Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Під Житомиром у Зарічанах археологи виявили стародавній некрополь
 
10-10-2011, 23:03  Культура

Під Житомиром у Зарічанах археологи виявили стародавній некрополь

 
Співробітники відділу досліджень і паспортизації об'єктів культурної спадщини Краєзнавчого музею м.Житомир виявили в селищі Зарічани древній некрополь і старовинні поховання.

Під Житомиром у Зарічанах археологи виявили стародавній некрополь



Старший науковий співробітник Олександр Тарабукін при обстеженні кладовища у північній околиці села Зарічани Житомирського району (колишня село Псища) в східній його частині, неподалік цвинтарної церкви, виявив два старовинних кам'яних хреста і кам'яні плити вертикально вкопані в землю у вигляді стел, у тому числі з написами .

Хрести і плити виготовлені з граніту сірого кольору.

- Хрести без написів, лише в одному продубльовано висічене зображення чотирикінцевий хрест типу "андріївський". На плитах, в одному випадку зображення чотирикінцевого хреста, на іншому - Хрещатий хрест на одноступінчастої Голгофі і малозрозумілі написи, - розповідає Тарабукін.

За архівними матеріалами вдалося з'ясувати, що кладовище принаймні в кінці XVIII століття вже функціонувало, а цвинтарна церква була приписана до Свято-Миколаївському приходу села Станишівка Житомирського повіту.


Варто відзначити, що головна заслуга в археологічному дослідженні міста Житомира належить відомому українському археологу, одному із засновників Товариства дослідників Волині С. С. Гамченко, який в 1886 році продовжив розпочаті В. Антоновичем розкопки на Мальованці. У 1893 і 1895 роках вчений провів розкопки курганів епохи бронзи і ранньозалізного віку біля с. Зарічани (Псища) та Соколову гору.

У повоєнний час археологічні розвідки в околицях Житомира проводили експедиції Інституту археології АН УРСР. У 1982-93 роках додаткові обстеження території Житомира та його околиць проводили експедиції Житомирського обласного краєзнавчого музею під керівництвом І. І. Ярмошіка, а згодом А. А. Тарабукіна.

Завдяки дослідженням кількох поколінь археологів, ми маємо можливість сьогодні простежити основні етапи заселення території Житомира, витоки якого сягають доби палеоліту. Яким же був спосіб життя тогочасних людей, знаряддя їх праці, культури? Відповідь на ці питання дають археологічні пам'ятки, які дозволяють відтворити (реконструювати) події давно минулих часів.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!