Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Дитина мерзне. Чому?
 
11-10-2010, 23:44  Медицина

Дитина мерзне. Чому?

 
Здавалося б, проблема вирішується просто: одягни малюка по погоді - і все буде в порядку. Але буває, що й одяг у дитини підібрана грамотно, і на дворі не холодно - а вона все одно тремтить. У чому ж справа?

'Дитина



Мами таких малюків часто бувають стурбовані тим, що навіть у рукавичках і шкарпетках у їхніх дітей ручки і ніжки зовсім крижані. Більш того, деякі дітлахи замерзають навіть у приміщенні дитячого садка, де, як правило, підтримується оптимальна для тіла температура. Безліччю функцій в нашому організмі і питаннями температури тіла зокрема - відає вегетативна або, як ще кажуть, автономна нервова система. Спочатку, коли дитина тільки народилася, вона (як, втім, і інші системи організму) є незрілою і може давати збої - і тоді у немовляти будуть спостерігатися неадекватні реакції на зміну зовнішньої температури.

Наприклад холодні кінцівки - навіть якщо вона тепло одягнена. Насправді, до трьох місяців такий стан може вважатися нормою: протягом цього часу вегетативна система, як правило, остаточно формується, і все починає функціонувати в звичайному режимі. Якщо ж загальна мерзлякуватість і постійне замерзання кінцівок залишаються у дитини і в більш пізньому віці - це вже привід перевіритися у фахівця. Перший, хто повинен вислухати ваші скарги, - районний педіатр. А вже він направить вас до інших лікарів.
У залежності від глибинних причин даної проблеми, у «студеної» історії може бути кілька сценаріїв, пов'язаних з ендокринними і судинними порушеннями (при цьому мерзлякуватість не є єдиним відхиленням від норми). Але можливий і інший варіант: коли у дитини постійно мерзнуть руки і ноги, але при цьому в усьому іншому він відчуває себе цілком нормально - активна і весела, добре їсть і спить, швидко розвивається, нічого її не турбує. У цьому випадку холодні кінцівки при нормальному забарвленні шкіри можна розглядати як захисну реакцію організму (часто подібна картина спостерігається у дітей з північних районів з холодним кліматом) або ж просто як особливість даного конкретного організму. Важливо розуміти, що сам по собі цей симптом на тлі загального здоров'я ні про що не говорить - а значить, не є приводом, щоб тягати дитину по лікарях.

Порятунок замерзаючих
Причина мерзлякуватості може бути дуже проста: підвищені навантаження, перевтома чи недосипання. Перш за все, слід налагодити режим дитини: сон з нормальною тривалістю (8-9 годин) в добре провітреній спальні, на напівжорсткому ортопедичному матраці, чергування активності та відпочинку, прогулянки на вулиці не менше 2-3 годин на день. Зверніть увагу на процедури, що гартують і заняття фізкультурою: плавання, катання на лижах, ковзанах, велосипеді, настільний теніс, ігри на свіжому повітрі. Велике значення має також здорове харчування з переважанням продуктів, що містять калій, магній і поліненасичені жирні кислоти (гречана, ячна і вівсяна каша, квасоля, горох, абрикоси, шипшина, курага, родзинки, морква, баклажани, цибулю, салат, петрушка, горіхи, цитрусові, а також рослинна олія - соняшникова, кукурудзяна або оливкова).

Екстрена допомога
Замерзаючі руки та ноги можна спробувати зігріти самими різними способами. Якщо пасивне зігрівання за допомогою теплого одягу не допомагає, можна розім'яти і розтерти змерзлі кінцівки або навіть просто подихати на них. Допомагають і фізичні вправи: наприклад «млин» - обертання витягнутими руками від плечей спочатку вперед, потім назад. Деякі «мерзляки» рятуються тим, що періодично підставляють руки під гарячу воду. А ще можна гартувати малюка за допомогою контрастних ванн для рук. Налий воду в два тазики в один холодну, в іншій - помірно гарячу.
По черзі опускайте руки дитини в різні ванни, щоразу рахуючи до десяти. Стискати і розтискати кулачки - спосіб ефективний, але нецікавий. Можна катати в долоньці спеціальні кам'яні кульки, які продаються в магазинах східних сувенірів. А локально замерзаючим підліткам можна порекомендувати таке пристосування, як еспандер: і кров розженеться, і руки підкачати буде зовсім не зайвим.

Коли варто турбуватися
Якщо дитина млява і пасивна (часто це супроводжується огрядністю і відставанням у рості), весь час мерзне, шкіра в неї на руках і ногах постійно холодна і суха, якщо до того ж вона регулярно страждає запорами, то, швидше за все, педіатр направить його до ендокринолога для виключення зниження функції щитовидної залози (гіпотиреозу). Таким дітям найчастіше необхідна замісна гормонотерапія. Якщо ж дитина має яскраво виражений холеричний темперамент - активна і рухлива, емоційна, навіть злегка невротична за своїм характером - і при цьому у неї постійно холодні (на вигляд мармурові) кінцівки, то це, швидше за все, говорить про вегето-судинні порушення (синдром Рейно) - потрібно звернутися до педіатра. Холодні кінцівки можуть бути проявом і інших захворювань.

Наприклад, так буває при залізодефіцитній анемії (недокрів'ї). Провідним симптомом цієї недуги зазвичай є блідість малюка. У період статевого дозрівання мерзлякуватість може бути викликана ендокринною (гормональною) перебудовою організму: крім замерзання кінцівок у дитини спостерігаються болі в серці, порушення артеріального тиску, підвищена стомлюваність і дратівливість. Мерзлякуватість може виявлятися на одній зі стадій поразки вегетативних нервових волокон - поліневриту. Однією з ознак того, що у дитини саме це захворювання, може служити також біль в руках.
Марина Воронезька

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!