Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Десятка самих агресивних загарбників світу. №5. Аги.
 
24-02-2010, 10:07  Суспільство

Десятка самих агресивних загарбників світу. №5. Аги.

 
Десятка самих агресивних загарбників світу.   №5. Аги.


Десятка самих агресивних загарбників світу.
№5. Аги.


Ви думаєте, дикі кролики чогось навчили жителів Австралії? Скоріше ні, ніж так. Саме в ті дні, коли кроликів стали труїти вірусами, в 1935 році на континент завезли величезних отруйних очеретяних жаб, які називаються «ага» - для боротьби з сільськогосподарськими шкідниками. На новому місці 60 тисяч жаб змінили звичкам і шкідників їсти не захотіли. Агам більше сподобалися місцеві ящірки, жаби, бджоли і навіть звірі. Отруївши жертву шкірними виділеннями, очеретяна жаба здатна за пару днів зжерти цілого кенгуру. З року в рік вони впевнено рухаються на південь, поїдаючи все на своєму шляху. Як їх зупинити, влада Австралії поки не вирішили. Ось тобі і ага.

Довідка з Вікіпедії.
Опис.
0



Ага - один із самих великих жаб: довжина її тіла досягає 24 см (зазвичай 15-17 см), вага - більше кілограма. Самці трохи дрібніші за самок. Шкіра у аги сильно ороговіла, бородавчаста. Забарвлення неяскраве: зверху темно-бура або сіра з великими темними плямами; черево жовтувате, з частими бурими цятками. Характерні великі привушні залози з боків голови, які виробляють отруйний секрет, і кісткові надочноямкові гребені. Шкірясті перетинки є тільки на задніх лапах. Подібно до інших нічних видів, у жаби-аги горизонтальні зіниці.

Розповсюдження.
Десятка самих агресивних загарбників світу.   №5. Аги.


Природний ареал жаби-аги - від річки Ріо-Гранде в Техасі до центральної Амазонії і північно-східного Перу. Крім цього, агу для боротьби з комахами-шкідниками спеціально завезли на східне узбережжя Австралії (головним чином, східний Квінсленд і узбережжі Нового Південного Уельсу), до південної Флориди, на Папуа-Нову Гвінею, Філіппіни, японські острови Огасавара і Рюкю і на багато Карибських і тихоокеанських островів, включаючи Гаваї (1935 р.) і Фіджі. Ага може жити в діапазоні температур 5-40 ° C.

Екологія.
Десятка самих агресивних загарбників світу.   №5. Аги.


Жаби-аги зустрічаються від піщаних приморських дюн до узлісь тропічних лісів і мангрових заростей. На відміну від інших земноводних вони постійно зустрічаються в солонуватих водах гирла річок по узбережжю і на островах. За цей ага і отримала свою наукову назву - Bufo marinus, «морська жаба». Суха, ороговіла шкіра аги погано придатна для газообміну, і, як наслідок, її легені - одні з найбільш розвинених серед амфібій. Ага може пережити втрату запасів води в тілі до 50%. Як і всі жаби, день вона вважає за краще проводити у сховищах, виходячи на полювання в сутінках. Спосіб життя в основному поодинокий. Пересувається ага короткими швидкими стрибками. Займаючи оборонну позицію роздуваються.

На дорослих аг полюють крокодили, прісноводні лангусти, водяні щури, ворони, чаплі та інші тварини, які несприйнятливі до їх отрути. Пуголовків поїдають німфи бабок, водні жуки, деякі черепахи і змії. Багато хижаків з'їдають лише язик жаби, або виїдають живіт, який містить менш отруйні внутрішні органи.


Життєвий цикл.

Личинки аги чорного кольору і непропорційно малі в порівнянні з дорослими особинами. Пуголовки харчуються водоростями і іншими водними рослинами, які вони зіскоблюють за допомогою п'яти рядів зубів. Великі пуголовки іноді поїдають ікру інших аг. Метаморфоз відбувається через 2-20 тижнів після вилуплення личинок (в залежності від харчування і температури води). Жабенята,які тільки що пройшли метаморфоз, також дуже дрібні - всього близько 1-1,5 см. Після метаморфоза молоді жаби залишають водойму і часом у великих кількостях скупчуються на березі. Статеве дозрівання наступає у віці 1-1,5 років. Живуть аги до 10 років (у природі) і до 15 років (у неволі). Тільки 0,5% жаб, що вилупилися з ікринок, доживає до репродуктивного віку.

Харчування.
0


Дорослі особини всеїдні, що не характерно для жаб: вони поїдають членистоногих та інших безхребетних (бджоли, жуки, багатоніжки, таргани, сарана, мурашки, равлики), але також і інших земноводних, дрібних ящірок, пташенят і звірят розміром з мишу. Не гидують падаллю і відходами. На морських узбережжях поїдають крабів і медуз. При відсутності корму можуть зайнятися канібалізмом.

Розмноження.
Десятка самих агресивних загарбників світу.   №5. Аги.


Розмноження аг в основному приурочено до сезону дощів, коли утворюється багато тимчасових водойм (червень-жовтень). Самці збираються в стоячих або повільних водах та вигуками, схожими на гучне муркотіння, підкликають самок. Самка відкладає за один сезон 4-35 тис. ікринок. Турбота про запліднені і відкладені ікринки не виявляється. Інкубація триває від 2 до 7 днів. Як ікринки, так і пуголовки аги отруйні для більшості тварин і для людей. Після метаморфозу ця особливість у них зникає до самого розвитку привушних залоз.

Яд.
0


Ага отруйна на всіх життєвих стадіях. Коли доросла жаба потривожена, її залози виділяють молочно-білий секрет, що містить буфотоксини; вона здатна навіть «вистрілювати» їм у хижака. Яд аги - сильнодіючий; впливає переважно на серце і нервову систему, викликаючи рясне слиновиділення, конвульсії, блювоту, аритмію, підвищення кров'яного тиску, іноді тимчасовий параліч і смерть від зупинки серця. Для отруєння досить простого контакту з отруйними залозами. Отрута, що проникла через слизову оболонку очей, носа і рота, викликає сильний біль, запалення і тимчасову сліпоту. Виділення шкірних залоз аги традиційно вживаються населенням Південної Америки для змочування наконечників стріл. Індіанці Чоко із західної Колумбії доїли отруйних жаб, розміщуючи їх в бамбукові трубки, підвішені над багаттям, потім збирали виділену жовту отруту в керамічний посуд.

Значення для людини.

Ага відома і під іншими назвами, наприклад, «очеретяна жаба».

Жаб-аг пробували розводити для знищення комах-шкідників на плантаціях цукрової тростини і батату, в результаті чого вони широко розселилися поза межами свого природного ареалу і самі перетворилися на шкідників, служачи причиною отруєнь місцевих хижаків, що не мають імунітету до їх отрути, і конкурують за їжу з місцевими амфібіями.

Жаби-аги в Австралії.

101 жаба була доставлена в червні 1935 р. до Австралії з Гаваїв для боротьби зі шкідниками цукрового очерету. У неволі вони встигли розмножитися, і в серпні 1935 р. більше 3000 молодих жаб було випущено на плантації на півночі штату Квінсленд. Проти шкідників аги виявилися неефективні (оскільки знайшли собі іншу видобуток), зате швидко почали збільшувати свою чисельність і поширюватися, в 1978 р. досягнувши кордону Нового Південного Уельсу, а в 1984 р. - Північної Території. В даний час межа поширення цього виду в Австралії щороку зсувається на південь і на захід на 25 км.

В даний час аги чинять негативний вплив на фауну Австралії, поїдаючи, витісняючи і служачи причиною отруєнь аборигенних тварин. Її жертвами стають місцеві види амфібій і ящірок і дрібні сумчасті, у тому числі що належать до рідкісних видів. З поширенням аги пов'язують падіння чисельності сумчастих куниць, а також великих ящірок і змій (смертельні і тигрові змії, чорна змія). Вони також розоряють пасіки, знищуючи медоносних бджіл. У той же час ряд видів успішно полює на цих жаб, у тому числі Новогвінейське ворона та чорний шуліка. Методи боротьби з агами поки не розроблені, хоча є пропозиція використовувати для цієї мети м'ясоїдних мурах Iridomyrmex purpureus.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!