять увивати нерівні поверхні рельєфу (котловани, пагорби, уступи, кручі, обриви і т. д.). Рослина багаторічна, при необхідній опорі і м'яких зимах вже на другий рік досягає висоти 20-30 метрів або ж стелиться на таку ж довжину горизонтально. Листя великі, складні - схожі на плющ або дикий виноград. Взимку листя опадає, кореневище (ризома) переносить морози до -15 ° C, хоча верхні - трав'янисті частини ліан взимку відмирають, нижні - задубілі - оживають навесні. Корені йдуть углиб на 15 м. Рослина віддає перевагу вологому субтропічному клімату, добре переносить високу сонячну радіацію. Цвіте в кінці літа гронами ароматних фіолетових квітів. Плоди - стручки з 6-8 бобами дозрівають до жовтня.
Десятка самих агресивних загарбників світу.     №1. Кудзу.


Господарське використання.

Поїдається худобою (особливо люблять її кози). Використовується в їжу: листя йдуть на виготовлення салатів, голубців, з квітів готують ніжне на смак варення. У сільському господарстві рослина раніше використовувалося для контролю ерозії ґрунтів. З цією метою пуерарія була завезена в США з Японії в 1876 році. На початку 1950-х Міністерство сільського господарства США заохочувало її культивацію для зменшення ерозії грунтів. Нині зараховується до бур'янів.
'Десятка


Історія використання.

Пуерарія здавна відома в Японії та Китаї. Має слабку наркотичну дію. Згадується, зокрема, в 15 главі трактату Баопу-цзи Ге Хуна [3], де готується з квітів зілля, що викликає віщі сни (мається на увазі галюциногенні властивості соку пуерарії). Саме прізвище знаменитого даоського роду Ге (до якої входять Ге Хун, Ге Сюань, Ге Чаофу) означає пуерарію.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!