Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Рецепти страв на Святвечір
 
4-01-2011, 20:46  Свято

Рецепти страв на Святвечір

 
Українці все частіше стали дотримуватися стародавніх звичаїв - ходити по неділях до церкви, поститься, відзначати християнські свята в сімейному колі і за всіма правилами. Не виключенням стало і Різдво. Увечері 6 січня більшість господинь ставлять на стіл саме 12 пісних страв, як це колись робили їхні бабусі та прабабусі.

Рецепти страв на Святвечір



Кажуть, що обмеження в продуктах - не проблема. Адже навіть без м'яса і майонезу можна приготувати безліч смакоти. З-за столу ніхто не встане голодним, запевняють господині. Більше того, кожне з страв - це багате джерело вітамінів і мінеральних речовин, які не лише підтримують імунітет, але і примножують сили і здоров'я. Нижче пропонуються 12 найпопулярніших пісних страв.

На сьогоднішній день приготування страв без м'яса, майонезу і вершкового масла обійдеться в 300-500 гривень на сім'ю.

1. Кутя

Саме головне блюдо на Святвечір - кутя. Її готують два рази на рік - на Різдво і Хрещення. Саме з куті прийнято починати трапезу 6 січня і різдвяне застілля на наступний день. Після Святвечора кутю залишають на ніч на столі - щоб душі померлих предків теж покуштували частування.

Приготувати кутю дуже просто. Зараз у супермаркетах продаються спеціальні набори для приготування цієї страви - пшениця, сухофрукти, мед, мак, горіхи. Але можна купити всі продукти окремо. Якщо не любите пшеницю, за основу можна взяти ячмінь або ж рис. Заправляють злаки тертим маком, горіхами, медом та узваром. Деякі господині готують кутю на основі пророслої пшениці. Таке блюдо дуже корисно, тому що в ньому міститься комплекс вітамінів В і білок, а горіхи, курага, родзинки і мед багаті бета-каротином, вітамінами (В, С, Е, К, РР) і мікроелементами (калій, магній, кальцій, залізо, марганець).

Собівартість: 25-35 гривень.




2. Узвар

Без узвару в старовину не обходилося ні одне Різдво. І якщо кутя - господиня різдвяної трапези, то узвар - господар. Раніше компот із сухофруктів був найпоширенішим напоєм в Україні. Вариться узвар із сушених яблук, груш, сливи, абрикоси з кісточкою, а також ягоди глоду, шипшини. У сушених фруктах і ягодах зберігаються вітаміни, недолік яких наш організм особливо відчуває взимку. Крім того, узвар регулює роботу шлунку і кишечника, а також позитивно впливає на роботу судин. Тому пити його рекомендується не тільки на Різдво, але й протягом усієї зими.

Собівартість: 5-10 гривень.

3. Вінегрет

Українці дуже люблять цю страву. Вона дешева і проста у приготуванні. Але головна його заслуга - повний набір мінеральних речовин і вітамінів, необхідних людині. Традиційно вінегрет готується з варених (картопля, буряк, морква, квасоля), сирих (цибуля і петрушка) та маринованих (огірки) овочів.

Овочі для салату нарізаємо кубиками, а заправляємо вінегрет рослинним маслом. Воно допомагає краще засвоюватися бета-каротину, яким багата морква, і є основним джерелом вітаміну Е.

Собівартість: 12-15 гривень.


4. Вареники з картоплею та грибами

Тісто для вареників краще готувати з пшеничного борошна грубого помолу, так як воно багате на вітаміни В і Е і краще засвоюється організмом, ніж борошно вищого сорту.
Начинка для вареників - картопля, зварена у мундирі. Саме в неочищеній картоплі під шкіркою зберігаються корисності, зокрема, шар калію, який ми зазвичай при чищенні сирої картоплі зрізуємо. У картоплю додаємо смажені білі гриби і цибулю.

У 250 г борошна додати щіпку солі і перемішати. Залити в борошно 150 мл теплої води і замісити тісто. Вимісити так, щоб не було тугим. Воно повинно перестати липнути до рук, але залишатися дуже м'яким і ніжним. Накрити його плівкою і залишити на 40-60 хвилин. Почистити 400 г картоплі і зварити в підсоленій воді. Почистити і натерти на дрібній тертці 100 г моркви і порізати 2-3 цибулини. Пасерувати овочі на оливковій олії кілька хвилин. Зварену картоплю розім'яти з невеликою кількістю бульйону, на якому вона варилася, і невеликою кількістю рослинного масла. Додати дві третини пасеровки, трохи подрібненої зелені, перцю і солі за смаком.

Тісто розкачати на 100 г борошна, товщина не повинна перевищувати 2-3 мм. І розділити його на кільця. У центр кола покласти картопляну начинку і закріпити краї. Опускаємо вареники в киплячу підсолену воду. Варити 5 хвилин, дістати, присмачити трохи олією, прикрасити залишилося пасеровкою і зеленню. Подавати гарячими.

Собівартість: 20-25 гривень.

5. Овочеве рагу

Для овочевого рагу можна брати будь-які овочі (кольорова капуста, солодкий перець, кабачок, баклажан, помідори), але щоб це блюдо було особливо корисним, додайте в нього пастернак, моркву, селеру, та цибулю. Наріжте всі продукти кубиками, тушкуйте на невеликому вогні 40 хвилин, додайте сіль та спеції за смаком. За бажанням в рагу можна додати сушені гриби.

Собівартість: 50-80 гривень.

6. Голубці з грибами та овочами
Оскільки 6 січня - останній день посту, то голубці прийнято готувати не з м'ясом, а з грибами та овочами.

Вам знадобиться:
капуста - 1 середній качан,
рис (сухий) - 100-120 г (приблизно 0,5-0,75 склянки),
помідори - 1-2 шт. (не обов'язково),
цибуля ріпчаста - 1-2 шт.,
морква - 1-2 шт.,
печериці - 150-200 г,
часник - 1-2 зубчики,
зелень петрушки, кропу,
томатна паста чи томатний соус (типу «Кухарський» від «Чумак») - 1-2 столові ложки,
рослинна олія для смаження, сіль, перець,
для заливки - томатна паста чи томатний соус (типу "Кухарський" від Чумак) - 3-4 столові ложки, вода - 0,5-0,75 літра, сіль.

Приготування:
Качан капусти вимити і розібрати на листя. Капустяне листя опускати в киплячу підсолену воду на 2-4 хвилини, поки листки не стануть м'якими. За один раз занурювати у воду по 2-3 листочки. Відварене листя вийняти за допомогою шумівки і викласти на друшляк. Охолодити. З кожного листка зрізати потовщення.

Начинка: рис відварити до напівготовності (5 хвилин). Печериці вимити й нарізати скибочками.
Помідори вимити, зняти з них шкірку і нарізати м'якоть маленькими кубиками. Часник очистити і дрібно порубати. Зелень вимити, обсушити і порубати. Цибулю очистити і дрібно порізати. Моркву вимити, очистити і натерти на крупній тертці. На розігрітій з рослинним маслом сковороді обсмажувати 2 хвилини цибулю, потім додати моркву і смажити разом ще 3-4 хвилини. Цибулю з морквою перекласти в миску і на олії, ще обсмажувати 4 хвилини печериці.

З'єднати разом: рис, цибулю з морквою, печериці, помідори, часник, зелень, сіль, перець (можна покласти 1-2 столових ложки томатної пасти) і добре перемішати начинку. На підготовлене капустяне листя викласти по півтори столових ложки начинки і скрутити голубці. Обсмажити на розігрітому рослинному маслі по 2 хвилини з кожного боку.

Приготувати заливку: з'єднати воду, томатну пасту, додати трохи солі і добре перемішати. Залити голубці заливкою, накрити кришкою і довести до кипіння на сильному вогні. Як тільки рідина закипить, зменшити вогонь до мінімального і готувати при слабкому кипінні 30-40 хвилин.

Собівартість: 25-35 гривень.

7. Короп, тушкований з цибулею

Оскільки піст перед Різдвом не суворий, то 6 січня можна побалувати себе стравами з риби. Це можуть бути найрізноманітніші рибні запіканки, тушкована риба, запечена в духовці з овочами, заливне з риби. Ми ж пропонуємо вам приготувати слов'янську рибу - коропа.

Вам знадобиться 1 кг коропа, 6 ст. ложок рослинного масла, 1 ст. ложка борошна, 2 ст. ложки оцту, 1 ст. ложка цукру, кілька горошин перцю, 3 цибулини, зелень.

Коропа нарізати порціями, посолити, посипати меленим перцем, запанірувати в борошні і обсмажити на рослинному маслі. Цибулю злегка обсмажити на олії. Половину покласти в каструлю, додати лавровий лист, запашний і гіркий перець, оцет і цукор.

На ці продукти укласти смажену рибу, зверху посипати залишком смаженої цибулі, залити бульйоном, який приготувати з голови, кісток і плавників коропа, і тушкувати до готовності.

Собівартість: 27-33 гривні.

8. Грибна солянка зі свіжою капустою

З перших страв на Святвечір готують або капусняк, або солянку зі свіжою капустою. Пропонуємо вам спробувати другий варіант.

Візьміть 12 сухих грибів, середній качан капусти (600-800 г), 70 г моркви, 1 корінь петрушки, 100-150 г ріпчастої цибулі, 3 солоних огірка, 3 столові ложки томату-пюре, 10 чайних ложок рослинного масла, 2 чайні ложки цукру, 3 чайні ложки оцту, 2 чайні ложки сухарів, скибочка лимона, 1-2 маслини, сіль.

Гриби замочити і відварити в підсоленій воді, вийняти з бульйону, нарізати скибочками, злегка обсмажити в олії. Свіжу капусту нашаткувати, покласти в каструлю, влити трохи бульйону, додати оцет, олію, томат-пюре і тушкувати, періодично помішуючи. Коріння петрушки і моркви нарізати соломкою, додати цибулю і пасерувати в олії. Потім ці овочі з'єднати з капустою, додати огірки, очищені від насіння і нарізані соломкою або ромбиками, сіль, перець і знову тушкувати. На сковороду, змащену олією, укласти ряд тушкованої капусти, зверху покласти ряд грибів і закрити шаром тушкованої капусти, посипати сухарями і запекти в духовці. При подачі солянку полити рослинним маслом і посипати дрібно нарізаною зеленню.

Собівартість: 30-40 гривень.


9. Смажена картопляна бабка

Вам знадобляться 1 кг картоплі, 3 ст. ложки рослинної олії, перець, сіль.

Картоплю очистити, натерти на крупній тертці, посипати сіллю, перцем, перемішати. У глибокій сковороді розігріти олію, викласти підготовлену картоплю, розрівняти і смажити, не перемішуючи. Як тільки картопля підрум'яниться знизу, зменшити вогонь, накрити сковорідку кришкою і витримати так 10-15 хвилин, щоб вона спеклася одним коржем. Потім за допомогою тарілки перевернути її на іншу сторону і продовжувати смажити, поки корж не підрум'яниться знизу. Подати як самостійне блюдо або гарнір.

Собівартість: 7-10 гривень.

10. Рулет зі свіжої капусти, гречаної каші та грибів

Такий рулет істотно урізноманітнює пісний стіл. Приготувати його нескладно, зате потім ваші рідні будуть у захваті від простоти й апетитного вигляду цієї страви.
Візьміть 1 кг свіжої білокачанної капусти, 2 ст. ложки рослинної олії, 50 г сухих грибів, 1 склянку гречаної крупи, 2 цибулини, сіль, перець, зелень.

Ошпарений качан капусти розбирають на окремі листки, зрізують ножем потовщені прожилки і укладають на рушник у вигляді смужки так, щоб кожен лист покривав частину сусіднього листа. На листя кладуть начинку з гречаної каші, згортають їх рулетом, укладаючи на лист, змащений олією, і запікають у духовці.

Начинка: варять в'язку кашу гречану, охолоджують, додають варені рублені і підсмажені з цибулею гриби, сіль, перець, все перемішують. При подачі до столу розрізають на порційні шматки і посипають зеленню петрушки.

Собівартість: 20-25 гривень.

11. Заливне з овочів

Така страва не тільки дуже корисна і смачна - вона стане прикрасою святкового столу.

Вам знадобляться цибулина, морквина, цвітна капуста, кабачок, гриби, перець солодкий, помідор, зелень, желатин.

Спосіб приготування: всі овочі (крім цибулі) помити, почистити, порізати (морквину можна квіточками або зірочками). У киплячу воду кинути сіль за смаком і цибулину. Далі - морквина, цвітна капуста, гриби, солодкий перець, кабачок. Добре б додати ще броколі і брюсельську капусту, а також можна експериментувати із зеленим горошком і кукурудзою. Важливо стежити, щоб овочі не переварилися. Для цього варимо не більше 5-7 хвилин. Гарячий овочевий бульйон (можна приготувати також рибний бульйон) зливаємо і розчиняємо в ньому желатин (15 г на 400 мл води). Овочі викладаємо в салатницю шарами. Помідори і зелень кладемо сирими. Заливаємо ледве теплим бульйоном і в холодильник. Через 2-3 години заливне готове.

Собівартість: 45-60 гривень.

12. Яблука, запечені з медом та горіхами

Знадобиться 1 кг яблук, 300 г меду, 10 г горіхів.

З промитих яблук видаліть серцевину. Яблука складіть в сотейник, отвори в них заповніть цукром, на дно налийте трохи води, запікати в духовці 15-20 хвилин. Смажені подрібнені горіхи змішайте з розігрітим медом і цим складом залийте яблука.

Собівартість: 15-22 гривні.
Разом: святковий пісний стіл обійдеться в 280-390 гривень.


Нагадаємо, що вечір напередодні Різдва - останній вечір Різдвяного посту. У день перед Різдвом нічого не їли до самого вечора - поки на небі не з'являлася перша зоря. Тому що саме в цей час, як говорить Біблія, і народився Ісус Христос. Лише після появи зорі, що несе благу вість, приступали до святкової трапези. І хоча складалася вона з пісних страв, називалася багатою вечерею, бо на столі було 12 страв, пише «Вгороде».

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!