Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » У приватних установників неліцензійного ПЗ почнуться проблеми
 
7-04-2011, 23:39  Суспільство

У приватних установників неліцензійного ПЗ почнуться проблеми

 
Представники правоохоронних органів почали перевірки учасників ринку послуг з установки неліцензійного програмного забезпечення

0



Українські користувачі щорічно платять 11 млн. доларів невеликим компаніям і приватним особам за установку на домашні комп'ютери піратських програм. У зв'язку з цим представники правоохоронних органів почали перевірки учасників ринку послуг з установки неліцензійного ПЗ. Про це ЛІГАБізнесІнформ повідомили в міжнародному альянсі виробників програмного забезпечення ("Business software alliance").

Ціни за установку неліцензійного ПЗ в залежності від кількості програм і регіону варіюються від 250 до 800 гривень, кажуть експерти. "Установка піратських програм на дому переросла в багатомільйонну злочинну індустрію, яка налічує десятки тисяч юридичних і фізичних осіб, відзначає керівник департаменту із захисту прав інтелектуальної власності компанії" Майкрософт Україна ", голова комітету BSA Юрій Омельченко. - Користувачі навіть не замислюються, що за свої гроші вони ризикують одержати програми з уразливими або вже заражене вірусами ПЗ, в той час, як вартість такої установки вже практично зрівнялася з вартістю ліцензійного ПЗ, яке можна придбати попередньо встановленим на комп'ютер або установити у кваліфікованих фахівців ".

Збиток державі та виробникам ПЗ від діяльності цієї індустрії обчислюється вже мільйонами гривень, зазначають у BSA. Установка піратських програм може завдавати шкоди і самим споживачам послуг, починаючи від втрати продуктивності комп'ютера і закінчуючи розповсюдженням шкідливих програм і втратою особистих даних.

"З точки зору закону, установник неліцензійного програмного забезпечення на замовлення є таким же порушником авторського права, як і, скажімо, продавець піратських дисків на вуличному ринку, - пояснює партнер юридичної фірми" Лексфор "Владислав Шаповал. - Раніше через технічні труднощі у затриманні таких установників вдома вони фактично йшли від юридичної відповідальності, тому у них склалася ілюзія, що подібні "послуги" взагалі не переслідуються законом ".

Тепер, за його словами, ситуація змінилася. Правоохоронні органи регулярно проводять оперативні заходи та організовують "контрольні закупівлі" послуг з установки програм на домашні ПК. Якщо в результаті буде зафіксовано факт встановлення неліцензійного ПЗ, установника чекає порушення кримінальної справи за ст. 176 Кримінального Кодексу України та позовні вимоги про виплату грошової компенсації за порушення авторських прав.

Експерти уточнюють, що ця стаття передбачає штраф від 100 до 400 не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до 2 років з конфіскацією всіх примірників творів, матеріальних носіїв комп'ютерних програм, баз даних, фонограм, програм мовлення та обладнання і матеріалів, призначених для їх виготовлення і відтворення. Максимально можливе покарання за цією статтею - позбавлення волі на строк до 6-ти років.

Нагадаємо, за інформацією BSA, рівень піратства в галузі комп'ютерного програмного забезпечення в Україні становить 85%.
За матеріалами: dengi

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!