Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Житомирські волонтери впорядкували територію пам'ятника загиблим в селі Крути
 
29-06-2010, 13:39  Культура / Суспільство

Житомирські волонтери впорядкували територію пам'ятника загиблим в селі Крути

 


Житомирські волонтери впорядкували територію пам'ятника загиблим в селі Крути



Житомирські волонтери впорядкували територію пам'ятника загиблим в селі Крути



Житомирські волонтери привели в порядок територію пам'ятника загиблим жителям села Крути в Житомирському районі. Акція відбулася в рамках всеукраїнської акції "Пам'ятати. Відродити. Зберегти».

На прибиранні території брав участь трудовий загін у складі якого працювали студенти соціально-психологічного факультету Житомирського державного університету ім. І. Франка та члени обласного молодіжного творчого Спілки художників і мистецтвознавців. Волонтери пофарбували пам'ятник, скосили траву навколо нього, посадили квіти, відремонтували щаблі й бетонні плити.

Як розповіла ініціатор створення трудового загону - голова обласної молодіжної творчої Спілки художників і мистецтвознавців Інна Величко, село Крути в липні 1941 року було захоплено гітлерівськими окупантами. Колгоспне господарство розграбували і знищили. З мешканців навколишніх сіл було організовано Житомирсько-Бердичівський партизанський загін під керівництвом Олександра Єгорушкіна. У липні 1943 року партизани місцевих загонів розгромили поліцейську управу і німецький гарнізон, який знаходилися в сусідньому селі Дениші. Було знищено близько сотні німецьких військових. У жовтні 1943 року німецькі окупанти помстилися жителям села Крути за героїчний опір партизанів. Вони повністю знищили населений пункт, спалили 105 будинків, всі колгоспні будівлі, школу і лісопильний завод. Жителів села зігнали в приміщення школи, забили вікна та двері. Обклавши будинок соломою, мали намір спалити школу разом з людьми. Завдяки партизанам, зокрема, дівчинці-партизанці (прізвище її не відоме) люди були звільнені. У січні 1944 року село Крути звільнила Червона армія і місцеві партизани.

У післявоєнні роки тут було встановлено пам'ятник загиблим під час Великої Вітчизняної війни жителям села, біля якого протягом багатьох років, збиралися ветерани - колишні партизани. Сьогодні в селі проживає менше сотні людей, з них тільки вісім дітей. Сільська рада і школа знаходяться за п'ять кілометрів. "Боляче дивитися людям похилого віку, які ще пам'ятають чорний дим війни, як заростає травою, знищується часом і водою пам'ять про ті страшні часи. Тому допомога волонтерів була доречною, тим більше, пам'ятати подвиг нашого народу в роки Великої Вітчизняної війни - обов'язок кожного українця" , - зазначила Інна Величко.

Молодіжний трудовий загін був організований у червні цього року за підтримки обласного управління у справах сім'ї, молоді та спорту.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!